NFT'ler, bir öteki adı ile değiştirilemez jetonlar; sanatçılar, spor figürleri ve video oyunu endüstrisi aralarında giderek daha popüler ülkü gelmekte. Oysa NFT'ler sadece oyuncular, Mark Cuban ve ultra teknoloji meraklıları için bir hobi ya da ilave kazanç kaynağı olmayabilir. 

Yakın zamanda NFT'nin geleceği hakkında gerçekleştirilen tartışmalar sona erebilir. 

Dijitalleşmenin ve globalleşmenin müşterek bir sonucu olan çoğu yeniliği reddeden ya da peşine düşüp takip etmekte geri kalan şirketlerin dijital iş dünyasında nasıl bir bir geride bırakıldığını gördük. Aynı koşul değiştirilemez jetonlar için de geçerli olabilir. 

NFT'lerin istihdam dünyasında devir oluşturacağı konuşulduğu sırada işinizin NFT'nin geleceği civarda nasıl şekillenebileceğini bilirseniz, bu yeni trendden öyle ivedi yararlanabileceksiniz.

NFT nedir? Kısa bir hatırlatma

Özünde, NFT'ler, genel olarak belirli bir unsur için ya da açıklanmış bir birey hakkında bilgi taşıyan benzersiz veriler. Eşsiz yönleri, ABD doları ya da Bitcoin gibi kararsız olan bir şeyin tersine, onları “değişmeyen” yapan şey. 

Bir NFT kesinlikle bir sanatçının çalışmasını temsil edebilir ve yüksek rakamlar getirebilirken, bununla birlikte doğum belgesi, sahiplik tapusu veya üniversite diploması gibi esas bir şeyi de temsil edebilir. Bu alandaki bir NFT'nin güvenilir olması için, alıcının jetonu (token) basan kuruma, üstünde bulunduğu blok zincirine ve ikisi arasındaki zeki sözleşme arabirimine güvenebilmesi gerekiyor.

NFT'ler işverenlere ve işletmelere nasıl avantaj sağlayabilir?

Tıbbi arşiv, personel dosyaları ve hatta güvenlik izinleri gibi dar bilgileri göndermek isteyenler, gizliliği koruma özellikleri sağlamak için NFT'lerde tutulan verilerin bir kısmını veya tamamını şifreleyebilir. 

Belirteç (NFT) içindeki verileri görüntülemek ve alıcıların belirteç şifresini çözmek için bir koda ihtiyacı var. Bu kod, alıcıların düzenlemesine müsade saptamak veya onlara sınırsız erişim saptamak yerine salt okunur ve tek kullanımlık erişime izin verebiliyor. Böylece, verilerin konumu herkese açık kalırken ve sahibi verileri dilediği kişiye gönderme olanağını elinde tutarken, kullanıcıların kuytu bilgileri hem tehlikesiz bir şekilde korunur keza de anında teslim edilebiliyor.

NFT'nin geleceği hızla şekillenirken, çoğu büyük şirket bu treni kaçırmamak için süratli hareket ediyor. Şimdiden başlayan bu NFT devrimi, Facebook (yeni adıyla Meta)  gibi çoğu firmanın da desteğini görüyor.

NFT ve Web3

Twitter, NFT'leri yeni profil resmiyle bütünleştiriyor:Twitter, NFT entegrasyonunu platformuna getirdi. Platform, aynı zamanda, görünür sanal sanat eserlerinin kişisel olarak yeni bir hayata kavuştuğu ve milyarlarca kazanç elde ettiği NFT'lerdeki büyüyen hobiye de tutunmaya çalışıyor. Kullanıcılar, sosyal ağlarda itibarlı semboller olarak kullanabilecekleri öbür içerikler için hızla bu trendi benimsemeye devam ediyor.  Instagram bu hafta NFT desteğini test etmeye başlıyor: Instagram CEO'su Adam Mosseri kadar yapılan açıklamaya tarafından Meta çatısı altındaki Instagram, bu hafta NFT desteğini test etmeye başlıyor. Nike, ayakkabılar üstünde NFT doğrulaması oluşturuyor: Nike, NFT'leri ve ayakkabıları "metaverse" yapan sanal bir ayakkabı ajansı satın aldı. Nike, esas olarak Nike ayakkabılarına dayanan, kripto ticari marka yasasının sınırlarını ve bir NFT'nin ne olduğunu test ederek, değiş tokuş edilemeyen jetonları (NFT'ler) piyasaya sürdüğü için bir internet pazarına dava açtı.

NFT'nin Geleceği Varsayım edilen dek aydınlık yok mi?

NFT'ler, somut koleksiyonlar gibi kırılgan değil, ola ki taşırken düşürüp çerçevesini kıramayabilirsiniz ama ortaya çıkabilecek başka sorunlar olabilir. Bu sorunlar herhangi bir dijital ürünle birlikte geliyor.

NFT'lerin bozulmasına niçin olabilecek bazı sorunlar şunlar:

Dosya biçimlerinin görüntü biçimleri bozulması Bunları depoladığınız web siteleri çökmesi Web sitelerine ve NFT'lere erişim şifrelerini hatırlamamak NFT'yi oluşturmak ve satmak için kullanılan kripto para biriminin fiyat değişkenliği

Ama bu sebeplerin NFT pazarından kaçmak ya da bu pazardan çekilmek gibi büyük kararlar için tatmin edici olup olmadığı sorgulanabilir. Bu olası problemler daha iyi sistemler ve teknolojik gelişmelerle çözülebilecek şeyler de olabilir. 

Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta daha var. NFT dolandırıcıları ve yayınladıkları sahte sözleşmeler. Dolandırıcıların NFT pazarında titiz olmayan, detayları takip etmeyen ve basit yoldan para kazanmaya çalışanlardan topladığı fiyat 2021'de yaklaşık olarak 14 milyar dolar. Bu sebeple alım-satım yapacağınız her işlemde ilk önce sözleşmeleri dikkatlice okumalısınız. 

NFT'nin Geleceği Hakkında Emin Bir Teşhis Koyabilir Miyiz?

Gerçek şu ancak, hiç kimse geleceğin ne getireceğini kesin olarak bilmiyor. bununla birlikte, çoğu büyük oyuncunun NFT  teknolojisine yoğun bir şekilde yatırım yaptığı anlaşılır.

Bu ay Columbia ve Standford üniversi liderliğinde kripto araştırma ekibi kuran yatırım şirketi Andreessen Horowitz de bunlardan biri. Geçtiğimiz Ocak ayında NFT varlık fabrikası olarak tanımlanan BreederDAO, Andreessen Horowitz önderliğinde 10 milyon dolar yatırım almıştı. Token satışı ile gerçekleşen bu yatırım, Web3 teknolojilerinin hayatımızın bundan böyle birçok uygun etkin olarak kullanılacağını gösteriyor. 

Kesinlikle, ele alınması gereken sorunlar var. Fakat bununla beraber, bu teknoloji potansiyel olarak silinemeyecek ya da görmezden gelinemeyecek kadar tereddüd ve fırsatlarla batmış.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/15/nftnin-gelecegi-sektorleri-nasil-etkileyecek