Test aşamasında olan ve Ağustos ayına kadar kullanılmaya devam edilmesi planlanan Digidog, ırkçılık ve fişleme tartışmalarının ortasında kaldı. Kesintisiz kayıt yaparak vatandaşları fişlediği ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği iddia edilen robot, gelen tepkilerden daha sonra görevden alındı. Konuyla ilgili yorumlama yapan NYPD‘nin istihbarat ve terörle mücadeleden sorumluluk sahibi komiser yardımcısı John Miller, Boston Dynamics ile yapılan kira sözleşmesinin iptal edildiğini söyledi.

Polis robotu Digidog, New York sokaklarında devriye atarken.

İlk günden itibaren projeye karşısında olan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, yaptığı açıklamada  memnuniyetini dile getirdi. Blasio yaşanan olayla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Digidog‘un yere serildiğine sevindim. Alet ürpertici ve yabancılaştırıcıydı. Hem New York vatandaşlarına hatalı bir mesaj veriyordu.”

Ekim ayından bu yandan suç mahallerinde ve rehine operasyonlarında kullanılan Boston Dynamics robotu çoğu kez eleştirilerin odağı oluyordu. Geliştirdikleri teknolojilerin askeri amaçlı kullanılmasına karşı olmasıyla bilinen Boston Dynamics ise konuyla ilgili bir tanımlama yapmadı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/polis-boston-dynamics-robotunu-isten-cikardi
Yorumlar