Blockchain oyun endüstrisinde geçtiğimiz yıl yaşanan efsanevi yükseliş yerini nispeten de olsa sükunete bıraktıktan sonradan, çoğu başarılı oyun projesi sona ulaşamayacağının farkında olan. Acilen konu çok net: Sürdürülebilirliklerini nasıl sağlayabileceklerini düşünüyorlar. Muhtemelen bu oyunları geliştirenler öyle de uzakta bir geleceği düşünmediler. Şimdi ise oyuncularını kaçırmak istemiyorlar. Axie Infinity bile bir takım şansın dönmesi yapılması gerektiğini ve bu değişikliklerin, oyun grafikleri, oyun mekaniği ve hikâye anlatımı ile ilgili sıkıntıları bertaraf etmesi gerektiğini kabul ediyor.

Blockchain teknolojisi, oyun oynayarak para kazanma konseptini oldukça yaygınlaştırdı. Play to Earn oyunlar pandemi sürecinde epeyce popülerlik kazandı çünkü geleneksel Pay to Play (oynamak için öde) modeli oyunlara köklü değişiklik niteliğinde çekici bir alternatif oldular. Blockchain, kabul etmek gerekiyor ki; P2E modelli oyun konseptiyle oyun endüstrisinde bir milat oldu ve bu hiçbir süre değişmeyecek.

Blockchain oyunlarında -her ne dek literatüre az önce bütünüyle yerleşmemiş olsa da- Play to Earn'den Play and Earn'e geçişi, geçen yılın çılgınlığından sonradan endüstrinin olgunlaşması olarak yorumlayabiliriz. Bu olgunluk umuyoruz ancak endüstriye daha iyi düşünülmüş, daha büyük coşku yaratan, daha arzulanabilir ve daha neşelendirici oyunlar getirecek. İlk çıkan ve ‘zamanında' sükse yapan oyunlar kendilerine çeki uyum vermeyi planlarken, yeni çıkan bazı oyunlar iyi bir yol haritasıyla ve olağanüstü grafiklerle, blockchain'in tüm nimetlerini kullanıyor ve ilgiyi üzerlerine çekmeyi başarıyor. Artık devir, oyun geliştiricileri için ‘iyi oynayan kazansın!' devri.

Oyun endüstrisinin geleceğinde neler var?

Axie, 2021 Ağustos'unda unicorn olan ilk Ethereum altyapılı oyun oldu. DappRadar'ın raporuna göre 2021 Eylül ayına değin, oyuncuları toplamda 2 milyar doların üstünde NFT satışı gerçekleştiren Axie, zamanın en popüler P2E oyunu. Axie Infinity'nin bu başarısının ardındaki piyasaya aklınıza gelebilecek her türden Play to Earn oyun girdi. Bu umulan köşe kapmaca yarışında birçok geliştirici de Axie'yi taklit etmekten öteye gidemedi. Büyük ihtimalle lüzum de görmedi çünkü bu bir yarıştı ve hype bitmeden piyasaya girmek gerekiyordu.

2022'nin ilk çeyreğini geride bırakırken, coşku devam ediyor olsa da piyasadaki Play to Earn devlerinin, düşüşün sinyallerini okumaya başladığını aktardık. Blockchain oyunları bir yere gitmiyor fakat aynısını, stratejisini eğlenceli ve iyi bir oyun olmaktan ziyade sadece para kazandırmaya odaklayan piramit şemalı oyunlar için söyleyemeyeceğiz. Piyasa olgunlaşırken, köşe kapmaca oyununu bilgece oynayanlar ayakta kalacak. Artık ‘şuraya iki hazır desen atayım, kopyalayıp yapıştırayım, bunu da token'e bağlayıp günü kurtarayım' demek günü kurtarmayacak. Çünkü oyuncular bundan böyle keza oynamak ayrıca de para galip gelmek istiyor.

