Google, her ne kadar ayrıca dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden ve en fazla tercih edilen arama motorlarından biri olsa da zaman zaman Google'da karşımıza meydana çıkan sonuçlar, aradığımıza ulaşmamız için zaman kaybetmemize neden oluyor. Bunun en manâlı nedeni ise platformdaki arama sonuçlarında karşımıza çıkan reklamlı içerikler. Öne çıkarılmış bu içerikler, aradığımız bilgiye varmak için neredeyse atlamamız gereken engeller. Ama iki eski Salesforce çalışanı bu sorundan yola çıkarak bir arama motoru geliştirdi; You.com. Gerçekte You.com'u daha önce sizlere aktarmıştık, oysa platform hemen herkese açık bir beta sürüme geçti. 

Ilk Kez You.com'un nasıl bir arama motoru olduğunu bir kere daha hatırlatmakla işe başlayalım.

Bryan McCann ve Richard Socher göre hayata geçirilen You.com, sadece reklamsız olmasıyla değil; gizliliğe verdiği önemle de uyarı çekiyor. Zira şirketin en önemli iddiası verilerinizi başkalarıyla paylaşmamak. Bir arama motorunun, son dönemde her alanda karşımıza çıkan bu mahremiyet sıkıntısını odağına alması da sevindiridici bir gelişme. 

You.com'u uygulamak için uygulamanın eklentisini tarayıcınıza indirmiş olmanız gerekiyor. Arama motorunu bu şekilde varsayılan olarak da ayarlayabiliyorsunuz. Özetle; platform, kullanıcıların gerçek sonuçlara öncelik vererek aradıklarını bulmalarına tezgâhtar olan bir arama motoru ve kullanıcıların tarama deneyimlerini özelleştirmelerine izin tahsis etmek için gizlilik kontrolleri sunuyor. You.com, çoğu genel amaçlı arama motorunda bulacağınız sıralamayı yapmıyor; onun yerine kaynağa kadar düzenlenmiş yanıtları kullanıcının önüne seriyor. Kaynaklar, "web sonuçları" ve "haberler" gibi genel kategorileri ve ayrıca StackOverflow, Wikipedia, Twitter, Amazon, LinkedIn gibi kayıtlı siteleri ve The New York Times gibi kişisel haber sitelerini içeriyor.

Kullanıcılar, You.com'da meydana çıkan sonuçlara pozitif ya da eksi oy verebiliyor; bu da arama sonuçlarında sıralamaların değişmesini etkiliyor. Yani arama motoru şirketlere veya web sitelerine değil, kanımca kullanıcıların taleplerine odaklanıyor.

Halihazırda Salesforce'un iki eski çalışanı tarafından hayata geçirilmiş You.com, şimdi de Salesforce CEO'su Marc Benioff'un özel girişim fonu Time Ventures kadar yönetilen tohum yatırım turunda, 20 milyon dolar yatırım aldı. Tura Breyer Capital, Sound Ventures, Day One Ventures gibi şirketlerin yanı sıra melek yatırımcılar da katıldı. Şirketin aldığı yatırımı ne için kullanacağı ise açıklanmadı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/10/reklamsiz-arama-motoru-you-com-20-milyon-dolar-yatirim-aldi