Türkiye'de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2021 Yılı İlk 6 Ay Raporu yayımlandı. Rapor, Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte kadar hazırlandı.

Türkiye medya sektörü, marka yaratan, marka değerini koruyan ve büyüderi, ekonomiyi hareketlendiren ve dönüştüren, medyayı ve marifetli endüstrileri finanse eden, önemli boyutta istihdam yaratan sektördür. Türkiye Toplam Medya Pazarı ise hem Türkiye Medya Sektörü'nü ayrıca de dijital mecralar özelinde doğrudan medyaya reklam veren kurumları kapsar.

Dijital yatırımlar altında bulunan organize medya sektörü (dijital partner) ve direkt satın alma kırılımı, asıl toplamda da Türkiye Medya Sektörü ve Türkiye Toplam Medya Pazarı tanımlarını yaratmıştır. Türkiye'de Medya Yatırımları 2021 Yılı İlk 6 Ay Raporu'na kadar, medya yatırımları 7 milyar 306 milyon TL olarak gerçekleşti. Marifetli işler, üretim, zorlama, BTL, sponsorluk ve reklamveren hizmet bedellerinin oluşturduğu reklam yatırımları ise 3 milyar 13 milyon TL oldu. Türkiye Toplam Medya Pazarı'na yapılan yatırım ise 12 milyar 50 milyon olarak gerçekleşti.

Dijital medya yatırımları hesaplama metodolojisinde değiştirme

Dijital medya yatırımlarında bu sene değişen metodoloji ile dijital medya yatırımları organize medya sektörü (dijital partner) ve direkt satın alma olarak iki öbür başlıkta açıklandı. Tüketim alışkanlıklarının, COVİD-19 ile dijital kanallara kayması, bu mecradaki yatırımları olumlu yönde etkiledi. Türkiye'deki Medya Yatırımları içerisinde yüzde 65,6 oranında paya sahip dijital medya yatırımları, bu yılın birincil 6 ayında 7 milyar 906 milyon TL seviyesine ulaştı.

2021'in birincil 6 ayında tahsil edilen toplam Dijital Hizmet Vergisi (DHV) 1,186 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu da yüzde 7,5 olarak uygulanan DHV'ye konu olan toplam büyüklüğün 15,8 milyar TL olduğunu göstermektedir. DHV'ye konu olan toplam hacmin yaklaşık yüzde 45'inin global yayıncıların reklam gelirlerinden oluştuğu ve global yayıncıların toplam dijital reklamcılık pazarında asgari yüzde 90'lık bir paya sahip olduğu öngörülmüştür.

Bu öngörüler ışığında, dijital reklamcılık pazarının 2021 ilk altı ay büyüklüğü 7 milyar 906 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Organize medya sektörünün toplam dijital reklamcılık pazarındaki temsilinin yaklaşık yüzde 40 olduğu düşünülmüş olup, 3,16 milyar TL'lik dijital reklam yatırımlarının dijital ajans partnerleri üzerinden planlandığı ve satın alındığı sonucuna ulaşılmıştır.

Mobilin dijitaldeki başvuru formu payı yüzde 68

Mobil reklam yatırımları, 2021'nin ilk 6 ayında dijitalde yüzde 68 pay alarak 5 milyar 368 milyon TL seviyesine ulaştı. Pandemi döneminin devamı ile birlikte uygulama alışkanlıkları tüketicilerde kalıcı olarak değiştirilmiş, e-ticaret, içerik tüketimi, eğitim, oyun gibi alanlarda mobil yoğun dijital uygulama gerçekleşti. Bu çerçevede bütün yaş grupları ve SES gruplarının da yoğun dijital kullanıma yönelmesi ile beraber mobil ağırlıklı dijital medyada önemli artış gözlemlendi.

Bilhassa, e-ticarette influencer pazarlama alanında yeni ve öncü kampanyalar hayata geçirildi ve bu alanda artış görüldü. Benzer şekilde sosyal ağ kanalları ve içerik platformları üzerinden video tüketimi bu dönemde arttı. Mobil mecrada yoğun tüketilen gündelik oyunlar keza dijital kullanımı büyüdü, ayrıca de oyun sektöründeki firmaların yoğun reklam kullanımı yapmasını sağladı. Tüm bu etkenlerin yanı sıra eğitimler ve etkinliklerin de yoğun olarak dijital mecralar üstünde hayata geçirilmiş olması dijital medyada artışı sağladı.

