Her geçen gün daha fazla marka Web3 odaklı adımlar atıyor. Geçtiğimiz hafta oyundan NFT koleksiyonuna Louis Vuitton'un Web3 pazarlama stratejisinden öne çıkanları size aktarmıştık. Nike ise NFT alanına süratli giriş yapan öncü markalar aralarında yer alıyor. Nike'nin RTFKT satın alması ve .SWOOSH  isimli platformunun detaylarına birlikte bakalım.

RTFKT satın alması

Nike, Web3'e hızlı bir giriş için işe RTFKT'i satın almaktan başladı. 2021'in Aralık ayında Nike, kültürü ve oyunu birleştiren yeni nesil koleksiyon ürünleri arzetmek için en son yeniliklerden yararlanan bir şirket olarak adlandırdığı RTFKT'yi satın aldığını açıkladı.

2020 yılında Benoit Pagotto, Chris Le ve Steven Vasilev tarafından kurulan RTFKT, geniş içerik oluşturucu topluluklarına hizmet etmek için maddi ve dijital değerin sınırlarını her yerde tanımlayan bir marka. Takım, eşsiz bir sanal ürün ve tecrübe yaratmak için en son oyun motorlarından, NFT'lerden, blockchain kimlik doğrulamasından ve artırılmış gerçeklikten yararlanıyor.

RTFKT, 2021'in şubat ayında genç sanatkâr FEWOCiOUS ile sanal ayakkabılarla eşleştirilmiş hakiki spor ayakkabılar satmak için bir iş birliği yapmış ve sadece altı dakikada yaklaşık 600 çift/NFT satmayı başarmıştı. Şirket bu satıştan 3.1 milyon doların üstünde bir hasılat elde etmişti. 

.SWOOSH'un detayları

Nike'nin  Web3 alanındaki bir diğer adımı ise .SWOOSH oldu.14 Kasım 2022'de paylaşılan duyuruya kadar, .SWOOSH web3 tabanlı bir platform. Kapsayıcı dijital bir topluluğa ev sahipliği yapan .SWOOSH bununla birlikte Nike'nin sanal üretimlerini de çatısı aşağıda topluyor. welcome.swoosh.nike domaini aşağıda hizmet veren platform, şu an için ülkemizdeki kullanıcılara açık yok. 

.SWOOSH, Nike Üyelerinin sanal üretimleri gerçekleştirmesini, şirket ile ortak üretmesini ve bu üretimlerin koleksiyoneri olmasını sağlıyor. Sanal üretimleri dijital pabuç ve formalar olarak anlatmak muhtemel. 

İlk olarak beta sürümünde kullanıcılara açılan platform, Kasım ayında birincil kullanıcılarını kabul etmeye başladı. 2022 boyunca yeni üyelerini platforma eğlence eden Nike, 2023'te ise üyeleri tarafından şekillendirilmiş birincil dijital koleksiyonunu yayınlamayı planlıyor. 

İlk koleksiyonun görücüye çıkmasının ardındaki ise üyeler, Nike ile ortak imal (co-creation) olabilmek için bir yarışa girecek. Kazananlar, üretimine katkıda bulundukları ürünün satışlarında telif hakkına sahip olacak. 

.SWOOSH, tasarımcılarla atletleri bir araya getiren bir platform olarak konumlanıyor. Nike, .SWOOSH ile  tüketicilere hem oyun oynayabilecekleri ayrıca de yeni dijital arenaya geçiş yapabilecekleri bir alan sağlıyor. 

StockX davası 

bu arada Nike'nin projelerinin yanı sıra NFT alanında kendi ürünlerinin haklarını korumak için adımlar attığını da belirtelim. 

Nike, ayakkabılarıyla ilişkili NFT'ler üreten StockX'e dava açtı. Nike, ürünlerin kripto varlıklarına dönüştürülmesini marka hakkının ihlali, hatalı menşe tanımı, marka hakkının azaltılması olarak gördü. StockX isimli pazar yeri, çantalar, ayakkabılar ve sokak giyimi üzerine ürünler satıyor. Pazar yeri anlayışına yeni bir soluk getiren StockX aracı pozisyonunun ötesinde, platformunda yayınlanan ürünlerin özgünlüğünü de doğruluyor. 

Ocak ayında NFT atılımını duyuran StockX, fiziki ürünlerle ilişkili NFT'ler üretiyor. Şirket, "Vault NFT'ler"in maddi öğeler için kullanılabilirken, aynı zamanda dijital ürünler olarak hemen takas edilebileceğini açıkladı. 

StockX'de yoğun alaka gören Nike ayakkabıları, beraberinde ayakkabılara emrindeki olan NFT'lerin layık de yükselişe niçin oldu. Sanal ayakkabı şirketi RTFKT'yi satın alan Nike ise bu duruma müdahale etti.

Davayı bir kenara bırakacak olursak, Nike, Web3 alanını sahiplenmek için süratli bir atılımla hali hazırda bu alanda faaliyet bildiren bir şirketi satın almayı seçti. Bu durum, ayrıca operasyonel anlamda kuruma fayda sağladı keza de Web3 topluluğuna dair kayda değer iç görüleri şirketin bünyesine kattı.  Ortaklaşa imal ve telif ödemeleri yaklaşımı ise Nike'nin Web3 topluluğunun beklentilerini anladığını ve Web3'ü içten bir şekilde benimsediğinin önemli bir göstergesi. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/01/nike-in-web3-odaginda-yatirimlari-ve-yaptiklari