Okan Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü mezunu Paymes Kurucu Ortağı Şehlem Akbulut, bölümü  kendisine yerinde meslekleri araştırırken geleceğin işi olarak düşündüğü için seçim ettiğini anlatıyor. böylece hemen okula tescil yaptırdığını belirtiyor. Girişimci sözlerine şöyle devam ediyor: "Hatta üniversitede idare ve bilişim sistemleri alanında eğitimimi sürdürürken bu alanda daha pozitif gelişmem gerektiğini düşünüp 2011 yılında Sokrates başkalaşım Programı ile Polonya'da Politechnika Opolska'da Bilgisayar Mühendisliği eğitimi de aldım. Yani bölüme seve seve girdim. Sonrasında aldığım bilgisayar mühendisliği eğitimim de iyice kendi isteğimle gerçekleşti. Ve doğrusu ne okurken ne de ardından hiç pişman olmadım hatta sürekli başka bir meslek yapamazmışım derken kendimi bulduğumu söyleyebilirim."

"Algoritmaların cinsiyeti değil"

Eğitim hayatının tamamında cinsiyet temelli olarak pozitif ya da negatif bir ayrımcılık yaşamadığını söylüyor. Her ne dek teknoloji, mühendislik, bilişim erkek baskın bölümler olarak görülse de birçok başarılı kadın yetiştirdiğini gözden kaçırmamak gerektiği görüşünde... Ne akademisyenlerden ne de arkadaşlarımdan ona ya da herhangi bir kadına karşı bir ayrımcılık görmediğini sözlerine ekleyen Akbulut, konuşmasına şöyle devam ediyor: "Şayet de ben şanslıydım lakin hemcinslerimin bu sorunlarla karşılaştığını biliyorum. Ama artık günümüzde ve fazla yakın gelecekte tüm bölümlerde bayan erkek eşitsizliği algısının yıkılacağı kanaatindeyim, bu yıkımın ilk başlayacağı alan da teknoloji olacak zira algoritmaların cinsiyeti yok ve algoritma geliştirmekte cinsiyete yan bir kabiliyet yok."

sonra sosyal medya ve ‘influencer marketing' alanında çeşitli markalarla çalıştı. 2014 – 2016 yılları arasında  Shopinstar.com ‘da kurucu iki taraflı olarak yer aldı. "Büyük bir kurumsal yapının içerisinde hiç bulunmadım daha doğrusu bulunmayı da tercih etmedim" diyen Bulut bunun kariyerinin nasıl ilerlediğini şöyle açıklıyor: "Bulunduğum tüm şirketlerin kültürü cinsiyetçi yaklaşımlarda bulunacak sığlıktan olabildiğince uzaktı. Bu anlamda kendimi uğurlu hissediyorum. Burada iş ve hafıza birliğinin ön planda tutulduğu teşebbüs yapılarında yer almamın da manâlı bir etkisi var sanırım. Ekosistemde de bu nesil ayrımların fazla olmadığını biliyorum. O Kadar fazla başarılı girişimin kurucuları veya kurucu ortakları kadın. Cinsiyet ayrımcılığı gibi geri kalmış bir düşüncenin teşebbüs ruhuna aykırı olduğunu düşünüyorum sanırım bu yüzden herhangi bir cinsiyet eşitsizliğiyle karşılaşmadım."

Bir yıl daha sonra  Sabrican Zaim ve de Hasan Jabbarov ile Paym.es'i kurdu. Geliştirdikleri yazılım sayesinde kullanıcılar mesajlaşma uygulaması üzerinden Instagram, Facebook, Etsy ve Letgo gibi sosyal ağlar üzerinden ürün satışı yapabiliyor. 

Girişimcilik dünyasında herhangi bir negatif yaklaşıma rastlamadığını anlatan girişimci sözlerine şöyle devam ediyor: "Sanıyorum ekosistem bazlı baktığımızda kadınların pozitif bir ayrımcılığa gerek kalmadan kendilerini ifade edebildikleri sayılı alanlardan birindeyiz. Süreç içerisinde alt yana alıştırma şansı bulduğum birlikte hızlandırma programlarında, yarışmalarda, etkinliklerde ast yana olduğumuz ekosistemde yer alan birçok bayan adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim ancak herhangi bir pozitif ayrımcılığa gereksinim duymuyoruz. Bu algının da yavaşça kırıldığı düşüncesindeyim. Biz cinsiyet, uyruk ve aklınıza gelecek çoğu farklılığı içermeye çalışan bir ekibiz. Kültürel farklılıkların, us, yaşantı farklılıkların tekrar tekrar için değerinde katacağını düşünüyoruz."

Yatırımcıların bayan girişimcilere 'kesinlikle' önyargılı yaklaşmadığını söyleyen Şehlem Akbulut, "Yatırımcılar tarafından bakıldığında bayan bir kurucuya sahip şirketlerin daha artı seçim edildiğini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Sanırım bayan kurucu ortağın bulunduğu girişimlerin büyük bir çoğunluğunun yatırım almış olması da bu söylediğimi destekleyecektir. Geldiğimiz noktada yatırımcılar, yeni kurulan girişimlere özellikle kurucu rolünde bir kadının yer almasını önerir ayla geldiler."

Teknoloji sektöründe ne yazık ama bayan istihdam oranı çok düşük olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını belirterek sözlerine şöyle son veriyor: "Silikon Vadisi'ne de gitseniz aynı oranlarla karşılaşıyorsunuz. Burada gerçekten teknoloji alanında kadınlara karşın istihdam alanlarının gözle görülür hale getirilmesi, kadınlara özel pozisyon ilanlarının açılması gerekiyor. Çünkü kadınlar her ne değin teknolojiyle ilgili bir alandan mezun olsa da sektörde satmak ve pazarlama dışarıda ne meslek yapacaklarını o kadar kestiremiyorlar. Teknoloji şirketlerinin bu konuya ağırlık vermesinin sektörde bayan istihdam oranının artıracağını düşünüyorum. öte yandan istihdam düşük olmasına karşın kadınların sektörde değer gördüklerini biliyorum. Bu girişimci kültürünün bir getirisi sanırım. Dolayısıyla kadın çalışanların öteki sektörlerde bütçe, egzersiz şartları konusunda öyle fazla problem yaşadığını düşünürsek teknoloji sektörünün bu noktalar bağlamında daha çok tercih edilebileceğini düşünüyorum. Paymes'de bayan çalışan sayısı sektör oranının üstünde şu an. Ekibimin yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Onlarla birlikte çalışmaktan birlikte akıl üretmekten keyif alıyoruz. Bu dengeyi korumaya çalışıyorum."

Kadınlar Anlatıyor serisinin öteki röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/03/sehlem-akbulut-a-gore-is-dunyasinda-kadin-erkek-esitsizliginin-ilk-kirilacagi-alan-teknoloji-sektoru