TV reklam yatırımlarında son 20 yılın en yüksek oranlı artışı

Türkiye'deki medya yatırımları içerisinde yüzde 28 oranında paya sahip olan TV medya yatırımları geçen yılın aynı döneminde kadar yüzde 54 artarak 3 milyar 371 milyon TL olarak gerçekleşti. 2021 Y1 içerisinde TV reklam yatırımlarında son 20 yılın en yüksek oranlı artışı matem̧anmıştır.

Covid-19'un izlenmedeki pozitif etkisinin yavaşlamasına rağmen talebin ve azami dolulukların da katkısıyla ölçülen kanal toplam Grpxsn değerinde artış ağlama̧anmıştır. Grpxsn'yedeki sınırlı artışın dışında büyüme büyük ölçüde, artan talebe doğru orantılı gerçekleşen fiyat enflasyonundan kaynaklanmıştır. Raporlanmayan kanallar, bilhassa de haber ve spor kanalları da artan talep ve gerçekleşen fiyat enflasyonundan yoğun şekilde etkilenmiş ve buna bağlı olarak yatırımları ciddi oranda artmıştır. Yatırımlarını artıran birçok sektör olmasına karşın özellikle e-ticaret kategorisindeki seri artış dikkat çekmekte ve bu kategorinin yılın 2. yarısında da artarak devam edeceği öngörülmektedir.

Basında daralma devam ediyor

Türkiye'deki medya yatırımları içerisinde toplamda yüzde 1,7'lik paya sahip olan yazılı basın medya yatırımları geçen yılın benzer dönemine göre yüzde 8,1 artarak 200 milyon TL oldu. 2020 Y1'e tarafından artış görünse dahi takvim enflasyon değerinin aşağı yükselme hakiki küçülmeyi göstermektedir.

2020 yılının ilk altı ayı bugüne kadar daha ağır pandemi koşulları ve sınırlamalarla tamamlanmışken normalleşme ile geçen 2021 Y1 büyümesi yazılı basının hakiki küçülmeye devam ettiğini ortaya koymaktadır. Tüketicinin pandemi öncesinde başlayan içerik tüketiminin dijitale kayması ve basılı medyadan uzaklaşması pandemi ile birlikte dijital alışkanlık yaratmıştır. 
Tiraj ve erişimin ülke nüfusuna oranla artmaması reklamveren tercihini diğer mecralara kaydırmıştır. Derginin dijital sunuşu yaygınlaşırken gazete içeriği gazetelerin haber sitelerinde yoğun tüketilmektedir. Her iki mecranın basılı reklam geliri düşerken dijital geliri artmaktadır.

Açıkhava çabucak toparlanıyor

Türkiye'deki medya yatırımları içerisinde toplamda yüzde 3,4 oranında bir payı bulunan açıkhava medya yatırımları geçen yılın benzer dönemine tarafından yüzde 41,7 artarak 410 milyon TL olarak gerçekleşti. Pandemi etkisinin irtifa yaptığı 2020'nin ilk yarısı ile kıyasladığımızda Açıkhavanın pandemi etkisini atlattığı söylenebilir. Açıkhavanın hiç görmediği 2020 ilk sanki yıldaki yüzde 27,6 küçülmeden sonra 2021 ilk yarıyılda yüzde 41,7 çoğalma, geleceğe dönük beklentileri yükseltiyor.

Yıllardır sürekli gelişen Açıkhavanın zor bir dönemden geçip tekrar bir artış trendine girdiği görülüyor. Açıkhavanın kendine özgü iç dinamiğine güvenerek küçülme dönemine rağmen Açıkhavaya giren yeni yatırımcılarla Açıkhava envanterine yeni reklam alanları eklenmiş bulunuyor. Yeni yatırımların dijital Açıkhava network'ünün ve cirosunun anlamlı bir oranda büyümesini sağladığı görülüyor.
 Açıkhavaya yapılan yatırımların sürmesi bekleniyor.

Radyoya yatırım oranı yükseliyor

Türkiye'deki medya yatırımları içerisinde toplamda yüzde 1,4 oranında bir paya sahip olan radyo medya yatırımları geçen yılın benzer dönemine göre yüzde 25,8 artarak 164 milyon TL olarak gerçekleşti. İkinci 6 ayda da yüzde 40'ların üstünde bir artış bekleniyor. Sinema salonlarının 2021 birincil altı ayını kapalı geçirmeleri ve ama 1 Temmuz'da açılabilmeleri nedeniyle sinema yatırımları Medya Yatırımları Raporu'nda finansal değerlendirme içinde yer almamıştır.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/04/mobil-reklam-yatirimlari-2021nin-ilk-6-ayinda-dijitalde-yuzde-68le-5-milyar-368-milyon-tl-oldu