Teknoloji dünyasının en fazla şampiyon ve yatırım yapılan alanlarından biri diyebileceğimiz oyun sektörü, globale olduğu dek ülkemizde de manâlı yatırımlara sahne oluyor. 2020'ye kısa bir dönüş yaptığımızda Türkiye'de oyun sektöründe oldukça kayda değer bir dönemin başlamış olduğunu görebiliyoruz. Zira o yıl Zynga, Türk oyun şirketi Peak'i 1.8 milyar dolara satın almıştı ve bu da Türkiye oyun ekosistemi için epeyce kayda değer bir mihenk taşıydı. 

sonradan ise Dream Games sahneye çıktı ve ayrıca 2021 hem de 2022 yıllarında, ciddi yatırımlar aldı. 2021'de toplamda 205 milyon dolar yatırım bölge girişimin 2022'de aldığı yatırım miktarı ise 255 milyon dolardı. Aynı bir şekilde 2022'nin en yüksek yatırımlarında Ace Games ve Spyke Games'in isimleri ile de karşılaştık. Diğer Taraftan bunların sadece ana yatırımlar olduğunun altını çizmek lüzum.

Her geçen gün oyun ekosistemi gelişiyor ve yeni teknoloji trendleri ile birlikte diğer bir şekle evriliyor. Kısa bir zaman revaçta olan hyper-casual oyunların yerini son dönemde web3 oyunları almış durumda. 2020 yılında 159 milyar dolar kazanç elde eden global oyun pazarı, 2022 yılında ise 184,4 milyar dolar milyar dolar kazanç elde etmeyi başarmıştı, beklentiler 2023'ün de süratli geçeceği yönünde. Ülkemizde de şart pek ayrı değil. Google'ın bu yıl ikincisini gerçekleştirildiği İstanbul Mobil Oyun Etkinliği'nde paylaşılan rakamlar da bunu kanıtlar nitelikte.

İstanbul Mobil Oyun Etkinliği'nde, Deconstructor of Fun ve Savage Game Studios Kurucusu Michail Katkoff, Savage Games Genel Müdürü Sophie Vo,  Eric Kress, Matej Lancaric, Kim Nordström, Javier Barnes, Alpagut Çilingir, Josh Willner, Katie Funk, Varun Khanna ve Pasha Nahass gibi sektörün manâlı isimleri konuşmacıydı.

Türkiye, oyun yatırımlarında Avrupa'da birinci sırada

Google Türkiye Perakende ve Teknoloji Sektör Lideri Alpagut Çilingir, Türkiye'nin oyun şirketleri için uluslararası bir merkez olma yolunda ilerlediğini söyledi. Türkiye'nin oyun ekosistemine yapılan yatırımlarda 333 milyon dolarla Avrupa'da birinci sırada olduğunu belirtirken toplam girişimcilik ekosistemi yatırımlarındaysa Avrupa'da dördüncü sırada yer aldığını belirtti. 

Mobil oyun sektörü, toplam pazarın 90.7 milyar dolarlık kısmını elinde bulunduruyor

Etkinlikte paylaşılan muhabere bir veri de Google Başvuru Formu Reklamları Mahsul Müdürü Pasha Nahass kadar paylaşıldı. Nahass, 2021 verilerine göre mobil oyun sektörü gelirlerinin bilgisayar ve konsol oyunlarıyla kıyaslandığında bir önceki yıla kadar yüzde 4.4 artışla toplam pazarın 90.7 milyar dolarlık kısmını elinde bulundurarak pazardaki en yüksek paya sahip durumda olduğu söyledi. Nahass'ın aktardığı verilere göre zeki telefon kullanıcıları telefonlarına indirdikleri uygulamaların yüzde 75'inin varlığını bile unuturken, uygulamaların sadece yüzde 37'sini uygulamayı indirdikten 1 hafta sonradan kullanmaya devam ediyor.

Oyun sektöründe yükselişin devam etmesi zaruri. Ama yeni trendlerin bu sektöre olan etkilerinin ne yönde olacağını her zaman birlikte bekleyip göreceğiz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/10/turkiye-oyun-dunyasi-yatirimlarinda-333-milyon-dolarla-avrupada-birinci-sirada/