Dün Reddit kullanıcılarının batmakta olan GameStop'un hisselerinin yükselmesini sağlayarak Wall Street'e aleyhinde nasıl birleştiğini sizlere aktarmıştık. Ilk Kez Twitter elde etmek üzere sosyal ağlarda "dijital devir" olarak nitelendirilen bu koşul, Wall Street'in önde gelen yatırım şirketleri göre güzel karşılanmadı. GameStop hisselerinin %1700 yükselme göstermesinin Melvin Capital ve Citron'u heybetli bir kayıp ile başbaşa bıraktığını hatırlatalım. Reddit kullanıcılarının Wall Street'e aleyhinde ayaklanmasında 2. perde başladı. Gelişmelere birlikte bakalım. 

Robinhood'un yalanladığı iddialar

Yaşanan bütün bu olayların peşinde Robinhood dün platformunda hisse alımı yasakladı. Bu gelişmeye ek olarak   r/wallstreetbets forumunda ve Twitter'da kullanıcılar,  uygulamanın kendilerine ait GameStop ve AMC hisselerini "Senin iyiliğin için nakite dönüştürdük" gibi bir izah etme ile sattığını iddia etti. Bu kullanıcılardan biri olan Jett Flores yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 

Hisse senedini; ister yukarı çıktığında ister aşağıda indiğinde, satış için herhangi bir tetikleyicim yoktu. Hisse fiyatı neredeyse 500 dolara ulaşmışken, hisse senedini şüphesiz 197 dolardan satmazdım. 

Robinhood ise yaptığı basın açıklamasında bu iddiaları yalanladı. Robinhood sözcülerinden biri açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 "Robinhood'un proaktif olarak herif hisselerini, standart marjla ilgili satışlarımız veya opsiyon devir prosedürlerimizin haricen sattığına dair iddiaların yanlış olduğunu doğrulayabilirim"

Her ne değin Robinhood, iddiaları yalanlamış olsa da;10 yakın kişi basına ulaşarak, ekran görüntülerini paylaştı ve herhangi bir satmak emri vermedikleri halde Robinhood'un hisseleri sattığını açıkladı. Ekran görüntülerine bakarak, kullanıcı kadar ödeme emrinin verilip verilmediğini iyi anlamak zor. Oysa paylaşılan ekran görüntülerinde, “X hissesini en iyi fiyata satış için verdiğin ödeme emrini aldık" ifadesi yer alıyor. 

Robinhood kendini güvence altına alıyor: Hisse alımında kısıtlama  

Bu sıra dışı gelişmenin ötesinde Robinhood bugün Borsa açılışında GameStop ve AMC hisse alımını sınırlandırmaya karar verdi. bu nedenle böylece fazla kişiden olumsuz eleştiriler bölge kullanım, Wall Street Hissedarlarına ve SEC'e karşısında kendini güvence altına alıyor.

Hatırlarsanız, dün sizlere Robinhood'un, kişisel yatırımcıların ne yaptığını bakmak isteyen Citadel Securities gibi bir takım büyük yatırımcılar kadar ödeme aldığını açıklamıştık. Görünen o ki; şirket, önemli bir zorlama altında. 

Sequoia Capital ve Beyaz Saray'dan Robinhood'a zorlama iddiası

Reddit'te paylaşılan bir bahis ise Robinhood'un yatırım şirketleri kadar zorlama gördüğünü kanıtlar nitelikte. Bir Reddit kullanıcısı, Robinhood'da çalıştığını belirterek, şirketin Kurucu Ortağı ve CEO'su Vlad Tenev'e Sequoia Capital ve Beyaz Saray kadar telefon edildiğini açıkladı. İddialara kadar, Sequoia Capital ve Beyaz Saray, Tenev'den hisseleri alıma kapatmasını istedi. 

Hmmm... pic.twitter.com/w2lolEquC7

— Crypto Rand (@crypto_rand) January 28, 2021

Bir önceki yazımızda benzer sebeplerle XRP'nin peşine düşen ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)'nun bu durumdan hoşnut olmayacağını belirtmiştik. Dün Cumhuriyetçiler Meclisi'nden SEC Başkanına gönderilen onlarca mektup Robinhood ve bağımsızlık yatırım fonları arasındaki mümkün bir bakımlı anlaşmanın araştırılmasını istedi. 

SEC bu konuda harekete geçmeye başlamış olsa da; şu lahza için Sequoia Capital ve Beyaz Saray'dan baskı yapıldığı konusu bir iddianın ötesine geçmiyor. 

Robinhood 1 milyon dolarlık acele durum yatırımı 

giderken zorlama iddiaları doğrulanmamış olsa da; yatırımcıların Robinhood'un yardımına koştuğunu söylemek olası.  New York Times haberine tarafından Robinhood, mevcut yatırımcılarından bu hafta 1 milyon dolarlık acil durum yatırımı aldı. 

