Microsoft, Windows 10’a geçiş konusunda, Windows 7 ve Windows 8.1 sahiplerine ciddi bir psikolojik baskı uyguladı. Teknoloji devi gerek Windows 7’nin, Internet Explorer gibi hayati öneme sahip yazılımlarındaki güvenlik güncellemelerine son verdi, gerek Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcılarına, günde birkaç kez, pop-up bildirimleri ile uyarıda bulundu. İstenen sayıda geçiş sağlanamasa da, şirket sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, dünya çapında 270 milyon adet civarı cihaz, Windows 10 işletim sistemi ile çalışıyor. 

Microsoft, gün itibariyle ücretsiz Windows 10’a geçiş için tarih sundu. Firmadan yapılan resmi açıklamaya göre, kullanıcılar 29 Temmuz 2016 tarihine kadar yeni nesil işletim sistemine geçiş sağlamazlarsa, yükseltme istediklerinde, 120 dolarlık (yaklaşık 360 TL'ye denk gelen) bir ücretle karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Şirketten sızan bilgilere göre, asgari rakam 200 milyon iken, azami tahmin 1 milyar civarında. Yani, kar elde edilmesine rağmen, optimum hedeflerin gerisinde kaldığı söylenebilir.

Amerikalı şirket; Windows 10’da, üstün güvenliğin yanında Groove Music, Photos, Movies & TV gibi yazılımlara olan tam desteğine güveniyor. En önemli yenilik ise Apple’ın Siri’sine meydan okuyan, sesle kontrol edilebilen Cortana ara yüzü olması. Cortana, karşımıza ilk kez Halo oyunlarında üstün bir yapay zeka ara birimi olarak çıkmıştı.

Microsoft’un aşırı ısrarının sebebi, şirketin borsadaki hisselerinin, Lumia ve diğer Windows temelli telefonlar nedeniyle düşmesi bulunuyor. Windows 10 aboneleri 1 milyar sınırına dayanırsa, mobil cihaz sektöründeki zararlar göz ardı edilebilir seviyeye gelecek.