Araçlar teknolojinin gelişmesine paralel olarak her geçen gün yeni özelliklerle donatılıyor. Gelişen teknolojiler ve yeniliklerin esas amacı emniyet ve sürüş konforu anlamında sürücüye huzur sağlamak. USB, navigasyon, dokunmatik ekran, start-stop, koltuk ısıtma bu özelliklerden sadece birkaçı.

Bilhassa otomobil dünyasında son yıllarda giderek popüleritesi büyüyen geniş ekranlar (geniş paneller), akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlara tanıdık olan tüketicinin bundan böyle vasıta içinde artan bir şekilde daha fazla aradığı bir özellik haline geldi. Çoğu araçta güncel data-davet özellikleri sunan, öteki zeki cihazlar ile entegre olabilen bu donanımlar zeki sesli asistanlar baştan sona de bağlanabilirliğin manâlı bir parçası olarak yerini alıyor.

Dokunmatik paneller geçen yıllar içinde de daha süratli, daha akıllı ve duyarlı ayla gelse de İsveçli araba dergisi Vi Bilägare'in araştırması gösteriyor ki 1990'lı yılların ortasında araçlara entegre edilen bu teknoloji sanılanın aksine fazla da tehlikesiz değil. 2005 model 12 Volvo otomobilin üzerinde yapılan testler de bu savı doğrular nitelikte. Dört testten geçirilen bu araçların dokunmatik ekran teknolojisiyle donatılmış muadillerinden daha tehlikesiz olduğu ortaya konuldu.  

Bir taraftan otomobillerde bulunan düğme ve anahtarlar sürücülerin gözlerini yoldan ayırmadan arabulucu analog ve sezgisel kontrol etmesini sağlıyor. Lakin dokunmatik ekranlar bunu henüz yapamıyor. 

Bu araştırmadan egemen küresel bağlamda çip miktar etmekte sorun yaşayan birçok otomotiv markası dokunmatik ekranları araçlarından çıkarmaya başladı. BMW bunu yapan markalardan biri. Tüketicilere ABD'de satışa sunduğu bazı modellerinde dokunmatik ekranı kaldırma opsiyonunu sundu. Buna karşılık tüketicilere 500 Dolar kredi öneri etti.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/08/18/otomobillerdeki-dokunmatik-ekranlar-guvenli-degil-mi