Hayvan bazlı protein içermeyen gıdalar yalnızca ABD'de 2020 senesinde %27 oranında büyüdü. Hayvan bazlı proteinler yiyecek sektöründe hem tüketimde hem de çoğaltma tahminlerinde öne meydana çıkan, trilyon dolar büyüklüğünde bir sektör. Temel gıdaların ilk kez gelenlerinden biri olan proteinler, son dönemlerde nüfusun artması, doğal kaynaklarla elde edilen gıdaların azalması ve bu imal şeklinden yola çıkarak doğaya da hasar verdiği söylenen bir kategori olarak da üstünde konuşulan ve bu alanda alternatif çözümlerin üretilmesine yol açan da bir konu. 

Daha önce de büyüyen talebi yerine getirmek için hayvan bazlı içerikler haricinde sentetik veya farklı gıdaları işleyerek et ve öteki ürünleri elde eden girişimlerden ve bu girişimlerin ABD ve Avrupa ilk önce edinmek üzere perakendede sunduğu yeniliklerden bahsetmiştik. Geldiğimiz noktada çevreye sağduyu ürünler, hayvanlar üzerinde deney yapmayan markalar ve doğaya en az zararı vererek üretilen içeriklerden doğan hassasiyet ile bu tarz ürünlere farkındalığı olan ve buna gücü yetebilecek kitleler için sürekli artan bir pazardan laf etmekteyiz. Birçok açıdan bu ürünlere verilen yük bu alandaki girişimlerin gücünü artırırken, bu ve benzeri alternatif kaynaklara da yoğunlaşacak yeni fikirlerin doğmasını da sağlamakta. 

2019'da Beyond Meat ile başlayan sonra Impossible Foods ile devamlı alternatif proteinler, gelir ve yatırım olarak da büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki 15 yıl içinde çoğu birey için hayvansal proteinlerin yerini alacağı düşünülen alternatif gıdaların hızlanmasını salgının da artırdığı söylenmekte. Salgın sebebiyle iş yaşamı ve özel hayatta değişen alışkanlıkların etkisinin de daha fazla tüketime yol açtığını düşündüğümüzde ayrıca daha önce belirttiğimiz hassasiyetler hem de doğal ürünlerin fiyatlarındaki değişimlerin de etkisiyle yatırımcılar her geçen gün daha çok alternatif girişimleri desteklemeye devam ediyor. 

Protein, hayvan bazlı veya değil, çoğu öğüne dahil edilen bir yiyecek. 10 kişiden adeta 8'i bitkisel ya da hayvansal bir proteini asgari bir öğününde tüketmekte. Durum böyle olduğu için de et, balık, tavuk gibi gıdaları içermeyen alternatif gıdalara yönelme isteği de artış gösteriyor. Muhakkak zamanla gelişen farklındalık her ülkede benzer seviyede değil fakat bu ürünlerin market raflarında daha çok yer alması müşterileri de bu kategoriye yaklaştıran bir durum yaratabilir.

Kas oluşturma, sağlıklı gıda ve iyi içerik tüketme ihtiyacı da protein tüketimin artıran nedenlerden olmakla birlikte gıdanın tadının nasıl olduğu da kuşkusuz manâlı bir kıstas. Geçtiğimiz yıl ABD'de %65'lik bir kitle en az bir adet alternatif gıda denediğini belirtmekte. Et alternatifleri burada önde gelirken süt ürünleri ve bitki bazlı alternatifler de ilgi çekmiş gibi görünüyor. Muhakkak bununla beraber fiyat ve ürünün ne değin sağlıklı bir içerikte olduğu da manâlı bir tercih kriteri. 

Salgın ile tüketim ve yemek yeme alışkanlığının değişmesinin de alternatif gıdalar büyük etkisi olduğu söylenmekte. bununla beraber düzenli tüketimi cesaretlendirmek ve bu gıdalara itimat etmek de belirlenmiş bir zaman alacağa benziyor. Yapılan incelemeler şimdilik tüketim tarafında sürekli olarak bu gıdalara istek olmadığını göstermekle birlikte son dönemin trendlerinden olan dinç hayat ve temiz içeriğe yapılacak vurgu, hayvanlardan üretilen gıdalardan kaynaklanabilecek hastalıkların elimine edilmesi, daha kontrollü tarım tekniklerinin desteklenmesi veya özellikle çevre açısından daha iyi bir seçim yapıldığının belirtilmesi gibi durumlar, alternatif gıdaların daha yoğun tüketilmesini sağlayabilir. 

Sektörde konuşulanlara da baktığımızda fabrika tarzı tarım üretimine daha ayrı bakılması ve kırmızı et ilk önce almak üzere bu ürünlere yaklaşımın değişmesi, bu kategoride yer alan ufak çaptaki şirket ve girişimlerin büyük üreticilerin niçin olduğu sıkıntılara da çözüm olacağının düşünüldüğünü görüyoruz. Önümüzdeki senelerde laboratuvarda yetiştirilen ya da öteki şekillerde üretilen gıdaların üretiminin artması ile fiyatların düşeceği ve daha fazla insana ulaşacağı da tahmin ediliyor. bu nedenle de üreticilerin içerik bilgileri konusunda paylaşacakları açık ve kavranabilir bilgiler, ürünlerin ayrıca daha sinyâl olmasını ayrıca de içeriğe göre tercih yapmayı hatta kişisel ürünler üretilmesini daha kolaylaştırabilir. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/13/protein-alternatiflerinde-icerikle-ilgili-daha-cok-vurgu-yapilmasi-gerekebilir