Pandeminin tetiklediği küresel çip üretim ve tedarik sıkıntıları gölgesinde, Intel ve Qualcomm arasında yeni bir uzlaşma yapıldı. Piyasadaki Android akıllı telefon ve tabletlerin önemli bir kısmına şiddet veren Snapdragon işlemcilerin üreticisi Qualcomm’un yeni durağı, Intel’in 20 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olarak kurduğu Intel Foundry Services imal tesisleri olacak.

Tayvan merkezli sanki iletken üreticisi TSMC ile Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung gibi rakiplerini çip yarışında geçmeyi kafasına koyan Intel, geçtiğimiz günlerde ayrıca üretimi hız yapmak ayrıca de çip krizini çözmek nedeniyle IDM 2.0 adını verdiği yeni stratejisini duyurdu. Qualcomm ile yapılan anlaşma, bu stratejinin meyvelerinden biri.

Çip krizine çözüm: Intel’den 20 milyar dolarlık tesis

Qualcomm Snapdragon işlemciler, Intel 20A teknolojisiyle üretilecek

Intel, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 2025 yılına değin liderliği baştan ele geçirmeyi beklediğini açıkladı ve bu bağlamda hayata geçirmeyi planladığı üretim teknolojilerinden bahsetti. Şirket önceden ürettiği çiplerin boyutunu dokundurma etmek namına nanometre gibi ifadelerle adlandırıyordu. Bu isimlendirmeler, yerini “Intel 7”, “Intel 20A” gibi ilerlerleyen yıllarda kullanılacak teknolojilere bıraktı.

Qualcomm Snapdragon IntelIntel’in yeni isimlendirme sistemi

Qualcomm ile yaptığı uzlaşma zarfında, Intel 2024’te piyasaya sürmeyi planladığı “Intel 20A” teknolojisini Snapdragon işlemcilerin üretiminde kullanılacak. Bunun en büyük avantajlarından bir parça başına şiddet tüketiminin olabildiğince üye indirilmesi. RibbonFET adlı transistör mimarisi ile PowerVia teknolojisi doğru, çipin imal sürecindeki verimlilik artacak ve bu güç tüketimine olumlu anlamda etki edecek.

Intel’in anlaşmaya vardığı tek firma Qualcomm değil. ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon’la da güçlerini birleştiren teknoloji devi, Intel Foundry Services kapsamında sunduğu özel paketleme teknolojisini Amazon Web Services (AWS) sunucularının erişimine açacak. Oysa Intel, Amazon’a işlemci üretmeyecek. Zira Amazon halihazırda veri merkezleri için kendi yongalarını yapıyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/intel-qualcomm-snapdragon-islemciler-uretecek