Advoard Robotics Kurucu Ortağı aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde görevli akademisyen Dr. Pınar Oğuz Ekim, ortaokuldan bu yanlamasına matematikçi olmak için yetiştirilmiş. Çocukken en büyük gerçek dışı ise ODTÜ'nün Matematik Bölümü'nde okumakmış. Fakat üniversite sınavından yüksek puan alınca hoca kökenli babası onu iyi bir gelecek olduğuna inandığı elektrik elektronik mühendisliği bölümüne yönlendirmiş.

Ekim, yaptığı beş tercih aralarında ODTÜ Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölümünü kazanmış. O dönemi şöyle anlatıyor: "Bölümü kazandıktan daha sonra depresyona girdim. Çünkü belli başlı istediğim birim matematikti. Ama sonra gerçekte okuduğum bölümün matematiğin başka bir boyutu olduğunu fark ettim. 200 birey içinde 8 kız öğrenciydik. Bir taraftan okulun kurum kültürü nedeniyle cinsiyet eşitsizliğine dair hiçbir şey yaşamadım. Hocalarım gözümde insan yani cinsiyetimden bağımsız yalnızca öğrenciydim."

Mezun olduktan daha sonra Aselsan'dan teklif aldığını belirtiyor. Orada çalışmayı seçim etmediğini anlatan Ekim, "Zamanı parayla satın almayı tercih edenlerdenim. Bir taraftan hiyerarşiyi de seven bir insan değilim. Belirlenmiş giriş çıkış saatlerinin belirli olduğu işleri öyle tercih etmek istemedim. Okuldayken dağcılık yapmıştım. Orada edindiğim deneyim beni böyle düşünmeye itti" diyerek işi niçin kabul etmediğini açıklıyor.

sonra TÜBİTAK-SAGE'de çalışmaya başladığını aktarıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Burada 2003 ila 2006 aralarında çalıştım. 2006'da eşimle Meksika'ya gitmek istedik. O da endüstri mühendisi... Meksika'da bir fabrikanın kurulmasıyla ilgili çalışacaktı. Ben de oradaki yoksul öğrencilere matematik öğretecektim. Hayalimiz buydu. İşten istifa ettim. Evlendik. Meksika'ya gittik. Fakat işler istediğimiz gibi olmadı. Türkiye'ye döndükten sonradan yeniden aynı yerde çalışmaya başladım. Fakat bir ay sonra Portekiz'de başvurduğum doktora programından kabul aldım. İkinci defa istifa etmeyi göze olmak sektör içinde pek iyi karşılanmayacağını biliyordum. Lakin o dönem çalıştığım amirim bir kadındı. Onunla benzer okuldan mezun olmuştuk. Beni gitmem konusunda destekledi."

Portekiz'de yer alan Instituto Superior Técnico giden Ekim, beş yıl orada yaşadı. Orada kadın olmanın zorluğunu yaşamadığını söylüyor ve ekliyor: "Portekiz'de IBM kadar verilenen iyi doktora tezi ödülüne değer görüldüm. Bunlara rağmen ne zaman anne oldum. O süre bazı zorluklarla karşısında karşıya kaldım. Beş ay annelik izni aldım. Lakin eşim o dönem başka bir şehirde çalışıyordu. Hiçbir akrabamızda yanımızda değildi. Bu yüzden bir vakit evden hedeflemek istediğimi söyledim. Bu o kadar hoş karşılanmadı. Bir bayan için anne olunca meslek hayatı ister istemez sekteye uğruyor. Çünkü çocuktan sonra her kadın en düşük iki sene kariyere duraklamak zorunda kalıyor."

