Gerçekte Nanoteknoloji, son dönemlerde popüler ayla gelse de hikayesi 1970‘li yıllara kadar dayanıyor. İlk kere, 1974 yılında analist Norio Taniguchi göre kullanılan terim, o dönem çok yaygın değildi. Oysa 1986 yılından itibaren araştırmalara konu olmaya başlayan Nano teknoloji, daha sonra ülkelerin yatırım yaptığı hayatın her alanında kullanılan bir terim haline geldi.

Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler hem supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin keza bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tamamen makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün açıklanmış bir amacını açıklama etmektedir. Nano teknoloji, 1 ile 100 nanometre şeklindeki yapıların açıklanmış bir amaca servis etmesi için tasarlanması ve kullanılmasına denmektedir.

Nanoteknoloji kullanım alanları?

Dilekçe alanı yaklaşık olarak sınırsız nanoteknoloji, hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Teknoloji, Tıp, araç gereç bilimi ve dokuma gibi onlarca alanda daha kullanılıyor.

Tıp

Nanoteknoloji kullanım alanları?

Nano partiküller ilaçlar,sağlıklı hücreye zarar vermeden kanserli hücreyi değil ediyor.

Bir Takım nanopartiküller ilaçlar, nörodejeneratif hastalıkların veya kanserin erken teşhisi ve tedavisi için ciddi kolaylık sağlar. Bu teknoloji, dinç hücrelere hasar vermeden kanserli hücreleri imha etme özelliğine sahip. öte taraftan Nanoteknoloji, gen uygulamaları, diş tedavisi ve ortopedi gibi alanlarda da çoğunlukla kullanılıyor.

Enerji

Güneş panellerinin verimini arttırmak için kullanılmaktadır.

Nanoteknoloji, güneş panellerinin verimliliğini ve maliyet etkinliğini çoğaltmak, yeni tür piller meydana getirmek, daha iyi kataliz kullanarak yakıt üretiminin verimliliğini artmak ve daha iyi aydınlatma sistemleri meydana getirmek için çeşitli enerji alanlarında kullanılmaktadır.

Otomotiv

Uzun süreler giden araç pilleri, nanoteknolojinin ürünüdür.

Nanomühendislik malzemeleri, daha uzun süreler giden enerjik şarjlı araç pilleri ve daha temiz duman üreten egzozlar, yakacak katkı maddesi maddeleri, yakacak hücreleri ve geliştirilmiş katalitik dönüştürücüler gibi bir fazla üründe mevcut.

Çevre

Nano yapılı filtreler, lekeli suyu içme suyuna dönüştürür.

Araştırmacılar, lekeli suyu içme suyuna dönüştüren uygun fiyatlı nano yapılı filtreler üzerinde çalışıyor. Bu filtreler, arsenik gibi zehirli eser elementleri ve yağ gibi viskoz sıvı kirliliklerini de temizleyebiliyor.

öte yandan, ağırlığının 20 katı yağı emebilen nanofabrik maddeler ile fabrikalardan deniz sularına dökülen yağ gibi maddeler kolaylıkla temizlenebiliyor. Bu sayede çevre kirliliği minimuma indiriliyor. bunun dışında doğada kendiliğinden kaybolan plastik ambalajlarda da Nanoteknoloji kullanılıyor.

Elektronik

nanoteknoloji

OLED ekranlı televizyonlar, zeki telefonlar ve tabletler bu teknolojiye sahip.

Çoğu TV, akıllı telefon ve tablet gibi elektronik cihaz, Nanoteknolojinin nimetlerinden faydalanmaktadır. Bu cihazların çoğu, Organik ışık yayan diyotlar (OLED) olarak tanıdık nano yapılı polimer filmleri içerir. Bu ekranlar kullanıcılara diğerlerin aksine daha parlak ve daha iyi bir manzara kalitesi sunmaktadır. öte taraftan bu ekranların epeyce hafif olması da kullanıcıların seçim etmesi için kayda değer bir faktör.

Dokuma

nanoteknoloji

Bu teknoloji, spor kasklarından suyu iten kirlenmeyen kıyafetlere kada her alanda mevcut.

Kumaşlarda kullanılan nano ölçekli katkı maddesi maddeleri, lekelenmeye, kırışmaya ve bakteri üremesine engellemeye muavin oluyor. başkaca, motosiklet kaskları gibi sert ve dayanıklı ürünlerin yanı sıra, spor malzemelerinden suyu iten yani hiçbir şekilde kirlenmeyen nano parçacıklı giysilere kadar çoğu alanda başarı ile kullanılıyor.

Kozmetik

nanoteknoloji

Nanoteknolojinin kozmetik alanında mevcut olduğunu biliyor muydunuz

Bayanların kullandığı nemlendiriciler, saç bakım ürünleri, makyaj ve güneş kremi dahil çoğu kozmetik ürün Nanoteknolojinin bir sonucudur. Az Daha bütün büyük kozmetik üreticileri, yıllardır ürünlerinde nanomalzemeler kullanıyor.

Hayatımızda az daha her alanda başarı ile hizmet veren Nanoteknoloji, önümüzdeki yıllarda kuşkusuz daha popüler olacaktır.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/nanoteknoloji-nedir-nelerde-kullanilir
Yorumlar