Hatırlarsanız, tasarımcı Murat Pak'ın, bir pikselin görüntüsünün yer aldığı NFT şaheser geçtiğimiz Nisan ayında yapılan açık artırmada 1,36 milyon dolara satılmıştı. Laf konusu açık artırma Britanya'daki tanınmış müzayede evi Sotheby's ve dijital sanat pazar yeri Nifty Gateway'in katkılarıyla sanal ortamda düzenlenmişti.

Sotheby's bugün Murat Temiz'ın yeni eserinin yakında görücüye çıkacağını duyurdu. Lost Poets isimli eser bununla birlikte bir strateji oyunu olarak öne çıkıyor. Eserin çoktan satıldığını ve sanatçının NFT satmak sürecine oyunlaştırma eklediğini söyleyebiliriz.

@poetslost@muratpak#soon pic.twitter.com/9BvIP8LBQO

— Sotheby's (@Sothebys) September 22, 2021

Bu noktada Pak'ın tembel bir eser sunmaktan çok, buluş ve sahiplenme sürecini de bir medium olarak kullandığını göz önünde bulundurmak mümkün. Projenin sitesinde bu süreç şu ifadelerle kayıtlı: 

 Lost Poets bir NFT koleksiyonu ve bir taktik oyunudur. NFT koleksiyonu 65536 elde edilebilir NFT ve 1024 Origin NFT içerir. Projenin özgür bırakılması birkaç aşamaya ayrılmıştır. Daha artı bilgi için gizli yol haritasına bakın.

sırası gelmişken oyuna ait yol haritası da işlem boyunca projenin web sitesinden ilgililere sunuldu.  

Hello. We are Lost Poets. pic.twitter.com/ZkUoZZzUwZ

— LOSTPOETS (@poetslost) September 3, 2021

Satış süreci nasıl işledi? 

NFT satış sürecinin nasıl işlediği ise şöyle aktarılıyor: 

Satmak aşaması 48 saattir. Edindiğiniz her sayfa size bir Poet NFT istek etme fırsatı verir. Bir bakıma her sayfa bir Poet için biletinizdir.

Hem, satış sona erdiğinde, kalan bütün Sayfalar, Sayfa sahiplerine orantılı olarak dağıtılacaktır. Bir bakıma, her sayfa kalan jeton havuzunun sizin bölümünü temsil eder.

İndirim süresi her tarafında, her biri 0,32 $ETH değerindeki sayfaları toplayabileceksiniz. Benzer anda aniden fazla sayfa aldığınızda, fazladan sayfa yüzdesi de alırsınız. Ne değin erken toplarsanız, öyle pozitif ekstra sayfa alırsınız.

Aldığınız sayfalar, 48 saatlik satmak penceresi kapanana kadar cüzdanınıza kilitlenecektir.

$ASH sahipleri satışa bir saat erken erişime sahip olacak. Daha fazlası için ekosisteme bakın.

Satış süreci kısmına anlatılan ekosistem, farklı bir başlıkta detaylandırılıyor: 

Lost Poets koleksiyonu Burn/$ASH ekosistemiyle bağlantılıdır. Bu web sitesinin yayınlanmasından hemen önce alınan bir hemen olan görüntüye dayanarak, 65536 sayfadan 7586'sı mevcut $ASH sahiplerine bakiyeleri dikkate alınarak dağıtılır. Proje yol haritası sonuca ulaştığında, tüm Poet NFT'ler Burn.art high tier listesine eklenecek ve yakıldığında $ASH verecektir.

Şimdiye değin o kadar çok sanatçını vurguladığı NFT'yi medium olarak faydalanma konusu, Murat Temiz'ın yeni eserinde beden bulmuş oluyor. Sahiplenme süreçlerinde iyice kalabalık bazlı bir pazarlama stratejisi izleyen Pak, 31 Ağustos'tan bu yandan eserinin iletişimini sürdürüyor. Eylül ayından itibaren eserin sahiplenme sürecini başlatan artist, tek bir eseri binlerce kişinin sahiplenebileceği bir yapı kurguladı. 

Demin görsel olarak izleyicilere ne sunduğu bilinmez eserin, şu anda 8.4 bin sahibi bulunuyor. Eserin fiyatı ise 3 milyon 203 bin 97 dolar. Burada eserin görsel olarak sunduğu değerin ötesinde kalabalık bazlı sahiplenme ve oyunlaştırma ile yeni bir tür anlatım ve üretim benimseniyor diyebiliriz. Ama bunun ötesinde bir yorumun sanatçılar ve sanat eleştirmenleri kadar yapılması daha içten olacaktır. 

bu arada Temiz'ın daha önce bir Discord topluluğunda eserin nasıl görünebileceğine dair küçük bir anahtar sözcük bıraktığını ekleyelim. 

trying to go to bed and suddenly @muratpak appears in the @SibsCommunity discord and drops these, only to delete a split second later. If you blinked, you missed them.

gn pic.twitter.com/dqbR7QpcHZ

— Dominic Eskofier (@DolAtoR) September 17, 2021

Lost Poets hesabı ise satın alımlar gerçekleştikçe, izleyicilere akıl verebilecek paylaşımlar yaptı. 

Tell them @poetslost is a single art piece owned by thousands of collectors. pic.twitter.com/cmig602iIl

— Pak (@muratpak) September 7, 2021

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/22/murat-pak-in-yeni-eseri-sotheby-s-tarafindan-duyuruldu