Bloomberg ise bu hafta Robinhood'da yaşanan hisse alım satımı kaosunun ortasında bankalardan "en az birkaç yüz milyon dolar" borç aldığını bildirmişti. Bu haberin gerisinde Robinhood CEO'su Tenev arkasında bir izah etme yaparak; şirketin likidite sorunu yaşamadığını söyledi. Ancak Tenev, hisse kısıtlama kararının gerisinde yaptığı bir açıklamayla; laf konusu kararın herhangi bir piyasa düzenleyicisinin ya da öteki piyasa katılımcılarının yönlendirmesi ile alınmadığını söylemişti.

Bloomberg'ün açıklamasına bakacak olursak, şirket şayet de yalnızca peşin para problemi yaşıyor. New York Times'a konuşan iki kaynağın açıklaması da bu tezi destekliyor. Kaynaklar, Robinhood'un daha artı alım - satım kısıtlaması uygulamamak için hala daha artı paraya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Times'ın haberine tarafından; girişimin mevcut yatırımcıları Sequoia Capital ve Rabbit Capital, şirketin ihtiyacı olan yatırımı perşembe günü yaptı.  Bir Robinhood Sözcüsü yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı:

Bu; müşterilerimize hizmet vermeye devam etmemiz için bize yardım edecek olan yatırımcılarımızın, bize güvendiğinin zinde bir göstergesi. 

Citadel'in eli kolu uzun: Biden'ın Maliye Bakanı Janet Yellen hitabe için 800 bin dolar para aldı

Robinhood'un yatırımcılarıyla ilişkisine değinmişken, Beyaz Saray'In bu konudaki rolüne de değinelim. ABD ekonomisinin nahoş gücü Wall Street'te yaşananlar, Beyaz Saray'ın ekonomik stratejilerini yakından ilgilendiriyor. İkili oynayarak tüm bu krizden karlı meydana çıkan Citadel Securities ise Beyaz Saray Yönetimi ile kurduğu yakın ilişkilerle tanınıyor. 

Öncelikle iddialara kadar Citadel Securities'in, Robinhood'da sade vatandaşın aktivitelerini gözlemlediğini hatırlatalım. Şirket, otomatik olarak emrin öteki tarafını satın alıp, ardındaki borsa işlemlerini aksine çevirmek için piyasaya geri dönerek; bu emirler üzerinden para kazanıyor. Alış ve satış fiyatı arasındaki farkı ise cebe atıyor. 

Citadel got a great return on the 0k in speaking fees they paid Janet Yellen.

— GSElevator (@GSElevator) January 28, 2021

Gelelim işin vurucu noktasına! Bu ayın başında Joe Biden'ın Maliye Bakanı Janet Yellen'in, konuşmaları için Citadel Securities'den 800 bin dolar ödeme aldığı ortaya çıktı.

Bilmeyenler için Citadel'in kurucusu Ken Griffin'in büyük bir Cumhuriyetçi Parti Taraftarı ve finansal destekçisi olduğunu söyleyelim. Partinin büyük bağışçılarından biri olan Griffin daha önce Mitt Romney ve John McCain'in başkanlık kampanyalarını fonlamıştı. 

Yellen'in ifşa olan parasal belgelerine kadar Yellen finans şirketlerine 60'dan fazla tavır yaptı. Listede bulunan  25, 29 ve 49. maddelere tarafından; Yellen, Citadel'den toplamda 810 bin dolar söylev ücreti aldı. yine de Yellen'in Citadel'den aldığı ücret toplam elde ettiği kazançla kıyaslandığında devede kulak kalıyor. Janet Yellen, son 2 yılda Wall Street ve Citi, Goldman Sachs, Google, City National Bank, UBS, Citadel LLC, Barclays, Credit Suisse ve Salesforce gibi büyük şirketlerden toplamda 7.2 milyon dolar konuşma ücreti aldı. 

Yellen'in Federal Rezerv Başkanı iken yaptığı bu konuşmaları bir nevi danışmanlık hizmeti gibi düşünebiliriz. yine de etik açıdan problemli olduğunu bildirmek olası. Örneğin; Yellen'in  yaptığı konuşmalar için sadece Citi'den 1 milyon dolar ödenti alması, şirketlerin regülasyonlar tarafında böylece de denetlenmediğini düşündürüyor.

The absolute irony of lahza app called "Robinhood" selling out to the Wall Street Elite

— arkay (@arkayy29) January 28, 2021

Yellen'in mali açıklaması, Biden ekibi kadar 2020 sonunda hazırlanan, Ocak ayında onaylama duruşmaları başladığında, Demokrat Parti'nin sol kanadıyla siyasi olarak sorunlu hale gelebilecek üç dosyadan biri. Bir Biden yetkilisi, formları “hafta ortasında” , yani Hükümet Etik Ofisi'nin Yeni Yıl Gecesi geç saatlerde yayınlamasından önce doldurduklarını söyledi.

