Son dönemde bilhassa ChatGPT ile adından sıklıkla laf ettiren OpenAI, hemen de yapay akıl tarafından yazılmış metinleri vermek için bir vasıta yayınladı. Doğrusu şirket, ChatGPT ve sözde araçlarla yapılanları ortaya çıkarmaya muavin olacak bir ürün ilerletti. Bunun geliştirilmesinin en manâlı nedeni ise hiç şüphesiz ChatGPT ile adeta herkesin içerik üretmeye başlaması ve bu içeriklerin insan elinden çıkıyor gibi olması; dolayısıyla intihalin önüne geçmek. 

Şirket, suni akıl tarafından yazılı tüm metinleri güvenilir bir şekilde tespit etmenin imkansız olduğunu, ama iyi sınıflandırıcıların, yapay akıl kadar oluşturulan metnin bir insan tarafından yazıldığına dair yanlış iddiaları azaltabileceğine inandığını söyledi. böylece OpenAI kadar sınıflandırıcı, yani saptama aracı, gerçekten ayrıntılarıyla güvenilir değil. Bunu şirketin kendisi özellikle belirtiyor. 

Sınıflandırıcı, açıklanmış bir metin parçasının insanlar göre mı yahut bir suni akıl oluşturucu tarafından mı yazıldığını anlamaya çalışıyor. ChatGPT ve öteki GPT modelleri, her türlü metin girişi konusunda detaylı bir şekilde eğitilirken, GPT-Sınıflandırıcı aracı benzer konuda insan göre yazılmış metin ve yapay akıl kadar yazılmış metin çiftlerinden oluşan bir veri kümesi üstünde ayarlanmış.

OpenAI'ın paylaştığı bilgilere kadar İngilizce metinlerden oluşan bir güçlük seti ile ilgili değerlendirmelerde, sınıflandırıcı, suni akıl tarafından yazılı metnin yüzde 26'sını "olasılıkla suni zeka kadar yazılı" olarak içten bir şekilde tanımladı. Araç insan kadar yazılmış metinin yalnızca yüzde 9'unu yapay zeka tarafından yazılı olarak etiketledi. Yani sonuç mükemmel olmasa da en azından aradaki yüzde 15'lik fark ürünün geliştirilmeye açık olduğunu kanıtlıyor. 

Son dönemde birçok kişinin aklında "acaba yapay akıl gelecekte işimizi elimizden alacak mı" sorusu var. Bu ne denli gerçeğe döner, henüz bir yorum yerine getirmek güç. Ama halihazırda suni zeka odaklı işler yapan OpenAI gibi bir şirketin, bunun panzehirini de üretmesi takdir edilesi bir koşul. 

OpenAI'ın yeni aracını buradan deneyebileceğinizi hatırlatalım. Çünkü şirket, kullanıcılardan gelecek geri bildirimlerle ürünü geliştirmeye devam edecek. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/01/openai-yapay-zeka-tarafindan-yazilmis-metinleri-belirlemek-icin-bir-arac-yayinladi