Yasemin Oğuz, kurucu ortakları aralarında yer aldığı Pusula Ai ile Arya Retreat 2021'de sunum yapan girişimciler arasındaydı. Şu lahza ABD'de yaşayan girişimci, lisenin son iki yılında üniversite sınavına mühendis elde etmek için çalıştığını anlatıyor.

Matematiği çok sevdiğini söyleyen Oğuz o döneme dair anılarını şöyle anlatıyor: "Annem ve babam hoca. Babam müzikte fazla kabiliyetli olduğumu düşünüyordu. Bu yüzden konservatuvara gitmem konusunda ısrarcıydı. Annem ise doktor olmamı istiyordu. Sayısal bölümde başarılı bir öğrenciydim. Deneme sınavlarında yüksek puan alıyordum. Amacım iyi bir üniversitede mühendislik bölümünü kazanmaktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Telekomünikasyon Mühendisliği'ne girdim. Natürel ki sınava girerken ardından kendi işimi yapacağım aklımın ucundan bile geçirmiyordum."

Bu bölümü isteyerek girdiğini söylüyor ve okuldayken cinsiyet üzerinden herhangi ayrımcı harekete maruz kalmadığını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Girişken, çalışkan ve başarılı bir öğrenciydim. Bir taraftan o dönem daha erkeksi bir tavrım vardı. Dolayısıyla çok pozitif yakın erkek arkadaşa sahiptim. Örneğin ortaklarımdan Kayhan Eritmen okuldaki en yakın arkadaşımdı."

"Akademisyen olma hevesimi kaybettim"

İTÜ'den mezun olduktan sonra ABD'deki okullara başvurduğunu ve ilk dönem başvuruları için olumsuz geri dönüş aldığını söylüyor. Bunu aksine döndürmek adına İTÜ ve Georgia Tech'ten hocalarının tavsiyesi üstüne Koç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başladı. daha sonra asistan olarak üniversitede kaldı. Takriben üç takvim çalışmanın peşinde doktora için ABD'deki University of California gitti. Girişimci o dönemi söyle anlatıyor: "O dönem okulda sevilen bir asistandım. Öğrencileri ve yaptığım işi çok seviyordum. İlk danışmanımla sorunlar yaşadım. Bu sorunlar sebebiyle Türkiye'deki akademik kariyerimi bıraktım. sonra ABD'ye gittim. AmaTürkiye'deki master ve doktora öğrencilerin yaşadığı suistimal nedeniyle okuldan mezun olamamıştım. Bir sürü yayınım olmasına karşın beni mezun etmeyi seçim etmediler. Bu yüzden doktoramın birincil senesinde sadece Türkiye için çalıştım. Bu koşul doktora yıllarına yansıdı. Akademisyen olma motivasyonumu kaybetmiştim."

Yasemin Oğuz, doktoranın arkasında Cisco'da bilgi scientist olarak çalışmaya başladı. İki çocuk annesi olan girişimci çalışan kadınların birçoğu anne olduktan sonra çalışmaya devam edip etmemek konusunda arada kaldığını anlatıyor ve ekliyor: "Doğum izni sonrası işe uygunluk sağlamanın bebeğini emziren bir anne için güçleşebiliyor. Bu durum kadınların kariyerlerini etkiliyor. Bu noktada çocuğumu bırakıp bitmiş işe dönme fikri çok korkutucu gelmişti. Bebek doğduktan sonradan var olan tüm izinlerimi kullandım. sonra şirkettekiler işe dönmemi istedi. Pandemiden önce evden çalışmama müsade verdi. Bu noktada mühendisliğin kadınlar için ne değin uygun bir meslek olduğunu anladım. Ben yazılımcıyım. Dolayısıyla bir fabrikada ya da üretim uygun olmamı gerektirecek bir koşul değil. İşimi uzak yürütebiliyorum. Bir taraftan doktor olsaydım hastaneye, hoca olsaydım okula gitmek zorundaydım.

Cisco'ya olan gönül bağından ötürü hala Cisco'da çalışmaya aralıksız Yasemin Oğuz, Pusula Ai'de işe alımlar başlayınca kadın çalışanların çocuk yaptıkları andan itibaren evden alıştırma hakkına sahip olacağını söylüyor. Bunun şirketin birincil kuralı olacağını belirtiyor ve ekliyor: "Çünkü evden çalışmak bir anne için pozitif puan. Bir taraftan ortaklarım da bu konuyu destekliyor."

Geçen yıl Oğuz, eşi Barlas Oğuz, Yunus Sarıkaya ile Pusula Ai'yi Türkiye'deki parlak gençlere yeni iş alanı yaratmak namına kurdu. Şirket, işyeri maliyetlerinin düşürülüp kar oranlarının en iyilenmesi için suni zekaya dayalı algoritmalar kullanan öngörücü karar mekanizması yazılımları geliştiriyor.

Kadınlar Anlatıyor serisinin diğer röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/29/yasemin-oguz-muhendislik-kadinlar-icin-en-uygun-meslek-alani