Son günlerde ülkemizin dört bir yanından duyduğumuz orman yangını haberleri gündemden düşmüyor. Gelişmeleri yakından peşine düşüp takip ettiğimiz bu günlerde en çarpıcı verilerden biri NASA’dan geldi. Yurdun pek çok bölgesinde patlak veren orman yangınları, NASA’nın uydu görüntülerine yansıdı.

ABD’de üstteki düzey oyun bilgisayarı yasağı! İşte nedeni

NASA uydularının gözünden Türkiye

NASA, Türkiye dahil dünyanın az kalsın tamamını uydularıyla izler ve herkese açık olarak yayınlar. Bu görüntüler hem araştırmacılar için, ayrıca de meraklılar için önemlidir. Diğer Taraftan NASA’nın sadece orman yangınlarını gözlemlemeyi karşılayan bir uydu veritabanı da bulunuyor. Bu veritabanından ülkemizde orman yangınlarının olduğu bölgeleri gözlemlemek hiç zorlama yok.

30 Temmuz gecesinde NASA’nın uydu görüntüleri

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın dünden beri çok önemli boyutlara ulaşmış durumda. Uydu görüntülerindeki kırmızı bölgeler de güneydoğu bölgesindeki orman yangınlarının ciddiyetini tekrardan gözler önüne seriyor. Güneydoğu dışarıya mevcut olan diğer yangınları harita üzerinden gözlemleyebiliyoruz.

Uzaydaki uyduların durmadan yeryüzünü gözlemliyor olması, orman yangınlarına erken müdahale edilmesinde kritik tartı taşıyor. Bölgelerdeki yangın, çevredekilerden önce ayrım edilebiliyor ve bu sayede erken tedbir dargın oluyor.

Uydu görüntüleri nasıl izlenir?

Bu görüntüler orman yangınlarını rapor eden bir veritabanı ile çalışıyor. Yani haritayı gözlemlerken yangınların nerede olduğunu anlayabilecek ve alan hakkında teknik bilgiler toplayabileceksiniz. Görüntüler NASA’nın internet sitesinden direkt olarak erişilebiliyor. Buraya tıklayarak siz de izleyebilirsiniz.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/turkiyedeki-orman-yanginlari-nasanin-uydu-goruntulerine-yansidi