Perakendeciler için ayrıntılı bir tasarlama platformu olarak hizmet veren Toolio, 2019 yılında kuruldu. Perakendecilerin tasarlama sürecini yöneten Toolio, mali planlama, ürün çeşitliliği planlaması, talep tahmini, stok ve sipariş gibi konularda kullanıcılarına hizmet sunuyor.

Berk Atikoglu ve Eytan Daniyalzade kadar New York'ta kurulan bulut tabanlı planlama platformu Toolio, şu an için 15 şahsiyet bir ekip kadar yönetiliyor. Toolio'nun Berk Atikoglu ve Eytan Daniyalzade ikilisi göre kurulan ilk girişim olmadığını da paylaşalım. 

Toolio ekibi

Walmart'a exit yaptılar

Berk Atikoglu ve Eytan Daniyalzade geçtiğimiz yıllarda lokasyon bazlı moda uygulaması olarak hizmet sunan Stylr girişimini hayata geçirmişti. Tıpatıp Toolio gibi New York'ta kurulan Stylr, 2014 yılında ABD'nin en büyük perakende zincirlerinden biri olan Walmart'a satıldı.

Walmart'taki stok planlama sistemlerini ve orada yaşanılan zorlukları inceleme fırsatı yer alan kurucu Atikoglu ve Daniyalzade, talep tahmini ve stok tasarlama konusundaki zorlukları koyulmak icin Walmart'tan ayrılarak Toolio girişimini kurdu.

Perakendeciler kullandığı teknoloji çözümlerini düşündüğümüzde karşımıza tasarlama, lojistik, ticaret platformu ve veri çözümleme sistemleri çıkıyor. Lojistik alanında SAP ve Oracle, ticaret platformu olarak Shopify ve data inceleme sistemlerinde Looker ve Tableau gibi kayda değer sistemler bulunurken tasarlama konusu hala Excel'den yönetiliyor. 

Perakende tasarlama sürecini Excel'den çıkarıp, bu süreci yönetmenin en iyi çözümü olma hedefi ile geliştirilen Toolio, perakendecilerin daha süratli bir şekilde planlama yapmasını, hakiki zamanlı veriler elde etmesini ve tasarlama süreçlerini şirketlerine kadar kişiselleştirmelerini sağlıyor.

Toolio'nun pandemi sürecinde hızlı bir şekilde büyüdüğünü de belirtelim. Toolio'nun pandemi sürecinde büyümesinin en kayda değer nedenleri ise akışkan talepten nedeniyle stok planlamanın gittikçe zorlaşması ve şirketlerin dijital değişime daha artı siklet vermeye başlamaları oldu.

Toolio'nun bizimle paylaştığı bilgilere tarafından platformun pandemi sürecinden aydan avuç içi yüzde oranında büyüme gösterdiğini ve şimdi Toolio sistemleri üstünde 5 milyar dolara yakın ciro yönetildiğini de ekleyelim. SAP, Oracle, Blue Yonder gibi geleneksel lojistik (ERP) sistemleri ile muhalif konumda olan Toolio, hızı, basit kullanımı, esnekliği ve fiyat avantajı ile rakiplerinin bir adım önüne geçmeyi hedefliyor.

Toolio'nun SaaS modeli üzerinden gelir elde ettiğini de ekleyelim. Birleşik Krallık ve ABD'den müşterilere sahip olan Toolio'nun müşterileri aralarında Avrupa'nın manâlı spor giyim mağazalarından olan Birleşik Krallık merkezli Sports Direct'in bulunduğunu da ekleyelim.

Toolio'nun 2019 yılının Mart ayında Founder Collective, Max Ventures, Notation Capital ve melek yatırımcılardan yatırım aldığını da ekleyelim. Crunchbase'in verilerine tarafından Toolio, 2,3 milyon dolar yatırım aldı. Önümüzdeki dönemde Türkiye'deki takımını iki katına çıkarmayı hedefleyen Toolio, süreci dijitalleştirip bu sürecin yönetiminin en iyi çözümü olmayı planlıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/06/perakendeciler-icin-planlama-platformu-toolio