Son dönemin en popüler başlıklarından biri olan yapay zeka ile artık neredeyse her şey yapılabiliyor. Müzik bestelemek, uzun ve manalı metinler yazmak, görsel üretmek ve fazla daha fazlası bu teknoloji ile gerçekleşebiliyor. Ancak yapay akıl ile ilgili bir takım sıkıntılar da mevcut. Mesela; bir süre sonra yapay akıl ile yapılan işlerin bireylerin işlerini anlamsızlaştıracağı ve gerçek kişilere ihtiyacın azalacağına dair bir kanı var. Bu reel olur mu, insan yeteneğine olan ihtiyacı teknoloji doğrusu karşılayabilir mi, agnostik ama gerçek sanatçılar acilen suni zekaya aleyhinde bir söylev sergilemeye başladı bile.

Bazı sanatçılar bu kapsamda hukuki uğraş vermeye başladı. Joseph Saveri Hukuk Bürosu kadar temsil edilen bir grup sanatkâr yapay zeka şirketleri Stability AI, Midjourney ve DeviantArt'a aleyhinde dava açtı. Davanın gerçekçesi olarak Digital Millennium Copyright Act yasasının ihlal edilmesi gösterildi. Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz isimli sanatçılar, meslekleri bir bilgisayar programı tarafından ortadan kaldırılmadan önce bu hak ihlalini sona erdirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sanatçıların yalnızca bu üç şirketi baz alıp son dönemin en popüler şirketlerinden OpenAI'a dava açmaması ise dikkat çekiyor. Ama bu noktada OpenAI'ın eğitim veri setinin içeriğini ve eğitim verilerinin bir kısmını Shutterstock gibi şirketlerden ticari olarak lisansladığını da anlatmak gerek. 

Dava mahkemeye giderse, mahkeme ahlak ve bahis edilen hukuki ihlaller arasındaki farkları çözmek zorunda kalacak. Davacılar, suni zeka şirketlerinin ticari olarak avantaj sağladığını ve telif hakkıyla korunan görüntüleri kullanmaktan varlıklı bir şekilde kâr elde ettiğini görünmek istiyor. Bu kapsamda da manâlı miktarda tazminat ve kalıcı ihtiyati önlem başvurusunda bulundular. Konuyla ilgili gelişmeleri daima birlikte bekleyip göreceğiz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/17/sanatcilar-yapay-zeka-ile-gorsel-olusturan-sirketlere-toplu-dava-acti