Kan damarları içerisindeki kanın ağırlaşması olarak tanımlanan pıhtılaşması sebebiyle dünya genelinde her sene 5 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Genellikle organ nakli, meslek ve trafik kazalarında ortaya çıkan kanamaları sonucu gelişen bu rahatsızlık, bir taraftan damar sertliği, beyin kanaması, kısmi felç gibi birtakım sorunları da beraberinde getiriyor. Bu ölümlerin önüne ama pıhtılaşma ölçüm cihazlarıyla geçilebiliyor.

Türkiye'de bu cihazlardan 10-15 tane olduğunu biliniyor. bu nedenle pıhtılaşma ölçüm testleri her vakada kullanılamıyor. Fakat organ nakillerinde kullanılabiliyor. Buna kadar, cihazların yerli imkanlarla üretip test maliyetlerini devirmek oldukça kayda değer. 2019 yılında Tübitak desteğiyle kurulan Mikronos Biyomedikal Mühendislik ve Danıșmanlık bu noktada konumlanıyor. Geliştirdikleri pıhtılaşma ölçüm teknolojileri kanamalı hastaların hayatta kalma ihtimalini yüzde 70'e kadar arttırıyor. Yolları ABD'de kesişen İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Can Erten ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü Doç. Dr. Açlık Yalçın'ın kurduğu Mikronos bu konuya tedavi elde etmek için yola çıktı.

2022'de piyasaya çıkacak

Pıhtılaşma ölçüm cihazı Mikrotem'i geliştirdiklerini belirten Ahmet Can Erten, adam başına 30-40 bin Euro civarı olan bu cihazların yüksek test maliyetli olduğunu, maliyetten nedeniyle her vakada kullanılamadığını söylüyor ve ekliyor: "İTÜ ARI Teknokent'te ve Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi ile işbirliğiyle bu konuda çalışmaya başladık. Cihazımız temelde kanın pıhtılaşma bozukluklarını tespit ediyor."  Geliştirdikleri cihazın çabuk üretimi için yerli üreticilerle görüştüklerini belirten Erten, hafif ve portatif özellikte olan Mikrotem cihazının 2022 yılı içinde Türkiye ve ardından dünyada sağlık kurumlarının kullanımına hazır ayla geleceğini söylüyor.

Günümüzde 1,5 milyar doları aşan global pıhtılaşma testleri pazarında şirketin hedefi, kamu ve üniversite laboratuvarları, hastaneler ve ambulans servisleri oluşturmak. İhracat potansiyeli yüksek olan şirketin İngiltere'den Sphere Fluidics ile görüşmeleri devam ediyor. 2022'den sonradan İngiltere ve ABD pazarına açılmayı hedefliyorlar. Cihazın Türkiye'de 100'ün üzerinde millet ve üniversite laboratuvarı, bin 500 hastane ve 5 bin ambulans servisinde kullanılması hedefleniyor.

Bu cihazın diğerlerinden bambaşka olduğunu belirten Istek Yalçın, normalde bu cihazların hastanelerde sabit olarak durduğunu belirtiyor. Ürettikleri versiyonun mobil olduğu için cihazun ambulanslarda kullanılabileceğini ve hasta hastaneye aktarılmadan önce bu yaşamsal testler yapılabileceğini sözlerine ekliyor. 

Yalçın ise sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: "Mikrotem sistemi, mikro kanallardaki elastik mikro yapıların deformasyonunu analiz ederek pıhtı mukavemetini aracısız ölçebilen ve pıhtılaşma eğrileri karşılayan bir mikroakışkan tekniğine dayanıyor. Pıhtılaşma sisteminin genel değerlendirilmesi ve pıhtı oluşumunun başlamasından fibrinolize değin olan tüm yolaklar deneme edilebiliyor. Pıhtı oluşma zamanı, pıhtının gerilme gücü, pıhtının azami gücü ve elastikiyeti gibi parametreler elde edilebiliyor. Geliştirdiğimiz sistemi yapay zekayla birleştirip bir teşhis destek sistemi olarak da kullanılabilmesini sağladık."

Mikronos Biyomedikal, 2019 yılında 200 bin liralık TÜBİTAK BİGG desteği alarak kuruldu. Mikronos Biyomedikal ekibi Mikrotem cihazı çalışmasıyla Aralık 2019'da “Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) 250K Programı 50 bin liralık peşin para ve“Üstün Galibiyet Ödülü”ne değer görüldü. Şubat 2020'de Royal Academy of Engineering'den 13 bin İngiliz sterlin aldı.  Aralık 2020'de Big Bang Startup Challenge'da İstanbul Sanayi Odası (İSO) göre 50 bin lira peşin para ve “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”ne hak kazandı. Keza Analist İlaç Firmaları Derneği (AIFD) göre desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation'ın üstlendiği BIO Startup Program'ında sunum yapan 12 girişimden biriydi.

Bu serinin öteki yazılarına şuradan ulaşabilirsiniz!

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/18/pihtilasma-olcum-cihazi-gelistiren-sirket-mikronos