Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin arkasından Afiyet Bakanlığı, "deprem.saglik.gov.tr" isimli internet sitesini yayına açtı. Bakanlığın amacı zelzele sonrası ahali sağlığını korumaya dönük kişilerin ve sıhhat görevlilerinin ne gibi önlemler alması gerektiğine ilişkin bilgiler vermek.

Platformda ayrıca kişiler ayrıca de sağlık görevlileri için bilgiler yer alıyor. Zelzele sonrası halk müziği sağlığını korumaya dönük şahısların ve sıhhat görevlilerinin ne gibi önlemler alması gerektiğine ilişkin bilgilerin yer alıyor. Yer Sarsıntısı sonrası su ve besinlerle bulaşabilecek hastalıkların nasıl önlenebileceği, su dezenfeksiyonu, karbonmonoksit zehirlenmelerinden nasıl korunulacağı, zelzele sonrası müdahale çalışanlarının ve sağlık durumu görevlilerinin iş sağlığı ve güvenliği, facia durumlarında bebek beslenmesi ile Çölyak hastaları için güvenli beslenmeye ilişkin başlıklar bulunuyor.

Besin ve bulaşıcı rahatsızlık konusunda uyarılarda bulunuyor

Ayrıca platform bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarılarda bulunuyor. Buna kadar su ve besinlerle bulaşan hastalıkların önlenebilmesi için tuvaletlerin su kaynakların nerede kurulması gerektiğini gösteriyor. Kullanılacak suyun mümkünse 1 dakika kaynatılması, ellerin düzenli yıkanması veya en düşük yüzde 60 içki bazlı el dezenfektanı kullanılması öneriyor.

Sobaların uygun şekilde kurulması konusuna dikkat çekiyor. Hastalıklardan korunmak için bireysel hijyen kurallarına azami tartma gösterilmesi gerektiği belirtiliyor. Felaket durumlarında bebek beslenmesine yönelik bilgiler de internet sitesinde yer alıyor.  Yoğun stres ve üzüntüye tabi olarak kişilerde anne sütü bir arz azalsa bile uyumlu emzirmenin sürdürülmesi durumunda bunun yeniden artacağı, beslenmesi iyi olmayan annelerin de bebeklerini dinç şekilde emzirebileceği sitede aktarılan bilgiler aralarında bulunuyor.

Sitede, zelzele bölgelerindeki Çölyak hastalarının da gluten içermeyen baklagil, yumurta, patates, peynir gibi besinleri tüketebileceğine ilişkin farklı alanlara yönlendirilmiş öneriler de sıralanıyor. 

Platforma buradan göz atabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/14/saglik-bakanligi-deprem-sonrasi-halk-sagligini-koruma-amaciyla-bir-platform-yayinladi