ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait Çift Asteroid Yön Belirleme Testi (DART) adlı uzay arabulucu dünyadan takriben 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi. DART, çift asteroidin Dimorphos isimli parçasına bütün vaktinde ve saatte 23 bin km çabuk çarptığı bildirildi. 

Çarpma, Hubble, Webb ve Lucy teleskopları kadar da kayda alındı. 45 saniye gecikmeli olarak seyredildi. 2021 yılının kasım ayında uzaya fırlatılan DART, dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine aleyhinde savunma teknolojisini sınamak için fırlatılmıştı. Yani Dimorphos'un mevcut yörüngesinin değişip değişmediği deneme edildi. Bir taraftan ilk pratik gezegen savunma deneyinin bir parçası olarak nitelendirildi.

Çarpışmadan sonradan gök cisminin yörüngesinin değişip değişmediğini anlayışlı olmak için birkaç aylık bir vakit gerektiğini belirtildi. 160 metre çapındaki Dimorphos asteroidi Dünya'dan 6 milyon mil uzaklıkta bulunuyor. Uzmanlar kadar asteroidin herhangi bir risk oluşturmadığı açıklandı. DART'ta bir asteroidin yörüngesini başkalaştırmak için kinetik çarpma tekniği denendiği belirtildi. 

Geçen Nisan ayında NASA, uydu teknolojileri özelinde araştırmalar yapan 6 şirkete finansman sağlayacağı haberiyle gündeme gelmişti. NASA tarafından aktarılan bilgilere kadar kurum, ABD merkezli ve uydu irtibat teknolojileri konusunda hizmet veren 6 şirkete toplamda 278,5 milyon dolar finansman sağlayacağı açıklandı. Laf konusu şirketler arasında Inmarsat Government, Kuiper Government Solutions (KGS), SES Government Solutions, Space Exploration Technologies (SpaceX), Telesat U.S. Services ve Viasat Incorporated vardı. 278,5 milyon dolarlık toplam finansmanın en büyük payı ise 69,95 milyon dolar ile birlikte Elon Musk'ın şirketi olan SpaceX'e gitti. SpaceX'i ise 67 milyon dolar ile Kuiper Government Solutions peşine düşüp takip etti. Viasat Incorporated'a 53, Telesat U.S. Services'e 30,65, SES Government Solutions'a 28,96 ve son olarak Inmarsat Government'a ise 28,6 milyon dolar finansman sağlandı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/09/27/nasa-cift-asteroid-yonlendirme-testi-ni-dart-basariyla-gerceklestirdi