Dün akşam yediğiniz yemeğin karaciğerinizi ne dek yorduğunu anlayabilir hatta karaciğerinizi rahatlatacak gıda önerilerin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Şeker hastası olup olmadığınızı öğrenebilir ya da tatmin edici su alıp almadığını fark edebilirsiniz. Bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz süreklilik, yeni nesil bir sağlıklı hayat teknolojileri girişimi Vivoo'nun ürettiği çubuk yani strip baştan sona gerçeğe dönüştü.

Vivoo, kullanıcılara evlerinin konforunda idrar testleri yapma imkanı veriyor. İki dakika süren test doğru, kullanıcılar keza su tüketimi, pH, keton, idrar yolları enfeksiyonu gibi testlerin sonuçlarına ayrıca de karoser bilgilerine bağlı olarak beslenme ve dinç hayat tavsiyelerine derhal ulaşıyor. Farklı anlamlara gelen geniş bir yelpazeden kişinin genel durumunu anlayabiliyor. Bunlara ast olarak da besin alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyeler veriyor. Böylece kişinin daha iyiye gitmesini hedefliyor.

Yerli yabancı yatırımcılar tarafından destekleniyor

Vivoo, 2017 Eylül ayında Yıldız Teknik'li Miray Tayfun ve İTÜ'lü Gözde Büyükacaroğlu kadar kuruldu. 35 bin kişi kadar kullanılan ürünle şimdiye kadar 200 bin deneme yapıldı. Şirketin ürünü toplamda 53 ülkede kullanılıyor. İş, az önce besbelli az önce mahsul yokken bile yatırım aldı. Bunun potansiyeline inanan 500 İstanbul 120 bin dolarlık yatırım yaptı. Arkasından yerli tanıdık olmayan topluluk bir yatırımcı grubu Vivoo'ya mali yardım sundu.  Bu isimler arasında Draper Associates, Halogen Ventures, Techstars, Hande Enes, Zeynep Engebeli bulunuyor. (Yaptıkları yatırım miktarı dar tutuluyor.)

Vivoo, bu sene ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya pazarlarında etkinliğini artırmayı hedefliyor. Şirketin CEO'su Miray Tayfun, geliştirdikleri ürünün diğerlerinden nasıl bambaşka olduğunu şöyle anlatıyor: "Günümüzdeki uygulamaların çoğunluğu, kişiye her an ne yediklerini sistemlerine giriş yapmasını isteyen ve bunları baz alarak “genel” tavsiyeler sunan sistemler. Ama biz, stripte bulunan 10 parametrenin birbirleriyle olan ilişkileri baştan sona de çok farklı anlamlara gelen geniş bir yelpazeden kişinin genel durumunu anlayabiliyoruz. Bunlara alt olarak da gıda alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyeler vererek kişinin daha iyiye gitmesini hedefliyoruz."

Nasıl çalışıyor?

Vivoo'daki idrar çubuğunun üzerinde 10 kutucuk var. Bu kutucukları idrarınızla ıslattıktan sonradan Vivoo'nun mobil uygulaması üzerinden fotoğrafını çekip, platforma yüklüyorsunuz. Hemen idrarınızdan çıkan sonuçlar üzerinden bir rapor geliyor. Overall wellness, su tüketimi, keton, pH, UTI, enfeksiyon ve genel karaciğer ve böbrek durumlarını gösteriyor. Tayfun, "Biz kişilere tanı koymuyoruz, çare de yapmıyoruz. Teşhis ya da çare firması olarak da kendimizi konumlandırmıyoruz. Bu yüzden hastalık tanısı koyamayız, zaten sadece kişinin idrarındaki datalara bakarak önemli bir rahatsızlığını da anlatmak doğru olmaz. Ama kişinin idrarında ciddi bir durumun habercisi olabilecek bir şeyler gördüğünde sistem, doktora gitmesini söylüyoruz" diyerek çok kayda değer bir noktaya uyarı çekiyor.

Birlikte yaptıkları ilk iş değil

Üç senedir birlikte meslek yapan ortakların birincil iş tecrübesi yok. Bu şirketten önce Vivosens adlı girişimle portatif teşhis teknolojileri üzerine mahsul geliştiriyorlardı. Bu şirketi neden bıraktıklarını Miray Tayfun şöyle açıklıyor:

"Vivosens, yüksek Ar-Ge gerektiren bir işti. Fakat biz, bir ürünle pazara girmek ve büyümenin heyecanını yaşamak istiyorduk. Striplerdeki parametreleri temsilci kutucuklardaki renk değiştirmenin cep telefonlarının kameraları ile çekildiğinde ne değin nitelikli sonuç verdi. sonra yapılan herif görüşmeleri, pazar araştırmaları ile de ürün bu halini aldı. Görüş işleme kısmında teknik bir bariyerin olmadığını anladıktan daha sonra dağıtılmış gıda uzmanları ve doktorlarla konuyu görüşüp, nasıl tavsiyeler verileceğini öğrendik ve verilen tavsiyelerin data baseni oluşturmaya başladık. Bu yüzden besin uzmanları ve yazılımcılardan oluşan bir ekibimiz var."

Vivoo'nun hedefi, milyar dolarlık şirket seviyesine gelmek. Şirketin kullanıcı düzeyinde gelmek istediği nokta  insan hayatını kolaylaştırmak ve bilhassa afiyet alanında, insan hayatında bir farklılık yaratabilmek. Kısa vadede hedefleri arasında piyasaya iki mahsul daha sürmek var.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/03/05/metabolizmanin-bireysel-olarak-takip-edimesini-saglayan-saglik-teknolojisi-girisimi-vivoo