Haziran ayında, Webrazzi olarak Facebook ile yeni bir canlı yayın serisine başladık ve Facebook Tech Talks olan etkinliğimizin adı, Facebook'un çatı şirketinin ismi değişince "Meta Tech Talks" olarak her tarafta adlandırıldı. Meta Tech Talks'ta bu hafta mobil kullanım trendlerini ve globalde büyümenin yeni yöntemlerini konuştuk.

Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğü üstlendiği oturumumuzun konuşmacıları ise Rockads Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çelik, Meta Türkiye Mobil Uygulamalar, Telekomünikasyon, Parasal Servisler Ürün ve Performans Lideri Can Gökhan ile Meta Türkiye Mobil Uygulamalar, Telekomünikasyon & Mali Hizmetler Sektör Lideri Irmak Emekdaş oldu.

"2020, mobil uygulamalar için artı ve organik büyümelerin görüldüğü bir yıldı"

Geçtiğimiz 1,5 seneden birçok sektörde önemli değişimler yaşandı ve bununla beraber dijitalleşme de hızlandı. Online alışveriş olsun, e-ticaret olsun tüm bu sektörlerin hacimleri arttı. Pandemi döneminin mobil uygulamalar sektörüne yansımalarının ne olduğu sorulduğundan Can Gökhan, 2020'nin mobil uygulamalar için fazla ve organik büyümelerin görüldüğü bir sene olduğunu açıkladı. Bu dönemde birçok uygulamanın başvuru formu oranı arttı, telefonlarla bireyler arasındaki entegrasyon da arttı. Oysa 2021'de Apple'ın gizlilik politikaları da dahil edinmek üzere çoğu niçin bir takım sıkıntıların yaşanmasına niçin oldu. böylece platformlar daha zor bir yıl geçirdi. Oysa bu güçlük da mobil dilekçe dünyasında başka özelliklerin gelişmesine muavin oldu. 

2021'de kullanım faydalanma bazında yüzde 30'luk bir büyüme

Gökhan, 2021'de başvuru formu indirme oranlarının düştüğünü ve geçen yıla göre hemen yüzde 20 civarında olduğunu söylüyor. Session, yani dilekçe faydalanma bazında ise yüzde 30'luk bir artış var. En büyük değişimlerden birisi geliştiricilerin ağırlıklı olarak kendi hesaplamalarına yönelmiş olması. Yaratım ve içerik oluşturucu tarafında ise e-commerce odağı değişti. Sektör bazında ücretli olarak spor, streaming, finans, kitap, imal ve meslek uygulamaları gelişti. Bedava uygulamalarda ise hava durumu ve sıhhat uygulamaları öne çıktı.

"Geliştiricilerin son kullanıcıya daha derin faydalar verdiği bir dünyaya evriliyoruz"

Erdem Çelik ise web trafiğine odaklanarak ne dek hedefleme kabiliyeti olduğunu ayrım ettiklerini ve 2022'nin bunları çok konuşacağımız bir dönem olacağını söyledi. Geliştirilen çözümlerle bundan böyle globalde büyümenin rotası belirlendi ve globalin önünü açan uygulamalara evrilmeye başladı. Çelik'in söylediğine göre geliştiricilerin son kullanıcıya daha derin faydalar verdiği bir dünyaya evriliyoruz. Meta'nın da bu noktada fazla önemli bir önderliği oldu. Çelik, 2022'nin mobil uygulamaların globalde büyümesinde yeni sahaları birlikte keşfedeceğimiz bir yıl olacağını altını çizdi.

Rockads, partnerlerinin "web to app" veya "web to web" biçiminde güçlenmelerini sağlıyor

Globalde çoğalma trendlerinin önümüzdeki yıl nasıl şekilleneceği sorulduğunda Erdem Çelik, normal mağazalar üzerinden ücretlendirmenin bundan böyle daha öbür yöntemlerini bulmaya başladıklarını; kullanıcılarla ilgili daha pozitif ve daha dinç sinyalleri toplayabilecekleri, reklam yatırımlarını daha nitelikli yapabilecekleri alanlara odaklandıklarını söyledi. Meta burada Rockads'e önemli bir rehberlik yaptı. Web'de ücretlendirmeye gidince daha öbür bir kitleye de ulaşabiliyorsunuz; Rockads de partnerlerinin "web to app" veya "web to web" biçiminde güçlenmelerini sağlayacak platformlar ve teknolojiler sunuyor. 2022, buraya dürüst evrilen ve partnerlerini de buna evirdiği, globaldeki ölçeği artıracağı bir dönem olacak.

Can Gökhan, bir girişimi ya da mobil şirketi düşündüğümüzde bunun erken dönemi ve olgunlaşma dönemi olduğunu, manâlı olanın bu olgunlaşma dönemini 2022'de nasıl devam ettirmek olduğunu söylüyor. Gökhan, bu noktada girişimlere 5 önerge sunuyor. Bunlardan birincil ikisi maksat kitle ve coğrafya iken diğerleri sırasıyla ödeme stratejisi, ayrı markalar sunmak ve ürün olarak açıklanıyor.

Girişimlerin bütün bu süreçte neye ihtiyaçları var?

Girişimlerin bütün bu süreçte neye ihtiyaçları olduğu sorulduğunda Irmak Emekdaş, Türkiye'nin girişimcilik anlamında varlıklı bir ülke olduğunu; güçlü bir geliştirici altyapısının bulunduğunu ve ürünlerin süratli bir şekilde çıktığını söylüyor. Ancak bu girişimlerin kârlı ayla gelmesinde ise düşüş görülüyor. Girişimlerin ilk olarak ürün stratejisine ihtiyaçları var. Marketing know-how da önemli bu noktada. Emekdaş, her pazarda bambaşka fırsatlar olabileceğini ve ayrı stratejiler meydana getirmek gerektiğini söylüyor.

Üçüncü nokta ise girişimlerin teknoloji çözümleri ihtiyacı, yani işin reklam tarafına gelmeden önceki ihtiyaçları. Bunları girişimler farklı yerlerden tedarik etmeye çalışıyorlar. sonradan işin içine reklam ve kampanya optimizasyonu giriyor, oysa bu tarafta manuel ileri gitmek mümkün olmuyor. Reklam ve kampanya ihtiyaçlarından biri de doğru set-up'ların olması. Bunu gerçekleştirmek için de yetenek ihtiyacı ortaya çıkıyor ve bu ekiplerin oluşturulması konusunda zorlanmalar yaşanabiliyor. 

Rockads'in çözümlerini Erdem Çelik şöyle anlatıyor: " 'Test et ve öğren' kültüründen gelen insanlarız, bu yüzden her şeyi ters ediyoruz. Dijital girişimle alakalı her şeyi bu felsefe ile yapıyoruz ve bir noktada bunu ekosisteme dönüştürme kararı aldık. Rockads böyle ortaya çıktı. Yapılan testler mali bir yük de getiriyor, bunu mali kaynaklarla destekliyoruz ve çalışan sonuçlar elde edilince de bunu teknoloji ile ölçeklendiriyoruz."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/25/meta-tech-talksta-mobil-uygulama-trendleri-ve-globalde-buyumenin-yeni-yontemlerini-konustuk