Webrazzi'nin 2021'deki birincil etkinliği Webrazzi E-Ticaret 2021, online olarak gerçekleşmeye başladı. E-ticarette 2021 beklentilerinden 2020'de dijital kullanıcı tercihlerine, e-ticaret ekosistemindeki iş birliklerinden canlı alışverişlere, fazla kanallı pazarlamadan e-ticarette içten tanıdık yanlışlara çoğu konunun gün boyunca gündemimizde olmaya devam edecek.

Webrazzi E-Ticaret 2021'de, istegelsin kurucusu ve CEO'su Sedat Şimşek "Pandemi ve Sonrasında Yiyecek Perakendesinin Yeni Sahnesi: E-ticaret" sunumuyla sahnedeydi. 

Pandemi, online süpermarketin dijitalleşmesini hızlandırdı

Sedat Şimşek, 2020'nin istegelsin için hızlı geçtiğini; bu dönemin hepimizin hayatında hiç hayal etmeyeceği değişikliklere neden olduğunu söyledi. Bütün bu değişikliklerin yanı sıra 2020, süpermarketlerin dijitalleşmesi alanında özel bir yıl oldu. Sedat Yıldırım, istegelsin'in zahmetsiz ve hatasız bir şekilde müşterilere hizmet vermek için yerleşmiş bir şirket iken pandemi ile birçok kişinin deneyimlediği bir online süpermarket haline geldiğini söyledi.

Birçok alan bu dönemden önce de dijitalleşmişti, oysa Sedat Şimşek'ın açıklamalarına göre süpermarketlerin dijitalleşmesi daha yavaştı. 2020'de pandeminin etkisiyle bu süreç fantastik hızlandı ve online süpermarket sektörü de çoğu yeni müşteriye ulaştı. Şimşek, tüketicilerin yaş, iş, segment ayrım etmeksinizin bu dönemde süpermarket alanında dijitali deneyimlediğini; bu deneyimde şansını deneyen müşterilerin sayısının hala arttığını belirtti.

Online'da FMCG sektörü 2020'de yüzde 159 büyüdü

Türkiye'de 2020 mart, nisan ve mayıs aylarında internetten süpermarket alışverişi 4 kat arttı; sepet tutarı 178 lirayı geçti. Nielsen verilerine kadar 2019'da online'da FMCG sektörü yüzde 57 büyürken bu 2020'de yüzde 159'a ulaştı. Bilhassa pandemi döneminde talep de artınca internetin eski oyuncuları, indirim marketleri gibi birçok marka online süpermarket sektörüne giriş yaptı. istegelsin ise bu dönemde API'larını başka şirketlere açtı ve o günden bugüne çoğu meslek birliğini yayına aldı. istegelsin Morhipo, Vodafone, BiSu, Apsiyon gibi şirketlerle meslek birliği yaptı. Sedat Şimşek, yeni meslek birliklerinin de yolda olduğunu söyledi. 

istegelsin'de müşterilerin mantıksal bağ oranı yüzde 80

Sedat Şimşek, istegelsin'in üreticilerden doğrudan doğruya satın alma yaptığını ve tüketicinin buzdolabına dek tüm süreci üstlendiğini söyledi. Siparişleri soğuk zinciri bozmadan, dark store'lar yoluyla teslimat gerçekleştiriyor olması istegelsin'i tüketiciler için ön plana çıkan bir marka haline dönüşüyor. Pandemi döneminde müşterilerin yüzde kaçının kalıcı tip olacağı merak ediliyordu; araştırmaların ortalaması bunun yüzde 49 civarında olduğunu gösteriyordu. Şimşek, istegelsin için bu oranın yüzde 80 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Türkiye'de online süpermarket sektörü hızlanacak

Şimşek, Türkiye'nin önümüzdeki 5 takvim dönemde, online süpermarket sektörünün büyümesi konusunda ilk sırada yer alacağını düşünüyor. Uygulama test merakı, dijitalleşme deneyimleri, bankaların dijitalleşmesi gibi gelişmeler bunu hızlandıracak. Bu çoğalma de istegelsin gibi şirketlerin büyümesi ve pazara yeni oyuncuların girmesiyle gerçekleşecek. istegelsin için yeni bölgelere açtırmak, mevcut bölgelerde yeni müşterilerle tanışmak ve meslek birlikleri, bu süreci hızlandıracak ve şirketi bu hedefe ulaştıracak.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/17/sedat-yildirim-tuketiciler-yas-meslek-segment-fark-etmeksinizin-bu-donemde-supermarket-alaninda-dijitali-deneyimledi/