Play and Earn (Hem oynamak, ayrıca de para kazanmak)

İyi bir Play and Earn oyunu yaratmak için gereken formül gerçekten öyle da karışık yok. Merak uyandıran çekici bir hikâye, kabiliyet gerektiren iyi bir oyun deneyimi ve eşi güya olmayan fantastik grafikler. Emrindeki fakat bunları blockchain teknolojisinin karşılayabileceği yeniliklerle harmanlamak da fazla manâlı. Project Hive bu anlamda esrarengiz hikayesi, benzersiz grafikleri ve NFT konseptini oyun mekanizmasının içine koyma şekliyle heyecanlandırıcı bir proje. Oyunun geliştiricileri olan Denis Kruchinin, Konstantin Eisymont, Sergey Prazdnichnov ve Igor Vihnich görselliğe oldukça önem vermiş ve Netflix'in popüler dizisi Love Death + Robots'un konsept tasarımcısı Marcin Rubinkowski ile çalışmışlar. Marcin Rubinkowski cyberpunk akımından esinlenen, ayrıntılı bir estetiğin hâkim olduğu 3D incelemeler üreten oldukça başarılı bir ressam. Project Hive'ın Solrazr, Vendetta Capital, ZBS Capital, Big Brain Holdings, Skyman Ventures, Maven Capital ve 7 O'clock Capital ile ortaklıkları olduğunu belirtelim.

Oyun, estetiğe ve hikayeye yük verdiği değin, neredeyse oyundaki oynanabilir her objenin NFT olabilmesiyle de öne çıkıyor. Bu geliştirme ile oyun enteresan bir ekipman yaratma mekanizmasını tanıtıyor. Oyuncular oyunda adeta ebedi çeşitlilikte donanım yaratıp bunları birbirleriyle birleştirerek yeni, geliştirilmiş teçhizatlar elde edebiliyorlar. Her seferinde daha güçlenen ve daha nadirleşen bu edevatları NFT platformunda satıp gelir elde edebiliyorlar.

Bu sayede her oyuncu bambaşka bir kombinasyonla öbür NFT'ler üretiyor ve bunların herkes özgün ve nadir olduğu için ve oyunda ayrı amaçlar için kullanılabileceğinden nedeniyle kıymetli oluyor. Bu anlamda oyuncular bir nevi sanatçıya dönüşüyorlar. Gerçekten artist oyuncular da avatar ve doku gibi oyun içi objeleri üretebiliyorlar. Oylama sonucunda kabul edilen şaheser oyunda kullanılmaya ve NFT pazar uygun alınıp satılmaya başlanıyor. Bu satışlardan ise usta belirli bir oranda gelir elde ediyor.

Bu üretilerek ve birleştirilerek oluşturulan silahlar ve zırhlar sadece özgün bir görünüme sahip olmakla kalmıyor, bununla birlikte özgün özelliklere de sahip oluyor. Öbür birleşimlerden nasıl sonuçlar çıkacağını merak etmenin ya da test etmenin de oldukça heyecanlandırıcı olduğunu düşünüyoruz.

BreederDAO

Kendini bir NFT fabrikası olarak tanımlayan, Metaverse ekosistemine katkıda bulunmak ve için sabit olan şirket yüksek hacimli dijital varlık prodüksiyonu ile ilgileniyor. Metaverse şirketlerinin "oynadıkça kazan" stratejilerini geliştirmelerine destek olan BreederDAO, keza varlık üretimini ölçeklendirerek şirketlerin daha pozitif kullanıcıyı metaverse'e taşımasını sağlıyor.

Burada şirketin ürettiği NFT varlıklarla, oyun ekonomisini güçlendirdiğini belirtmekte avantaj var. BreederDAO, şimdiye değin 300'den artı Guild ortaklığı kurdu ve 100 binden artı NFT miktar etti. Şirket hem, 20'den artı oyun ile meslek ortaklığı yaptı. Şirket, 2025 itibariyle 5 bin oynadıkça kazan grubu ile çalışmayı planlıyor.

Tüm bu gelişmeler bize gösteriyor ancak Play 2 Earn'ün birazcık geliştirilmeye ihtiyacı var. Kimbilir, olur ya Play 2 Earn kendi yolunda, hatalarını düzeltip gelişmeye devam ederken Play and Earn de Play to Earn'ün en sıkı rakibi olacak. Bu yarışın galibinin hangi versiyon olacağını vakit gösterecek.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/11/play-to-earn-gorevini-tamamladi-simdi-bayragi-play-and-earn-e-devrediyor