Şimdiye değin Louis Vuitton, Adidas, Nike, Puma ve Nivea gibi böylece fazla markanın Web3 odaklı pazarlama stratejilerine yakından baktık. Derhal de moda ve güzellik alanının dışına adım atalım ve Nestlé'nin Web3'de izlediği yol haritasını birlikte inceleyelim. 

TRIX® Breakfast Cereal

Kahvaltı gevreği markası TRIX® Breakfast Cereal'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da piyasaya sürülmesinin şerefine Nestlé ilk NFT koleksiyonunu 2022'nin Mart ayında Open Sea'de yayınladı. NFT, “Burj Khalifa” gökdelenini ve TRIX®'in ikonik maskotu tavşanı taşıyan bir kar küresini resmediyordu. 18 Mart ile 13 mayıs tarihleri aralarında satışa sunulan NFT'lerin bütün gelirinin kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa bağışlanacağı duyuruldu. Koleksiyondaki her iki NFT de 13 Mayıs günü bambaşka cüzdanlar göre satın alındı. NFT'leri satın bölge cüzdanların OpenSea profilleri, Web3 topluluğundan bir koleksiyoner izlenimi uyandırmıyor. 

Web3 odaklı yeni iş rolleri 

Nestlé'nin Web3 odaklı bu ilk denemesi büyük bir galibiyet olarak öne çıkmıyor olsa da; Nestlé Web3 alanından vazgeçmiş değil. Şirket, LinkedIn'de yayınladığı bir meslek ilanında Web3 teknoloji lideri (Tech Lead - Web3) arayışının bulunduğunu belirtiyor.

İlanda şirket, BT İnovasyon ekibini bitirmek için Blockchain ve Web3 konusunda uzmanlığa sahip bir Web3 teknoloji lideri aradığını açıklama ediyor. Bu rol dahilinde adaylar, Nestlé içinde Web3 ile ilişkili uygulamaları keşfedecek, doğrulayacak ve laf konusu uygulamaların kullanımını önerecek. İlanda bahsedilen uygulamalar aralarında metaverse, merkeziyetsiz yönetim, tokenizasyon / NFT'ler ve kendi kendine etken (self-sovereign) kimlik yapıları da yer alıyor. 

Sanal realite ve suni zeka odağında Ar-Ge çalışmaları 

Nestlé ayrıca, mahsul geliştirmede Web3'ü önceliklendirmeye ve sanal hakikat kullanımına odaklanıyor.  Bu bağlamda şirket, metaverse ve Web3 üstünde ürün prototipleri oluşturmalarını sağlayan araçlar geliştirmeye başladı. Şirket içinde somut prototiplerin oluşturulması ve test edilmesi önemini korusa da, sanal gerçekliğin sunduğu sanal kabiliyetler, ürün geliştiricilerinin yeni bir ürünle hedefi tutturup tutturmadıklarını çarçabuk görmelerine muavin oluyor. Bu Nedenle çalışanlar eforlarını doğru bir şekilde değerlendirirken, zamandan ve malzemeden tasarruf ediliyor. Misal tahsis etmek icabında; Nestlé, inovasyon sürecinde sanal hakikat kullanarak, tüketicilerin veya perakende müşterilerinin kahve sistemleri için yeni konseptlerle nasıl etkileşime girdiğini test edebiliyor. 

Buna ilave olarak şirket, sanal gerçekliğin suni akıl ile desteklendiği teknolojilerin yaygınlaşacağını düşünüyor. Yiyecek - meşrubat otomatlarının holografik operatölere sahip olacağına uyarı çekerken, bu cihazların kullanıcılarla ansızın fazla dilde irtibat kurabileceğini ifade ediyor. Hem Nestlé, her bir kullanıcının ağız tadını esas alan kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturulacağını da dile getiriyor. 

Şirket paylaştığı blog gönderisinde suni zeka ve veri bilimi alanında yaptığı çalışmaları da detaylandırdı. Özellikle global Ar-Ge sürecinde yapay akıl, makine öğrenimini, data bilimi ve tahminler sunan analizlerden faydalandıklarını gösteren şirket, bu alanda örnekler de paylaştı. Şirketin paylaştığı örnekler aralarında geçen sene tanıtılan Petivity de yer aldı. 

Şirketin paylaştığı başka bir misal ise Nestlé Health Science ve Crohn's & Colitis Foundation'ın ortaklığında hayata geçen ve "Bağırsak-Dostu Tarifler" içeren web arabulucu oldu. Bu vasıta sayesinden kullanıcılar 500'den fazla tarif arasında arama yapabiliyor. 

Son olarak Nestlé'nin Nestlé Institute of Agricultural Sciences çatısı aşağıda yenilenebilir bir yiyecek sistemine geçişi teşvik etmek için bilgi biliminden faydalandığını belirtelim. 

Nestlé'nin yaşadığı Web3 dönüşümünün hemen şimdi ses getiren çıktılar ortaya koymakta zorlandığını söyleyebiliriz. Ama şirket, çağa ve yeniliklere uyum karşılamak için elinden geleni yapmaktan kaçınmıyor. Şirketin geniş ayrıntılı etkinlik alanını düşünecek olursak, karşılıklı imal ve sahiplik destekli yeni koleksiyonlar yayınlamanın veya ürünleriyle ahenkli oyun deneyimleri inşa etmenin, şirketin genç kullanıcı tabanıyla bağ kurması için iyi bir yol olabileceğini söyleyebiliriz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/09/nestl-nin-urun-gelistirmeye-odaklanan-web3-yol-haritasi/