NSO Group yetkilileri Pegasus ajan yazılımı olayına ilişkin tanımlama yaptı. Geçtiğimiz hafta The Guardian gündeme bomba gibi düşen bir iddiayı ortaya attı. İddiaya tarafından, bu casus yazılımı kullanan kişiler istediği kişinin telefonu üstünde bağımsızlık sağlıyor. Bu olayın üstüne Amazon, AWS servisinden yazılımı çıkardı.

Sadece tek bir mesajla yüklenen bu program, telefondaki tüm bilgilere erişilmesini sağlıyor. Cihazdaki mesajlar, videolar, e-postalar, mikrofon ve hatta kamera bile yazılımı yükleyen kişinin eline geçiyor.

Pegasus casus yazılımı nedir? İşte bilmeniz gerekenler

Pegasus casus yazılımı için iddiaları reddetti

Al-Monitor, söz konusu yazılımı geliştiren NSO Group yetkilileri ile konuştu. Şirketin Küresel İletişim Yöneticisi Ariella Ben Avraham ve hukuk danışmanı Shmuel Sunray açıklamalarda bulundu. İkili, şirkete karşın suçlamalara tepki gösterdi.

pegasus casus yazılımı hakkında açıklama

The Guardian, Pegasus casus yazılımı kullanan ülkeler arasında Meksika, Hindistan, Azerbaycan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan‘ın yer aldığını açıklamıştı. Söz konusu yazılımla hükümetlerin gazetecileri, rakip politikacıları, aktivistleri ve böylece çok insanı gözetlediğini bahis etti.

Oysa şirket temsilcileri oldukça iddialı bir tanımlama yaparak eleştirileri reddetti. Yetkililer, “Mahremiyet ve şeffaflık hakkı konusunda kendi kendimizi denetleriz.” biçiminde konuştu. NSO’ya yönelik suçlamaları reddeden Ben Avraham, “NSO doğruca dünyanın her yerindeki ırk daha güvende…” dedi.

Pegasus casus yazılımı nedir?

Pegasus ajan yazılımı olayı hakkında ikili açıklamalarını sürdürdü. Peşinde ise Ben Avraham, “Ürünümüz hükümetlerin hayat kurtarmasını sağlıyor ve bunu her gün görüyoruz. Biz kimsenin düşmanı değiliz. Elimizde bilgi değil ve bunlara erişimimiz yok. Sistemi çalıştırmıyoruz. Tüm bu başlıklar doğrusu oldukça komik.” açıklamasını yaptı.

Sunray, şirketin kime satmak yapılacağı, ürünün içten bir şekilde kullanılmasının nasıl sağlanacağı ve böyle bir durumda yazılımın yanlış kullanımıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda milletlerarası düzenlemeleri benimsediklerini savundu. Son olarak Sunray, NSO’nun milli emniyet ile mahremiyet hakkı aralarında dengeyi bulgu konulu uluslararası bir tartışmaya katılmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/pegasus-casus-yazilimi-hakkinda-flas-aciklama