Dijital dönüşümün pandemi döneminde hızlanmasının en manâlı etkilerinden birini e-ticaret sektöründe gördük. Bu dönemde online alışverişe olan istek artarken, platformlar ve perakendeciler de bu talebi karşılamak için bazı adımlar attı. Hatta bu dönemde, e-ticaret hacminin de yükselmesi ve adeta düşmemesi ile yeni yeni platformlar da hayata geçirilmeye başlandı. Vartabi.com da bu platformlardan biri. 

Satıcılardan komisyon yerine takvim kiralama ücreti alıyor

Vartabi.com, diğer e-ticaret platformlarından bir yönü ile ayrılıyor, o da satıcılardan komisyon yerine yıllık kiralama ücreti alması. Şirket, bu hamlesi ile hem pazar yeri keza de bir "Dijital AVM" olarak hizmet veriyor diyebiliriz. Şirketin Genel Müdürü Gonca Soyluoğlu tarafından bizimle paylaşılan bilgilere göre her bir satıcının iletişim bilgisi “satıcıya ulaş” butonu altında yer alıyor. Müşteri ürünü Vartabi'de görüp beğenebiliyor lakin satıcıyı arayıp maddesel mağazasından ya da satıcının kendi web sitesinden de alabiliyor.

"Dijital İmece" özelliği

Bunun yanı sıra Vartabi.com'da “Dijital İmece” modeli ile de kişiler nikah, bebek partisi, doğum günü gibi özel günlerinde ihtiyaçlarını bir liste yapıp arkadaşlarıyla paylaşabiliyor. Arkadaşları paylaşılan listede istedikleri ürüne bütçeleri el verdiğince katkıda bulunuyor ve birden çok birey Vartabi.com üzerinden katkıda bulunup kişinin ihtiyacı olan ürünün ya da ürünlerin bedelini ödeyip o kişiye hediye edebiliyor.

Satıcı sayısı 4 bin, mahsul sayısı yaklaşık 3 milyon

Vartabi.com'un şu lahza için 15 bin üyesi var. Mobil uygulaması takriben 1 ay önce yayına alındı 13 bin kişi kadar indirildi. Platformda bulunan satıcı sayısı lahza itibarıyla 4 bin iken mahsul sayısı da yaklaşık 3 milyon.

Platformun geliştirilme sürecinde hazırlanmış bir altyapı kullanılmadı ve takriben 16 ay süren geliştirme süreci sonrasında Vartabi.com canlıya alındı. Canlıya çıktıktan sonradan da geliştirmelerin devam ettiği belirtiliyor. Vartabi.com sahada birebir satıcıları ziyaret edip üyelik işlemlerini yapıyor bu sebepten Türkiye'nin o kadar çok ilinde satıcısı bulunuyor. Platform, saha ekibi ve çağrı merkeziyle birlikte toplam 250 çalışanı ile hizmet veriyor. 

Girişim, henüz bir yatırım turuna çıkmadı. Fakat Gonca Soyluoğlu, Vartabi.com'u bir fikir sahibi ve bir sermaye sahibinin buluşmasından ortaya çıkan bir teşebbüs olarak adlandırıyor. 

Gelir modeli: Mağaza kiraları

Vartabi.com online bir AVM olduğu için kazanç modeli de ayrıntılarıyla somut AVM'lerde olduğu gibi mağaza kiraları. Platform, banka komisyonları, kargo ücretleri, satışlar üzerinden alınan komisyonlardan elde edilen gelirler gibi ekstra bir gelir elde etmiyor. Türkiye de e-ticaret yapan tüm işletmelere ayrıca kendi markalarının ürünlerini satabilecekleri ayrıca kendi e-ticaret sitelerini tanıtabilecekleri bir platform arzetmek hedefleniyor.

Vartabi.com, aynı zamanda sosyal mesuliyet faaliyetleri kapsamında hayvan barınakları ile görüşüyor, onların da bir arzu listesi hazırladığını belirtiyor. Şirket, kuvvet şartlarda okuyan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması için de aynı bir proje hazırlığında. Şirketin en manâlı hedefi ise Türkiye'nin en büyük "Online AVM'si" olmak olarak belirtiliyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/01/23/saticilardan-komisyon-yerine-yillik-dukkan-kirasi-alan-online-pazar-yeri-vartabicom