Webrazzi E-Ticaret 2021 konferansımızın 17 Şubat tarihinde gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Etkinliğimizin konuşmacıları arasında bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Serkan Uğraş Kaygalak, bankacılık ve e-ticaretin geleceği ile ilgili kayda değer detaylar paylaştı. 

Ödeme sistemleri rakamları doğruca e-ticareti fazla yakından takip ettiklerini paylaşan Kaygalak, 2020 yılında kart harcamalarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını da paylaştı. Bunun içinde bulunan e-ticaret harcamalarına bakınca çoğaltma hacminin yüzde 37 olduğunu görüyoruz. 

Toplam harcamaların yüzde 22'sinin e-ticaretten geldiğini de paylaşan Kaygalak, kartla yapılan her beş işlemden birinin e-ticaret ile ilgili olduğunu da sözlerine ekledi. Saniyede gerçekleşen işlemlerin 2020'de iki katına çıktığını da aktaran Kaygalak, 2020 yılında Türkiye İş Bankası'nda e-ticaret işlemi yapan alıcı sayısının 4,4 milyondan 5 milyona çıktığını da paylaştı.

Kısacası İş Bankası'nın her her 5 müşterisinden 4'ü online alışveriş işlemi gerçekleştiriyor. Finansal işlem toplam hacminin 2019 yılında oranla iki katına çıktığını da aktaran Kaygalak, Maximum Mobil'den gerçekleştirilen mali işlemlerin hacminin 2020 sonunda 3,3 Milyar TL'ye ulaştığı da paylaştı.

E-ticaretin bundan böyle bütün markalar için vazgeçilmez bir satmak kanal olduğunu aktaran Kaygalak, markalar için e-ticaretin öbür uygulamalar üzerinden tecrübe riski oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Pazar yerlerinin ise bu riski ortadan kaldırdığını paylaşan Kaygalak, ihracat konusunda ise markaları cesaretlendirmek gerektiğini de paylaştı.

Her büyük bankanın Türkiye'de bir sadakat uygulaması olduğunu da gösteren Kaygalak, bunu sadece taksit olarak görmememiz gerektiğini bu uygulamaların dingil, emrindeki hizmetler ve puanlar sunduğunu da paylaştı. Ülkemizdeki sadakat uygulamalarının bu yönü ile yurt dışındaki bankalardan ayrıldığını da gösteren Kaygalak, İş Bankası'nın 500 bin ödeme noktasında aza meslek yerlerine entegre durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

E-ticaret konusunda en manâlı hususun ödeme adımı olduğunu da gösteren Kaygalak, kapıda ödemelerin e-ticaret ödemelerinin sadece yüzde 4'ünü oluşturduğunu da belirtti. En Fazla Mobil'de 7 milyona yakın indirilme ve 2 milyona yakın kullanıcı sayısına ulaştıklarını da aktaran Kaygalak, 6,2 milyon kart müşterisine sahip olduklarını da paylaştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında sizlere aktardığımız "Gördüm Aldım" özelliğinden de bahseden Kaygalak, bu servis ile markaların kampanyalarını yalnızca sergilemekten çıkararak ödemeye arabuluculuk etmeye başladıklarını da belirtti. Kısacası Maksimum Mobil'in Gördüm Aldım özelliği ile doğrudan doğruya sipariş verebilirsiniz. Gördüm Aldım'ın ödeme adımında toplanan puan ve millerin kullanılabildiğini de paylaşalım.

Gördüm Aldım'da 73 iş ortağı ile 140 bin ürün sergilendiğini de bildiren Kaygalak, ilerleyen dönemde daha artı mahsul sergileneceğini de belirtti. Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye İş Bankası'nın Moka Ödeme Kuruluşu'nu 3,8 milyon dolara satın aldığını sizlere aktarmıştık. 

Moka satın almasından da bahseden Kaygalak, fintech ruhunu bozmadan e-ticaret ve super app için öngördükleri sisteme Moka'yı uyarlamak için satın almaya karar verdiklerini de dile getirdi. Maximum İşyerim ile B2B konusunda hizmet vereceklerini de gösteren Kaygalak, getirisinden daha az tartma yaratan bir e-ticaret modeli yaratmayı hedeflediklerini de paylaştı.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/17/serkan-ugras-kaygalak-getirisinden-daha-az-yuk-yaratan-bir-e-ticaret-modeli-yaratmayi-hedefliyoruz/