Otonom teknolojisi, üretim verimliliği açısından çok manâlı bir yere sahip... Bunun farkında olan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden üç genç Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez  hocaları İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim ile iç alanlarda haritalandırma ve konumlandırma yapabilen otonom bir cihaz üstünde çalışmaya başladı. Takım, iki senelik Ar-Ge çalışması sonucunda TÜBiTAK 1512 Programı'na başvurarak 200 bin liralık girişimcilik desteği aldı. sonradan şirketleşerek Advoard'u kurdu.

Kurulduktan iki ay daha sonra Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikle harekete geçen Dr. Ekim ve öğrencileri özel bir sterilizasyon robotu geliştirmeye karar verdi. Robot, bir yılda geliştirildi. Her 400 metrekareye, içinde hidrojen peroksitin olduğu 1 litre akıcı bırakan robot, İçindeki aküler ve istikrarsız tankı ile birlikte yaklaşık 45 kilo. 5 bin 700 metrekareyi 90 dakika içinde temizliyor.

Robotik ve yazılım çözümleri sunuyor

Şirket, Ekim 2020 tarihinde İzmir Bilimpark'ta kuruldu. Advoard'ın amacı, iç bölge uygulamalarında kullanılmak üzere otonom mobil platform, robotik ve yazılım çözümleri sunmak... Geliştirdiği otonom mobil platform iç ortamlarda üstündeki sensörler yardımı ile çevresinin haritasını çıkartıyor, bu harita üstünde konumu otonom olarak buluyor, geliştirdiği web arayüzü doğruca zamanı, sıklığı verilen görevleri yapmak için güzergah planlayıp bu güzergahta tehlikesiz bir şekilde görevini yerine getiriyor. Görevlerini yerine getirirken çevresel analizler yapabiliyor.

eş zamanlı olarak web arayüzü üzerinden yönetim birimleri ile bu analizleri paylaşıyor. Ilave olarak platformun şarj seviyesi, sensör ve motorların durumu da takip edilebiliyor. Çok Miktar seviyesi muhakkak bir düzeyin altına inerse yük istasyonuna otonom gidebiliyor ya da herhangi bir sorun olursa uyarı verebiliyor. Bu otonom mobil platformun üzerine eklediğimiz donanımsal ve yazılımsal öğeler doğru fabrikalar için AMR, kapalı ortamlar için sterilize etme yapan robot ve hipermarketler için interaktif reklamcılık, envanter kontrolu yapabilen robot prototipleri geliştirmiş durumda...

Satış ve kiralama üzerinden para kazanıyor

Az Önce yatırım almayan şirket, TÜBİTAK'tan dağıtılmış destekler almış. Şirketin kazanç modeli, robot satışları ve kiralaması üzerinden ilerliyor. Buna ek olarak çevresel verilerin analizlerinin paylaşılması da bir takım ücretlendirmelere ast...

Robotik ve otonom platformlar geleceğin bir parçası olacağını düşünen ekip, Türkiye'nin geç kalmadan bu geleceğin içinde yer almasını istiyor. Türkiye'de ve daha sonra Avrupa ve de Arap Emirlikleri için manâlı bir otonom mobil platform ve robotik çözümler üreticisi olmayı hedefliyor. 

Yukarıdaki misal, aslında Türkiye'de üniversite laboratuvarlarında 2000'den sonradan başlayan bu Ar-Ge hareketinin galibiyet potansiyeli en yüksek şirketlerden biri. Global tesir gücüne sahip bu spinoff'lar 35-45 yaşlarında yurt dıştan eğitim görmüş ya da tecrübesi olan, sanayide çalışmış veya sanayiyle sıkı işbirliği yapan ve akademinin kendine özgü dünyasının haricen vizyonu kişiler tarafından kuruluyor.

Türkiye'de toplam 81 teknopark var. Bu teknoparkların 56'sında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri etkin olarak yürütülürken, 25 teknoparkta ise yapılaşma çalışmalarının devam ediyor. Yapılan incelemeler bir nevi fitili ateşlenen bilim hareketinin Türkiye ayağını oluşturuyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/30/advoard-otonom-mobil-platform-robotik