Webrazzi Ödülleri'nde halk müziği oylamasıyla Nevzat Okumuş, Yılın Melek Yatırımcısı ödülünü alırken, ismiyle özdeşleşmiş markası Yemeksepeti de Yemek Sipariş Servisi'nde 1.liği, Banabi ise Yılın Market Sipariş Servisi kategorilerinde ilk üçü elde etti. Yemeksepeti CEO'su Nevzat Okumuş, Yemeksepeti ve Banabi'nin dijitalde doğmuş, kullanıcı taleplerini daima birincil öncelik olarak belirlemiş bir şirket olarak tanımlıyor. Yemeksepeti, 2001 yılında zamanının fazla ötesinde bir girişim olarak ortaya çıkmış. Hemen Şimdi telefonla siparişin dahi çok pozitif seçim edilmediği bir dönemde online yemek siparişi gibi bir fikri ortaya koymuştu.

Okumuş, "Keza restoranların hem de kullanıcıların bu alışkanlığı edinebilmesi için uzun zaman çalıştık ve bugünkü fazla oyunculu sektörün oluşmasında öncü oldu. aynı zamanda Türkiye'de e-ticaret alışkanlığının oturmasına da büyük katkı maddesi sağladı" diyerek şirketin İnternet ekosistemindeki önemi anlatıyor ve ekliyor: "Ben Yemeksepeti'ni kurarken insanlara “Bu olmadan önce ne yapıyormuşuz?” dedirtmek istedim defalarca. Sonuçta bugün, eve yemek siparişi verme alışkanlığını oturtmanın yanı sıra bunu dijital bir ortamdan sağlamış bir markayız. her zaman kullanıcı memnuniyeti odağında çalışan bir marka olduk."

Bu sene 20'nci yılını kutlayacak olan Yemeksepeti, bu perspektifle, ‘yeni normalde' de ekonomik ortam her ne değin zorunlu olsa da kullanıcı beklentileri doğrultusunda ürünlerini ve hizmet ağını genişletmeye devam etti. Bu tabloyu aşağıdaki rakamlar doğrular nitelikte...

Banabi'de çalışan sayısı 5 bin yeni istihdamla 8 bine çıktı

Pandemiyle gelen kısıtlamaların peşinde toplam 32 bin 437 yeni restoranın online paket servise sistemine başlamasını sağladı. Bu restoranların yüzde 82'sinin tekil restoranlardan yani mahalle restoranlarından oluşması Yemeksepeti'nin bu dönemde yerel ekonomiye olan katkısına da uyarı çekiyor. 2020'de Yemeksepeti'ne üye olan yeni kullanıcı sayısı ise 5 milyonun üstünde. Banabi kullanıcı sayısında da yüzde 50 artma var. Bugün Banabi, 24 ilde 2 milyon tekil kullanıcıya 4 binin üzerinde ürün çeşidi ulaştırıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Pandemi sürecinde de işe alımlarımız hızlanarak devam etti, hatta sene başındaki hedeflerimizin de üzerine çıktık. 2020 yılını pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz 5 bin yeni işe alımla birlikte yaklaşık 8 bine yakın istihdamla kapattık."

Keza Yemeksepeti keza de Banabi iş modeli kapsamında salgından iş modeli olarak fazla önemli etkilenmeyen girişimlerden...  Kültürlü bu sürecin nasıl ilerlediğini şöyle anlatıyor:

Fakat bu engebeli süreçte biz operasyonel olarak fazla zorlanmasak ve çalışanlarımıza her türlü desteği sağlasak da sektör için zorlu bir sınav oldu. Biz de üzerimize düşen görevin bilinciyle restoranlarımıza desteği ihmal etmedik. Bu kapsamda başlangıçta tek şubeli restoranlarımız için mart faturasını bir ay öteledik. 1 Nisan'da bütün online kredi kartı ödemeleri, mahsuplaşma olmaksızın restoranların hesaplara yatırıldı. sürekli süreçte hiçbir restorandan listeleme ücreti almadık.

Restoranlarımızın ziyarete kapalı olduğu ve yalnızca paket servis ile hizmet verdiği dönemde onlara desteklemek namına “Emeksepeti” adıyla yeni bir irtibat kampanyası başlattık. Bu kampanya ile bütün Türkiye'ye “Biz onların her zaman yemeklerini konuştuk. Hemen de gelin emeklerini konuşalım. Hepsinin emeklerine afiyet. Dışında bitmiş buluşana dek, burası artık Emek Sepeti.” diye seslendik ve meslek ortağı restoranlarımıza teşekkür ettik.

Öteki yana, Ticaret Bakanlığı'nın başlattığı “E-ticaret olarak KOBİ'lerin Yanındayız” kampanyasına Yemeksepeti olarak TOBB iş birliği ile hayat geçirdiğimiz “Kazandıran Lokanta Yardım Çeki” projesi ile yardım verdik. Ek olarak restoranların bu zorlu dönemde finansal yüklerini bir nebze olsun hafifletebilmek hedefiyle 20 milyon liralık ‘'Birbirimize Yardım Zamanı'' paketini açıkladık.