Pınar Ekim Oğuz, beş senin arkasında eşinin işi sebebiyle 2013'te Türkiye'ye döndü. Gebze Teknik Üniversite'sinde çalışmaya başladı. Bundan sonraki sürecin nasıl şekillendiğini ise şöyle anlatıyor: "Eşim bu kez Arabistan'dan iş teklifi almıştı. Onunla birlikte yaşabilmek için dünyanın ilk beş teknik üniversitesi aralarında yer alan Singapur'daki Nanyang Teknik Üniversitesi'nde doktora ardından çalışmaya başladım. Fakat ikimizin bir araya gelmesi en için yaptığım yol sekiz saati aşıyordu. İkinci çocuğum dünyaya gelince Türkiye'ye dönme kararı aldım."

"Anne olduktan sonra istesen de erkekler gibi çalışamıyorsun"

Türkiye'ye döndükten daha sonra iş yaşamına ara verdiğini bildiren girişimci, "Evet, eşim iyi para kazanıyor. Onun peşinden de bir yaşam sürebilirdim. Fakat bunu seçim etmedim. Ben hem kamuda, ayrıca özel sektörde hem de akademide çalıştım. Derhal İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeyim" diye konuşuyor. Çalıştığı kurumlar sebebiyle bayan olmanın herhangi bir eksikliğini ya da kısıtını yaşamadığını belirtse de uyarı çeken bir noktaya parmak basıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Fakat yukarıda da belirttiğim gibi anne olduktan sonradan her şey değişti. genellikle bilhassa çocuğun temel ihtiyaçlarını gözetmeden meslek yükü veriyorlar. Bir taraftan çocuk olduktan sonra hayatınız sizin olmaktan çıkıyor. Yani ne kadar bunu istersen iste erkekler gibi asla çalışamıyorsun."

İzmir'de göreve başlayan Pınar Oğuz Ekim, öğrencileri olan Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez ile ilk olarak TÜBİTAK desteğiyle iç alanlarda haritalandırma ve konumlandırma yapabilen otonom bir cihaz üzerinde çalıştı. yapay akıl aracılığıyla rota çizebilen, insan gücüne olan ihtiyacı üçte iki oranında azaltan otonom nakliye robotu geliştirdi. Bu süreçte 3501 ve 2209_b dahilinde TÜBİTAK'tan yardım aldılar, 4 makale yayınladılar. girişimcilere kendi şirketlerini kurmaları için büyük bir takviye sunan TÜBİTAK 1512 BİGG programına başvurdular. Projesi 1200'ün üstünde proje arasında 7 kazanandan biri olarak seçildi. TÜBiTAK 1512 Programı'na başvurarak 200 bin liralık girişimcilik desteği alarak Advoard isimli bir şirket kurdu. Türkiye'de, 2020 yılının Mart ayında ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikle harekete geçen ekip, özel bir sterilizasyon robotu geliştirdi. Şirket, şu lahza Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarıyla iş birlikleri yapmaya başladı. 

Pandemiyle birlikte geçen süreçte fazla zorlandığını gösteren Ekim, bu işe neden 'evet' dediğini bilmediğini cana yakın bir şekilde anlatıyor ve ekliyor: "Çalışmayı fazla seviyorum. Keyif aldığım bir iş. Her an yeni şeyler öğreniyorum. Onlar beni bırakmadığı sürece bu işin içinde birlikteyiz."

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde çalışan akademisyenlerin çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu bildiren Ekim, "Akademide bayan olmaktan dolayı bireysel bir şey yaşamadım. Fakat akademinin genelinde cinsiyetçi bir yaklaşma olduğuna inanıyorum. İsveç'te de çalıştım. Orada kadınlarla ilgili yapılan bir konferansta gerçekten İsveç gibi bir yerde de kadınların benzer sorunları yaşadığı anlatıldı. Orada da özellikle bir bayan anne olduktan sonradan yaklaşım değişiyor."

Advoard Robotics, Arya Retreat 2021'da sunum yapan 5 girişim arasında yer aldığını ve şirketin ilk üçe girdiğini hatırlatalım

Kadınlar Anlatıyor serisinin öteki röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/11/pinar-oguz-ekim-bir-kadin-anne-olduktan-sonra-is-dunyasinda-zorluklar-basliyor