Apple'ın elektrikli sürücüsüz otomobilinin 2024 yılında tanıtılabileceğini ve daha fazla araç içi deneyime odaklanacağını geçtiğimiz Aralık ayında sizlere aktarmıştık. Apple'ın elektrikli ve sürücüsüz bir araba üreteceği uzun senelerdir teknoloji dünyasının gündemindeydi. Apple Car ile ilgili birincil patent ise 2017 yılında alındı. Bugün ise daha önce Apple göre alınan patentlere kadar Apple Car'da bulunabilecek 6 potansiyel özelliğe yakından bakacağız. 

Head-Up Display

Apple kadar alınan bu patente kadar otomobilin ön camına holografik olarak görüntü aktarılabilecek. FIKIR Berat 10,866,414 B2 patentine göre keza ön cama hem de diğer sırça yüzeylere görüş aktarımı yapılabilecek. Söz konusu görüntülerde ise araç ve yol durumu ile ilgili bilgilerin yer alması bekleniyor. Alınan berat "System with Holographic Head-Up Display." olarak adlandırılmış durumda. Head-Up Display özelliği günümüzde de üst düzey otomobillerde yer alıyor. Apple'ın bu teknolojiyi nasıl farklılaştıracağı ise merak konusu.

Bakımlı dokunmatik kontroller

ZIHIN Patent 10,656,777 B1 numaralı ve "Concealed User Interfaces." isimli bir patente tarafından araç içinde bulunan kontrol özellikleri ayrıca dokunmatik ayrıca de fiziksel olarak koltuklar, kapılar ve öteki yüzeylerde gizli olarak yer alabilir. Araç içindeki kişiler kontrolleri göstermek istediklerinde dokunmatik tuşlar aktifleşecek ve böylelikle keza işlevsel keza de şık bir denetleme sistemi olacak.

Yol / vasıta tutması için çözümler

Yol / vasıta tutması (Motion sickness) sorunu yaşayanlar için çözümler geliştiren Apple, ZIHIN Patent 10,825,255 B2, "Augmented Virtual Display." patenti ile bu problemi ortadan kaldırmayı hedefliyor. Apple, artırılmış / sanal realite gözlüğü özelliği ile kullanıcılarına daha konforlu bir yolculuk deneyimi vadedecek. 

Zeki pencere renklendirme sistemi

ZIHIN Berat 10,843,535 B1 "System and Method for Dynamic Privacy and Window Tinting." isimli patent ile ilgili çok ayrıntılı bir veri paylaşılmasa da bu berat ile birlikte araç içinde yer alan camların "akıllı" bir şekilde renk değiştirebileceğinden bahsedilmiş. Büyük ihtimalle güneşe ya da dış etkenlere tarafından camlar akıllı bir şekilde daha koyu veya daha açık bir renk sunacak. 

Sürücüler için yeni uyarılar

Araba, yol durumu ve yakınlarda yer alan öteki araçlar ile ilgili sürücülere ayrıntılı bilgiler sunacak. "Wireless Vehicle System for Enhancing Situational Awareness." isimli patente tarafından sürücülere "ambulans geçiyor" ve "sağ taraftan araç geçiyor" gibi uyarılar da verilecek.

Yeni klima sistemi

AKIL Berat 10,875,380 B2, "Climate Control." patenti ile birlikte Apple Car kullanıcılarına yeni bir klima yoklama sisteminin sunulması bekleniyor. Patente tarafından araç içinde optimum hava koşulları için farklı alanlara yönlendirilmiş çözümler sunulacak. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/01/18/patentlere-gore-apple-car-da-bulunabilecek-6-ozellik/