Bu paket dahilinde, restoranlara ayda bir yaptığı ödemeleri sıklaştırarak 15 günde bir olacak şekilde güncelledi ve Yemeksepeti, kısıtlama dönemi baştan başa listeleme ücretini de kaldırdı. öte yandan kullanıcıların siparişlerini Yemeksepeti üzerinden oluşturup, yemeklerini restorandan kendilerinin teslim aldığı 'Gel-Al' sipariş seçeneğini de bu dönemde 0 komite ile devreye alarak restoranlara “0” maliyetli bir gelir kalemi yarattı. Tüm bunlara ek olarak Yemeksepeti'ndeki 'Cüzdan Uygulaması' kullanılarak verilen siparişlerden de bu dönemde komisyon ücreti almıyor. 

Hem Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu yoluyla sektör çalışanlarına 1 milyon liralık destekte bulundu. Yemeksepeti olarak verdiği destekle Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu çatısı altındaki işyerlerinde çalışan 2 binden pozitif sektör çalışanına, asgari 300 lira azami 500 lira ödeme yaptı. Son olarak Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) üyesi işletmelere toplam 1 milyon liralık destekte bulundu. Verdiği destekle Bütün Restoranlar ve Turizmciler Derneği üyesi 500 işletmeye 2 bin liralık kira yardımı yaptı. Nevzat Aydınlatılmış, "Eğer bir şekilde bu mücadelenin, çözümün, dayanışmanın bir parçası olabildiysek ne mutlu bize" diyerek sözlerine devam ediyor.

2021 ajandası topluluk...

Nevzat Kültürlü'ın şu lahza için ajandasında en kayda değer maddesi hızlı ticarette sağladığı öncü konumu devam ettirmek ve kullanıcıya bu alanda en iyi hizmeti sunabilmek. 2021 yılında da çalışmaları bu alanda yoğunlaştırırken bir yana da alıcı davranışlarını aralıksız tahlil edip, her değişikliği anında görerek ona tarafından aksiyon almaya devam edecek.

Bu kapsamda keza Yemeksepeti'nde hem de Banabi'de kullanıcıların istediği siparişlere ve ürünlere daha çabuk ve uygun fiyatla ulaşmasını sağlamayı hedefliyor. Diğer yana, pandemi ile gelen kısıtlamaların peşinde, restoranların finansal olarak ayakta kalabilmelerin baskı olduğunun farkında olan. Yemeksepeti, bu farkındalıkla çalışmalarını sürdürerek, restoranları birçok konuda destekliyor. 2021 yılı için öngördüğü yeni işe alım sayısı ise 4 binden fazla. Bu Nedenle 2021 yılında takriben 12 bin şahsiyet büyük bir aile olmayı hedefliyor.

40 girişime 20 milyon dolarlık yatırım

Nevzat Kültürlü, Türkiye'nin önde gelen yatırımcılarından... 2020 yılında 7 girişime yatırım yaptı. Bugün ise toplamda 40'tan fazla girişime 20 milyon dolarlık kaynak aktardı.

"Benim hedefim her zaman, tutkuyla bağlandığım bir fikri, insanların hayatını ve yaşayış şekillerini değiştirecek bir meslek modeline dönüştürebilmek oldu. Bu ışığı gördüğüm her girişimi de desteklemeye çalışıyorum. genelde yatırımlarımda, hangi sektörde olursa olsun, mutlaka teknolojiyi iş modelinin içine adapte edebilmiş olmasına dikkat ediyorum. Yatırım stratejim ise başlıca internet, teknoloji ve pazaryeri üzerine oluyor. Çünkü benim bildiğim konular bunlar. Ayrıca gençlerle irtibat kurmayı da seviyorum" diye konuşan Nevzat Okumuş, bir yatırımcı olarak bu işin neresinde ve nasıl durduğunu anlatıyor. 

Aydınlatılmış, çok uzun bir dönemdir yatırımcı kimliğimi genç girişimcilere desteklemek üzerine kurdu. Bir melek yatırımcı olarak, böyle engebeli bir dönemde de inandığım birey ve projelere yatırım yapmaya devam edeceğini söylüyor. Tüketiciye azami avantaj sağlayacak, bu dönemde hayatı kolaylaştıracak girişimlere koymak şu an için öncelikli planları aralarında yer alıyor. Öteki yana Yemeksepeti'nde her zaman yeni iş modelleri ve projeler hayatının manâlı bir parçası. Ancak şu lahza için öncelikli hedefi, içinde bulunduğu pandemi sürecini tüm paydaşlarıyla sağlıklı bir şekilde atlatabilmek. Ona tarafından, eski artış hedefleri üzerinden konuşabilecek bir dönemde değil. Nevzat Aydın, yeni hedefleri ilerleyen süreçte belirlemenin daha realist olacağı düşüncesinde.

Girişimci, "Biz de Yemeksepeti olarak bu sürecin en hasarsız şekilde atlatılması için üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle bütün yatırımlarımızı çalışanlarımıza, kullanıcılarımıza ve meslek ortağı restoranlarımıza menfaat sağlayacak projeler odağında gerçekleştiriyoruz. Kısacası önümüzdeki dönemde en manâlı yatırım kriterimiz, yine “insana menfaat” sağlayacak yatırımlarımıza ve projelerimize sürdürmek" diye konuşuyor. 

Nevzat Açık Fikirli, son olarak sözlerini şöyle bitiriyor: "Bizim alanımız olan ve çoğu konuda öncüsü konumunda olduğumuz internet ve teknoloji dünyasında 2020 yılının en iyilerinin 1 milyona yakın oyla belirlendiği Webrazzi Ödülleri'nde birkaç dalda ansızın yer almak, bizim için keza kibir verici keza de kayda değer."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/01/18/nevzat-aydinin-2021-ajandasinda-neler-var/