Google, Robinhood'un 100 bine yakın negatif değerlendirmesini sildi 

İşin siyasi boyutunu özetledikten sonradan sıra Silikon Vadisinde olan biteni aktarmaya geldi. Robinhood'un hisse alımını durdurması ve bir takım kullanıcıların hisselerini satmasının arkasından, kullanıcılar başvuru mağazalarına yönelerek Robinhood'a tek yıldız vermeye başladı. Robinhood, bu olaylar neticesinde yaklaşık 275 bin negatif değerleme aldı.

Oysa kısa bir süre daha sonra, 1 yıldızın 4 yıldıza dönüştüğü ve olumsuz açıklama sayısının 180 bin civarına düştüğü görülüyor. Bu da bizlere Google'ın az kalsın 100 bin yorumu sildiğini gösteriyor. 

Eğer yukarıda bahsettiğim ayrıntı olmasaydı, Google'ın bu hamlesini "Silikon vadisi birbirini destekliyor" biçiminde yorumlardım. Ancak, Google'ın da Yellen'e ödeme yaptığını düşünürsek, bundan böyle kimin eli kimin cebinde gerçekte belirli yok.

öte yandan bu koşul bilinçli bir hamleden çok, Google'ın olağan moderasyonlarından biri olarak da değerlendirilebilir. Zira şirketin ilkelerine göre, platformda bir uygulamanın değerlendirmesini manipüle etme niyetiyle başkalaştırmak yasak. Şirket, bu kuralı ihlal eden değerlendirmeleri ilk elden kaldırıyor. Google keza, uygulamaların kendileri hakkında yayınlanan değerlendirmeleri silme seçeceğinin de olmadığını belirtiyor. 

Robinhood ve Reddit indirmeleri arttı

sırası gelmişken olayların Twitter, Reddit ve öteki sosyal ağlarda yoğun bir şekilde konuşulması, Robinhood ve Reddit uygulamalarının indirme sayılarını arttırdı. Dün Robinhood, ABD'de birincil kere AppStore'un 1. sırasına yükselirken, Reddit 2. sırada yerini  aldı.

Robinhood 27 Ocak 2021'de tek bir gün içimde iOS ve Android üzerinden 120 bin yeni kullanıcıya Kapılarını açtı. Böylece başvuru jurnal aktif kullanıcı sayısında yeni bir rekora imza atarak, 2.6 milyon kullanıcıya ulaştı. Reddit ise, tek bir günde 199 bin indirmeye ulaşarak indirme rekoru kırdı. 

Görünen o fakat; wallstreetbets hem Reddit ayrıca de Robinhood üzerinden yeni üyeler kazanacak. 

wallstreetbets'in motivasyonu ne? 

Girişimlerin, Wall Street'in, bağımsızlık piyasa fonlarının ve hatta ekonomi bakanınında dahil olduğu bu ilişkiler kümesinde, canına tak eden wallstreetbets'e yargı veren fazla. Ekibin son trollemeyi yapma sebebi ise 2008'deki idareli krize dayanıyor. wallstreetbets'te gezinerek hikayeleri okuduğunuzda, çocuklarının üniversite ödeneğini borsada kaybeden ailelerin hikayeleriyle karşılaşıyorsunuz. Kullanıcılar arasında 2008'de yaşanan mortgage krizinde evlerini kaybedenler de mevcut. Bir Takım kullanıcılar, "Biz evimizi kaybettikten sonradan tek göz evde altı birey kalmak zorundaydık. Hep beraber yerde yatardık." yorumlarını paylaşıyor. 

Kısacası wallstreetbets topluluğunun vaktinde Wall Street kodamanları sebebiyle yaşadığı mağduriyet, Reddit kullanıcılarının itici gücü haline geliyor. 

wallstreetbets'in yeni hedefi: JP Morgan ve Bitcoin 

Wallstreetbets topluluğu, buraya değin gelmişken, bu yoldan dönmemeye istikrarlı. GameStop ve AMC hisselerinin ardındaki, topluluğun gündeminde JP Morgan var. JP Morgan'ın gümüş hisselerine yaptığı yatırımı birkaç defa dile getiren kalabalık, gümüş hisselerini daha aşağı üst etmek için tatmin edici kaynağa sahip olmayabilir.

Reddit görünüşe göre gümüş e el atacak gümüşte short olan varsa çekilsin kenara hedef 1000 USD Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/01/29/reddit-kullanicilari-wall-street-e-karsi-ayaklanmanin-2-perdesi-basladi/