NASA, bu verimsiz havzanın bir zamanlar suyla dolu olduğunu açıklamıştı. Bilim insanları, kraterin eski bir nehrin yeri olduğuna inanıyor. Krater tam da bu sebeple yük taşıyor. Çünkü suyun olduğu yerde mikrobiyal yaşam olasılığı daha yüksek.

Perseverance ufo yaşamı arıyor. (Resim: NASA)

Yolcu vasıta, geçtiğimiz ayın büyük bir kısmını Ingenuity helikopterinin tarihi uçuşlarını belgelemekle geçirmişti. Lakin belli başlı görevi Jezero Krateri’ni çözümlemek. Gezginin robotik kolu, kayaların tutabileceği sırları açığa çıkarmaya asistan olacak birkaç makine taşıyor.

Bilim insanları, özellikle garip bir öge bulduklarında kolun aşındırıcısını kullanarak yüzeyin aşağıda yatan yapıyı ve bileşimi ortaya dışlamak istiyor. Perseverance ekibi, diğer çoğu aleti kullanarak daha ayrıntılı kimyasal ve mineralojik bilgiler toplayacak.

Önümüzdeki iki sene boyunca, Dünya’ya getirilecek olan kaya ve toprak örneklerini toplayıp incelemeyi umuyorlar.

Perseverance, robot kollarıyla görüntüleyecek

Perseverance, antik gölün ne zaman oluştuğunu, ne süre kuruduğunu ve deltada tortu birikmeye başladığını araştıracak. Tüm bu incelemelerle NASA araştırmacıları, bir süre çizelgesi oluşturacak.

Mars gezgini, Jezero Krateri’ni inceliyor. (Fotoğraf: NASA)

Jeolojideki bu farklılıklar, ufo yaşamı keşfetmenin sırlarını ortaya çıkarabilecek. Kayalar kumtaşı ve kireçtaşı gibi tortulsa, Kızıl Gezegen’in önceki yaşamından biyo-imzaları korumuş olma şansı daha yüksektir. Kayalar, araştırmacıların halen var olabileceğine inandıkları volkanik etkinlikler kadar oluştuysa biyolojik izler kaybedilmiş olabilir.

Perseverance’ın proje bilimcisi Ken Farley, bu konuda yorumlama yaptı. Farley, “Ne kadar fazla kayaya bakarsanız, öyle çok şey bilirsiniz.” dedi. Ancak bu kolay bir meslek yok. Çünkü bilim insanları Mars’taki kayaların rüzgarla aşındığını söylüyor. Hatta yakın zamanda da kum ve tozla kaplanmış olabilir.

Bu durumda dünyamızdaki bir çözüm kaya örneğini bir çekiçle kırıp ayrıntılı incelemektir. Ama Perseverance’ın bir albenili değil, yalnızca robot kolları var. Araç, kollarıyla gösterme çekip, yapabilirse örnek toplayacak.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/perseverance-uzayli-yasami-aramaya-basladi
Yorumlar