Araştırmalar gösteriyor ancak son 30 sene içinde elektriğe erişimi olan insan sayısına 1,7 milyar kişi daha eklendi. Nüfusun artışı ucuz enerjiye olan talebi de yoğunlaştırdı. Bir taraftan fosil yakıtlara dayanan küresel ekonomi buna paralel olarak sera gazı emisyonlarının artışı iklim sisteminde koskocoman şartların değişmesi yarattı ve yaratmaya devam ediyor. Bu yüzden her geçen gün temiz ve sürdürülebilir enerjiye gereklilik kat be kat artıyor. 

Bunların aralarında güneş enerjisi, yeryüzünün en pak güç kaynağı olarak biliniyor. 'Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisi' olarak tanımlanıyor. Bundan iki yıl önce Michigan Eyalet Üniversitesi tamamen Şeffaf Güneş Panelleri (Saydam Solar Cells) geliştirdiğini açıklamıştı. Ubiquitous Energy'nin şirketi altında üretilen paneller, bol ve ucuz malzemelerin kullanılması nedeniyle nispeten düşük maliyet sebebiyle daha verimli. Daha büyük çatı güneş ünitelerinin beşte biri değin güneş enerjisini toplayabiliyor. Yani bu.ürün, enerji dünyasında yeni bir dönemin habercisi sayılıyor.

Daha önce üretilen paneller kısmen saydam idi. Üretilen yeni mahsul ise  ayrıntılarıyla transparan... Bu sayede ışık olduğu gibi geçebiliyor. Bunu olabilmek için araştırma ekibi Aydınlık Solar Yoğunlaştırıcı (TLSC) denilen organik molekülleri  tasarladı. Bu çözümün sürdürülebilir ve temiz enerji sektöründe devir yaratacağı düşünülüyor. Sırça, pencere gibi saydam yüzeylerin üzerine yerleştirilen paneller ışığın geçirgenliğini engellemeden enerji olmak mümkün ışık halkası geliyor. Bunlar pencerelere sırça gibi takılıyor.

Şeffa güneş panelleri, ince, plastik sanki bu malzemeden üretiliyor. Binalar, araba camları, cep telefonları ya da temiz bir yüzeye sahip diğer cihazlarda kullanılabiliyor. Paneldeki elektrik üretimini ise şöyle oluşuyor. Laf konusu malzemeyi yalnızca ultraviyole ve yakın kızılötesi dalga boylarını yakalayacak ve daha sonra; kızılötesinde, öbür bir dalga boyunda parlayacak şekilde ayarlanıyor. Böylece hapsedilen ışık, panelin dış hatlarına transfer edildikten sonradan burada yer alan fotovoltaik güneş hücreleri marifetiyle elektriğe dönüştürülüyor.

Projede tahsis bölge kimya mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Richard Lunt, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünyada elektrik talebinin sadece yüzde 1,5'i güneş enerjisi kadar üretildiğini kaydediyor ve ekliyor: "Saydam güneş teknolojileri, ABD'deki enerji talebinin yüzde 40'ını, çatıdaki güneş enerjisi üniteleriyle benzer potansiyelde sağlama potansiyeline sahip."

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/29/seffaf-gunes-panelleri-isigin-gecirgenligini-engellemeden-enerji-elde-etmeyi-mumkun-hale-getiriyor