Yemek teslimatı ve kurye sektörünün geleceği olarak görülen otonom teslimat robotları ile ilgili gelişmeleri ve ülkemizde yer alan örnekleri sizlere daha önce aktarmıştık. Bugün ise kısa süre yatırım alarak egemen bir şirket olarak yoluna devam etme kararı bölge Serve Robotics'e yakından bakacağız.

Serve Robotics'in aldığı yatırıma ve çözümüne geçmeden önce şirketin kuruluş sürecinden ve bugüne değin neler yaptığından bahsedelim. Serve Robotics, başlangıçta Postmates X ismi ile Postmates'in otonom teslimat robotları üstünde çalışan birimi olarak karşımıza çıktı. Postmates X'in ilk otonom teslimat robotu olan Postmates Serve'ü ilk olarak 2019 yılının Ocak ayında sizlere aktarmıştık.

LIDAR destekli bir teslimat robotu olan Postmates Serve, takriben 45 km yarıçapında 50 kg'a dek tartı taşıyabiliyor. Postmates Serve'ün 2019 yılında Los Angeles'ta deneme sürecine başladığını da hatırlatalım.

O günlerde yalnızca Postmates'in otonom teslimat robotları üstünde çalışan birimi olarak hayatına devam eden Postmates X'in kaderi Uber satın alması ile birlikte değişti. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Uber'in Postmates'i 2,65 milyar dolar karşılığında satın aldığını sizlere aktarmıştık

Gerçekleşen satın alma ile birlikte ayrıca Postmates ayrıca de Serve ekipleri Uber'e katıldı. Bugün paylaşılan bilgilere tarafından ise otonom teslimat robotları geliştiren Postmates X, Serve Robotics ismi ile Uber'den ayrılarak bağımsız bir şirket olarak yola devam edeceğini duyurdu.

Gelelim Serve Robotics'in egemen bir şirkete dönüşürken aldığı yatırıma. Paylaşılan bilgilere tarafından Serve Robotics, Neo liderliğinde tohum yatırım aldı. Tohum yatırım turuna Neo'nun haricinde Uber, Long Journey Ventures, Western Technology Investment, Scott Banister, Farhad Mohit ve Postmates kurucu ortakları Bastian Lehmann ve Sean Plaice'in katıldıklarını da paylaşalım.

Alınan yatırımın parasal detayları ile ilgili bir veri paylaşılmasa da bu yatırımın hemen şimdi bitmemiş A serisi yatırım turu dahilinde alındığı aktarıldı. Alınan yatırımın Ar-Ge çalışmaları ve meslek birlikleri için kullanılacağını da ekleyelim. Yatırım ile ilgili bir diğer bilgi ise Bloomberg, göre paylaşıldı. Ortaya çıkan bilgilere göre Uber, A serisi yatırım turunda Serve Robotics'e 50 milyon dolar yatırım yapacak ve şirketin azınlık hissedarı olacak. 

Gelelim kurulan yeni şirketin detaylarına. Serve Robotics'in kurucuları arasında daha önce Postmates X biriminde beraber çalışan Ali Kashani, Dmitry Demeshchuk ve MJ Chun yer alıyor. Şirketin CEO koltuğunda ise Postmates X biriminin de başında olan Ali Kashani oturacak. San Francisco, Los Angeles ve Vancouver'da ofislere sahip olan Serve Robotics, 60 şahsiyet bir ekibe sahip.

Otonom sürüş teknolojileri daha çok otomobiller özelinde karşımıza çıksa da geçtiğimiz yıllarda otonom teslimat robotları ile ilgili manâlı gelişmeler yaşandı. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere ayrıca ülkemizde ayrıca de yurt dışarıya bu konuda çalışmalar yapan kayda değer girişimler yer alıyor.

Örnek tahsis etmek gerekirse yurt dışında Segway Loomo, Anybotics - Continental, Marble, Boxbot, Nuro, KiwiBot, Starship Robots, Yandex.Rover ve Amazon Scout gibi çözümler bulunuyor.

Ülkemizde bu alanda uyarı çeken girişimler

Ülkemizde ise Delivers.ai ve Bizero girişimleri otonom teslimat robotları üzerinde çalışıyor. İlk misal Delivers.ai:

İkinci örnek bizero

Hatırlatmak icabında başlangıçta yerli elektrikli bisiklet paylaşım girişimi olarak karşımıza çıkan Bizero, kendi elektrikli bisikletini de geliştirmişti. Geçtiğimiz yıl ise otonom teslimat robotları üzerinde çalışmaya başlayan teşebbüs, ilk modeli olan sanki-otonom teslimat robotu PİKA ile birincil teslimatını ise geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirdi.

Otonom teslimat robotları yemek teslimatlarından tutun da doküman teslimatlarına kadar böylece çok teslimat çeşidi için kullanılabiliyor. Lakin bu robotların henüz popüler bir teslimat çözümü haline gelmediğini ve genelde test aşamalarında olduklarını da hatırlatalım.

Otonom sürüş teknolojisine sahip olan teslimat robotlarının kurye ve teslimat sektörlerinin geleceği olduğunu söylemek hatalı olmayacaktır. Teslimat robotu çözümlerini günlük hayatımızda uygulamak için ise bir vakit daha beklememiz gerekiyor gibi görünüyor. Girişim ve teknoloji dünyasının öne çıkan alanlarından biri haline gelen otonom teslimat robotları ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/03/04/robot-kuryeler-ve-serve-robotics