Podcast dünyası hızla büyüse de keza podcast üreticileri ayrıca de dinleyiciler açısından çoğu zorluğu kendi içinde barındırıyor. Dinlediğiniz içerikle etkileşime geçebilmek, yeni içerik bulabilmek, aradığınız içeriğe çarçabuk ulaşabilmek dinleyici tarafındaki bariyerlerden sadece birkaçı.

Bunları detaylı kavramak için Türkiye ve globaldeki alıştırma ve araştırmaların yanı sıra girişim kadar yapılan incelemeler sonucu hayata geçirilen Poddy, dinleyici ve podcast üreticisi arasındaki mesafeyi kaldırmayı odağına alıyor. Adamakıllı profesyonel araştırmacılar, sosyologlar, psikologlar ve pazarlama iletişimi uzmanlarının yer aldığı bir değerleme grubu ile ilk olarak podcast üreticileri ve dinleyicilerinden oluşan 15 karakter bir grup ile 40 saatin üstünde birebir derin görüşmeler yapan girişim, eş zamanlı 600'ü saha 1000'i internet üzerinden almak üzere toplamda 1600 kişi ile kalitatif ve kantitatif çalışmalar yaparak çalışmalarını pazardan alacağı iç görüye dayandırmayı ve bir açıdan da doğrulamayı amaçlıyor.

Dinleyicinin kendi görüşlerini ve beğenilerini, dinlediği kişiye gerek yazılı gerek sesli ulaştırabildiği podcast sosyal medyası

Takım göre “yepyeni ve çok sesli podcast platformu” olarak tanımlanan Poddy, dinleyicinin aynı mecradan kendi görüşlerini beğenilerini dinlediği kişiye lüzum yazılmış lüzum sesli ulaştırabildiği, üretenin ayrı uygulamalara gitmeden geri bildirim alıp dinleyici kitlesi ile bağ kurabildiği bir platform. Dinleyicinin kendi sesi ile kendini ifade edebildiği ve kısa içeriklerle podcast dünyasına adım attığı, üreticinin podcast üretmenin zorlama ve meşakkatli süreçlerini fazla daha çabuk geçip içerik üretebildiği bunun da benzer mecradan karşılığını/desteğini alabildiği bir dünya yaratıyor. Bu haliyle de doğrusu monolog olan podcast dünyasının üretenle dinleyenin aynı platformda birbirleri ile iletişime geçebilir bir ışık halkası getirmeyi amaçlanıyor. Dinleyicinin sesini duyurmasını, üretenin de aldığı geri bildirim ve destekle daha fazla üretmesine olasılık sağlamasını hedefliyor.

Podcast dünyasını daha sosyal bir hale getirmeye çalışan takım, gelecekte “sesli sosyal medya” ifadesinin ola ki de hayatımızda öncelikle yer almasını sağlamayı umuyor. Girişimle yeni tanışanlar “Instagram'ın sesli hali”, “YouTube'un podcast versiyonu”, “Twitter'ın sesli hali” gibi benzetmeler yapıyorlar ama Poddy'nin imkanları yalnızca bu mecraların sundukları ile kısıtlı kalmıyor.

Dinleme, keşfetme, tavır/içerik kaydetme ve tahvil kurma başlıklarında faaliyet gösteriyor

Poddy deneyimi 4 asıl başlıkta ele alınıyor; Dinleme, keşfetme, konuşma/içerik kaydetme ve bağ kurma. Dinleme deneyimi sahiden ürünün fikrinin çıkış noktası. Halihazırda podcast kulak vermek için en yoğun olarak kullanılan platformlarda dinlenen içerikle etkileşime geçirmek olası yok. Görüşü, beğeniyi açıklama yapabilmek veya içeriği paylaşma isteğinizi çözebilecek araçlar mevcut olmadığı için üreticiler aralıksız dinleyenlerini bambaşka sosyal ağ hesaplarına veya e-posta adreslerine yönlendiriyor. Poddy ile dinlenen içerikleri beğenerek veya içeriklere yorum yaparak kişilerle etkileşime geçilebiliyor; içerikler sosyal ağ aracılığı ile profilde paylaşılabiliyor.

"Podcaps" adlı kısa alıntılarla etkileşim artırılıyor

Buluş için ise Poddy'de hem üreticiler ayrıca de dinleyiciler kadar oluşturulabilecek, “podcaps” adlı kısa alıntılarla ilgili içeriklerin belirlenen 60 saniyelik kısmının paylaşılabiliyor. Bu Vesile Ile alıntılanan podcast'e görünürlük kazandırılması imkanı sağlanıyor. Uygulamanın esas sayfasındaki kaydırma ekranında göreceğiniz bu içerikler fiilen maksimum 60 saniye gibi kısa bir ön dinleme ile başlayıp ayrıca uzununu dinleyeceğiniz içeriğe ilişkin içten karar vermenizi keza de birçok yeni içerik keşfetmenizi sağlıyor. Arama alanında ise görsel deneyimi artırılmış fazla daha çekici ve kolay bir arama deneyimi sunuluyor. Uygulamanın geleceğinde burası için üzerine çalışılan yapay zeka çözümünün fazla daha etkileyici bir keşfetme deneyimini sunacağının da altı çiziliyor. 

