Meta paylaştığı bir blog gönderisiyle ImageBind isimli yeni yapay akıl aracını açık kaynaklı ayla getirdiğini duyurdu. ImageBind, veriler arasındaki bağlantılara dair tahminleri insanların çevrelerini algılamasına veya düş etmesine benzer bir şekilde gerçekleştiriyor. 

Üretimsel yapay zeka alanında öne çıkan Midjourney, Stable Diffusion ve DALL-E 2 gibi metne dayalı görsel üreten suni zeka araçları kelimeleri görseller ile eşleştirirken, ImageBind, daha geniş bir ağ ile hareket ediyor. ImageBind, metinleri, görselleri, videoları, sesleri, derinlik gibi 3 boyutlu ölçümleri, ısı verilerini ve hareket verilerini birbiriyle ilişkilendirebiliyor. 

Şu lahza için erken evre bir framework olarak konumlanan olan ImageBind, metin, video ya da ses destekli bir komuttan görece daha kompleks ortamlar üretebilecek. Bu bağlamda ImageBind, alet öğrenimini insan öğrenimine yaklaştırıyor. Yani yapay akıl, çoklu duyusal bağlantıları taklit etmeye yaklaşırken, bu bağlantıları sınırlı data parçalarına dayanan adamakıllı gerçekleştirilmiş sahneler oluşturmak için kullanabilir. 

Bir komut üzerinden yola çıkalım. Midjourney için yazdığınız "Bir av köpeği steampunk temalı bir kır evinde bir tavşanı kovalıyor" komutu görece birebir bir şekilde görsele yansıtılırken, ImageBind, bu komutu kovalama ve havlama seslerini içeren, şayet bir oturma odasını resmeden ve benzer odanın ısısını yansıtan bir videoya dönüştürebilir. 

Bu yaklaşma aynı zamanda sabit görselleri sesli komutlarla eşleştirerek video animasyonlar yaratılmasını da sağlayabilir. Meta'nın paylaştığı blog gönderisinde bulunan ifadelere kadar bir içerik üretici, saat içeren bir görseli bir horoz ile eşleştirerek saatin alarmının horoz sesine sahip olduğu bir video ortaya koyabilir. 

Son olarak ImageBind'ın Meta'nın metaverse vizyonunda manâlı bir role sahip olacağını da anlatmak mümkün. Horizon Worlds ilk kez almak üzere uzun süredir sanal gerçeklik ve karma gerçekliğe odaklanan ve birbirinden bambaşka başlıklarla kullanıcıların ilgisine sunan şirket, suni zeka destekli ortamlar yaratmakta ImageBind'dan faydalanabilir. Aynı şekilde oyun tasarımı süreçlerinde de ImageBind'ın kullanılabileceğini belirtelim. ImageBind hakkında ayrıntılı bir alıştırma yapmak isteyenler Meta yapay zeka ekibinin hazırladığı dokümanı ve kodu inceleyebilir. 

Görsel Kaynak: Deposit Photos 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/05/10/meta-imagebind-yapay-zeka-insan-algisi/