Independent‘ın haberine kadar, bilim insanları bulguların kısırlık araştırmalarına yararlı olacağını düşünüyor. Çalışma, embriyoların gelişimine, düşük ve diğer komplikasyonlardan firar etmek için yapılması gerekenlere katkı maddesi sağlıyor. Yeni cenin modellerini, IVF (tüp bebek tedavisi) gibi destekli hamilelik uygulamalarında embriyoların gelişimini iyileştirecek koşulları test ederken kullanacaklar.

İnsan kök hücreleri ile yapılmış suni bir blastokist; embriyonun en erken oluşumu. (Resim: Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi)

Mart ayında dağıtılmış araştırma ekipleri manâlı bir keşfe imza atmıştı. Araştırmacılar, insan kök hücresinin döllenmiş yumurtanın bölündükten sonraki en erken embriyo oluşumu blastokistin kurucu elementlerini üretebileceğini keşfetmişti. Yeni çalışma ise bu keşiften daha sonra geldi.

Exeter Üniversitesi Canlı Sistemler Enstitüsü müdürü Profesör Austin Smith, buluş için “devir özelliğinde” dedi. Peşinde Dr. Smith, “Kök hücreler oluşumunu tamamlamış blastokistten geliyor. yine de aynı embriyo yapısını tamamiyle yeniden oluşturabiliyor.” şeklinde konuştu.

Kök hücreli yöntemi hayvan deneylerini azaltacak

Böylesi bir gelişme ile bilim insanları bundan böyle hayvan deneylerine bağlı kalmayacak. Çünkü, insan gelişimi hakkında yargıya varırken araştırmacılar, özellikle fare kök hücrelerini uygulamak zorunda kalıyordu. Diğer Taraftan, farelerin üreme sistemleri büyük ölçüde insanlardan bambaşka.

Keşif, tüp bebek tedavisi için bilhassa önemli.

İnsan embriyolarını incelemek için erişim sınırlı. Keza de ahlak kaygılar sebebiyle sıkı bir şekilde düzenleniyor. Ama insan kök hücrelerinden laboratuvarlarda yetiştirilen blastosistler aynı etik incelemeye emrindeki tutulamaz. böylece hayati öneme sahip olabilir.

Araştırmacılar, kök hücreleri kümeler halinde düzenleyerek, erken gelişimde hücreleri etkilediği aşina iki moleküle düşük miktarda maruz bıraktı. Kümelerin yüzde 80’i üç gün sonra kendilerini embriyonun blastokist evresine benzer yapılar biçimde organize etti. Blastokist evre, döllenmiş yumurtanın 6 gün sonradan oluşturduğu 200 değin hücreden oluşan yapılardır. Takım, yapay embriyoların doğal cenin ile benzer etkin genlere sahip olduğunu gösterdi.

Exeter Üniversitesi Canlı Sistemler Enstitüsü’nden Dr. Ge Guo, çalışmaya ilişkin konuştu. Guo, yeni tekniğin “insanlarda embriyo kullanmadan erken gelişimi araştırmak için başta güvenilir bir sistem” sağladığını söyledi. Yaklaşımın, bir laboratuvarda bebek üretmeye karşın bir adım olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/onemli-kesif-kok-hucre-den-insan-embriyosu-yapildi
Yorumlar