Bu noktada podcaps'lerin seçme parça olabileceği gibi 60 saniyelik, podcast'ten egemen, özgün içerikler olabileceğini de maddeler halinde sıralamak gerek. Bu da aslında kullanıcılara, üreten ya da dinleyen herkesin hikayesini duyma ve duyurma fırsatı sunuyor. Dilerseniz burası için sunulan bir görsel çözüm ile de podcaps de zenginleştirilebiliyor.

Tahvil kurma konusunda ise podcast üreticilerinin dinleyicileri peşine düşüp takip edebilecekleri, doğrudan ulaşabilecekleri, onların neler dinlediklerini, takip ettiklerini görebilecekleri bir profil yapısı ile bono kurmalarını sağlama hedefleniyor. Şu an hazır olan bu fonksiyonunun ilerleyen dönemde faal ışık halkası getirilmesi bekleniyor. 

Poddy'nin gelir modeli 

Poddy, saydığı tüm özellikleri beta ve test süresi baştan başa bütün kullanıcılar için bedelsiz olarak sunuyor. Ürün geliştirmelerinin tamamlanacağı 1 yıllık sürede uygulamaya çoğu yeni fonksiyon ekleneceği ve bütün bu fonksiyonların kullanımının belirtilen seviyede bedelsiz olarak herkese sunulacakken kayıtlı fonksiyonlar için paketler satın alma gerekliliği olacağı da paylaşılanlar arasında. Ürünün başlıca gelir modeli temeli de buna dayanıyor. Bu paketler üreticiye destek olabilme imkanını içinde barındırsa da ilave destek olmak istediğiniz noktada kişisel satın alımlar yapabileceksiniz.

İlerleyen dönemlerde ise tıpatıp Twitch ve TikTok'ta olduğu gibi dinleyicilerin sahip oldukları yardım araçları ile üreticiye destek gönderebileceği ve üreticinin de bunu dilerse hızlıca gelire dönüştürebileceği bir başvuru formu olacak. Bunun yanı sıra üreticinin yaratıcılığına göre zenginleştirilebilecek özel aboneye yönelik gelir modelleri mevcut, tıpkı YouTube Katıl butonu ile alışık olduğumuz özel abonelik gibi.

Cüneyt Göktürk ve Erman Darıcı göre hayata geçirilen Poddy, fikirden ürünün çıkışına dek yaklaşık 55 haftalık bir geliştirme sürecine sahip. Londra merkezli olarak etkinlik bildiren şirketin resmi açılış tarihi ise 3 Ağustos 2022. Poddy, acilen 40 karakter ekibi ile hizmet veriyor. 

Üç haftalık beta sürecinde dilekçe içerisinde geçirilen toplam zaman: 45 bin dakika

Üç haftalık deneme sürecinde kasıt kitle odaklı takriben 500 kullanıcı ile deneme sürecini tamamlayan Poddy, bu süreçte podcast'ler ve podcaps dinlemeleri ile birlikte dilekçe içerisinde geçirilen toplam sürenin yaklaşık 45 bin dakika olduğunu açıkladı. 500 kişinin podcaps dediğimiz kısa içeriklerin toplam dinlenme sayısı ise 20 bin. Test kitlesi tarafından üretilen podcaps adedi ise 1000 olarak açıklandı. 

Uygulamanın bu evresine değin henüz yatırım almayan Poddy, lansman sonrası yatırım turunu başlatma hedefinde. Microsoft Azure, Amazon Web Services ve Mongo Atlas'tan alınan toplamda yaklaşık 300 bin TL'lik bir hibenin açık havada ayrıntılarıyla kurucuların kendi finansal kaynakları ve arkadaşlarından aldığı destekle birlikte uygulama App Store'da kullanıma açıldı.

App Store'dan indirilebiliyor

Poddy ekibi, hikayenin gücüne ve herkesin anlatacak bir hikayesi olduğuna inanıyor ve Poddy ile de herkese sesini duyurma fırsatı veriyor. Ekip, bunu şimdilik uygulamanın ilk haliyle sağlamaya çalışsa da gerçekte bu birincil versiyon Poddy'nin bir tohumu olarak belirtiliyor. Beş esas dikeyi bulunan teşebbüs, lansmanın demin sadece ilki olduğunu belirtiyor. Poddy, beş takvim plan içerisinde sesin gücünü kullanarak üç öbür dikeyde yepyeni alanlar açmayı hedefliyor.

Poddy, acilen Android kullanıcıları için faal yok, fakat uygulamayı iOS cihazlarınız için App Store'dan indirebilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/01/podcast-iceriklerine-ozel-sosyal-medya-platformu-poddy/