Microsoft, işverenler için Productivity Score, yani verimlilik puanı adlı analiz aracını yayına aldığını açıkladı. Araç, çalışanların e-postayı ne kadar kullandıkları, toplantılar sırasında kameralarını açıp açmadıkları da dahil olmak üzere Microsoft'un araçlarını nasıl kullandıkları hakkında ayrıntılı veriler sunuyor.

Ancak gizlilik uzmanları, Productivity Score ile işverenler çalışanların faaliyetlerini bireysel olarak görebildikleri için Microsoft aracının ciddi bir gizlilik ihlali olduğu konusundaki endişelerini dile getirdi. Zira Microsoft'un şirketlerin çalışanların e-posta, Microsoft Teams ve Word gibi çalışma araçlarına ne kadar zaman harcadıklarını ayırmalarına olanak tanıyan yeni bir aracı, gizlilik uzmanları tarafından "işyeri gözetimi" olarak yorumlanıyor.

Productivity Score adı verilen araç ilk olarak şirket tarafından ekim ayında duyuruldu ve 17 Kasım'da kullanıma sunuldu. İşverenlerin, çalışanlarının Microsoft'un araç takımını nasıl kullandığı hakkında ayrıntılı veriler toplamasına olanak tanıyor. Sistem daha sonra bir kuruluşa 28 günlük bir süre içinde 800 üzerinden bir verimlilik puanı veriyor ve bu puanlar, sektördeki diğer şirketlerin puanlarıyla karşılaştırılabiliyor.

Çalışanların ne yaptığı her an görülebiliyor

Aracın kullandığı veri noktaları inanılmaz derecede ayrıntılı şekilde karşımıza çıkıyor ve işverenler bu araçla bireysel çalışanlara odaklanabiliyor. Örneğin, bir işveren, belirli bir kişinin son 28 günde Microsoft Outlook'ta ne kadar zaman geçirdiğine veya Microsoft Teams'te doğrudan mesaj göndermeye ne kadar zaman harcadığına bakabiliyor. İşveren ayrıca bu mesajlardan kaç tanesinde "@" ifadesinin bulunduğunu da görebiliyor. 

Uzmanlara göre bu araç, çalışan ve işveren arasındaki güveni zedeliyor

Aracın bazı AB ülkelerinde veri gizliliği ile ilgili katı kurallar nedeniyle kullanımının yasa dışı olabileceği söyleniyor. Microsoft gibi şirketlerin işverenleri çalışanları gözetleme konusunda teşvik etmemesi gerektiği ve işverenlerin bireysel çalışanların izlenmesini kapatabilme imkanı olmasına rağmen, aracın ilk yüklendiğinde varsayılan olarak açık şekilde geldiği bu alandaki iki argüman olarak dikkat çekiyor.

Microsoft ise bu aracın bir gözetim aracı olmadığını söylüyor.

Kaynak: webrazzi.com