SOSYAL AĞ ağı Path'in kurucusu ve bununla birlikte Clubhouse'a yatırım yapan kişiler arasında yer alan Dave Morin, New York Times'a yaptığı açıklamada “Bu, sosyal internetin alıştırma biçiminde büyük bir değişim. Clubhouse'un yeni bir birim ve dönem olduğuna inanıyorum" diye konuştu. Bunda TESLA'nın CEO'su Elon Musk ile amatör borsacılar için hisse senedi ticareti uygulaması olan Robinhood'ın CEO'su Vlad Tenev ile yayını oldukça etkin oldu. Yayınlama, ilk olarak ABD olmak üzere bütün dünyada bu yeni uygulamaya alaka artırdı. Ses teknolojileri firması Agora'nın hisseleri de yükselişe geçti. Hatta Clubhouse uygulamasıyla bir ilgisi olmayan Clubhouse Media Group hisseleri de ad benzerliği doğru yükseldi.

Sohbet odaları üzerinden kullanıcılarına sesli etkileşim imkanı tanıyan Clubhouse, son dönemde popüler uygulamalar aralarında yer alıyor. Clubhouse uygulamasında, öteki sosyal medya platformlarından öbür olarak yazılmış mesajlaşma, görüntülü söylev, gönderi ya da resim paylaşımı yapılmıyor. Aralık 2020 itibarıyla yaklaşık 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan uygulamada ses, birincil etkileşim modu... Bu, uzmanlara tarafından, yeni bir dijital alan. Bu yüzden tez teknoloji girişimcileri, gazeteciler, aktivistler ve ünlüler için sanal buluşma noktası haline geldi. 

Şubat 2021'de 8 milyon kişi kadar indirildi

Sesli odalar oluşturan kullanıcılar yalnızca ses kayıtlarını paylaşıyor ve bu platforma sadece gösteri kodu ile giriliyor olması, platformun bu dek uyarı çekmesinin nedenleri aralarında iki öğe olarak göze çarpıyor. Yani konu başlığına tarafından kurulan sohbet odalarında kullanıcılar, sohbet yöneticisinden izin aldıkları taktirde konuşmaya dahil olabiliyor, ya da yalnızca dinleyici olarak da sohbete katılabiliyor. Aslına bakılırsa bunlar, sosyal medya kullanıcıların fazla da alışkın olmadığı şeyler. Bir taraftan bu ayrıcalıklı hava, kullanıcılarda heyecan uyandırıyor.

Bu savı mobil bilgi ve tahlil firması App Annie'nin verileri destekliyor. Buna kadar, Mayıs 2020'de piyasaya sürülen platformun bu değin ygulama 1 Şubat 2021 itibarıyla 3,5 milyondan artı küresel indirmeden 18 Şubat 2021 itibarıyla küresel olarak 8 milyon indirmeye ulaştı ve yalnızca geçen ay yaklaşık dört milyon kere indirildi. Bunun 2,6 milyondan fazlasının ABD'de gerçekleştiğini tahmin ediliyor. Uygulamayı en fazla kullanılan ülkeler aralarında Türkiye de bulunuyor. Türkiye, Appfigures'ün şubat başında topladığı verilere tarafından uygulamanın en fazla kullanıldığı ABD, Almanya, Japonya ve Birleşik Krallık'tan sonra 125 bine yakın indirme sayısı ile beşinci ülke oldu.

Yeni sosyal medya, insanların ayrı konuların konuşulduğu odalara dinleyici, hatip veya moderatör olarak katılmasına olasılık tanıyor. Oysa uygulama kulaktan kulağa yayılırken, hâlâ çoğu güvenlik açığına ve gizlilik hatasına konut sahipliği yapıyor. öte taraftan, insanların benzer fikirlere sahip olduklarına inandıkları kişilere daha açık ve temkinsiz yaklaşması, kurbanlarına karşı göstermek için bilgi arayışında olan siber korsanların işini kolaylaştırıyor. Bu da güvenlik açığı iddialarını gündeme getiriyor. SOSYAL AĞ uygulamasında konuşulanlar çerçevesinde uygulamadan alınan ses kayıtlarının tescil altına alındığı ve sonrasında bu seslerin Çin'e aktarıldığı iddia edildi.

Clubhouse'da halihazırda kötüye başvuru ve içerik denetimi eksikliğiyle ilgili sorunlar var. New York Times gazetesi de geçen haftalarda Clubhouse'un insanları istismardan gözetmek için artı bir şey yapmadığına dair fazla sayıda şikayet olduğunu yazmıştı. Plaformda korku söylemine, cinsiyet ayrımcılığına ve istismara müsade verilmediği belirtiliyor. Hatta evvelden var olan dehşet söylemi ve istismarla ilgili sorunlara karşı Ekim ayında kalabalık moderasyonu kılavuzları oluşturulduğu biliniyor.

Diğerleri de 'ses tabanlı ağ' işine giriyor

Ses tabanlı ağ işinden geri kalmak istemeyen Twitter ve Facebook da kendi platformlarına sohbet odaları üzerinden sesli etkileşim imkanı sunan özellikler eklemek için çalışma başlattı. Twitter acilen, kendi platformunun yanına yer alacak ve kullanıcıların yalnızca sesli sohbet odalarını kurmalarına olanak tanıyacak Spaces adlı yeni bir sesli sohbet odasını deneme ediyor. New York Times'ta çıkan habere tarafından, Facebook da Clubhouse'a karşı taraf olacak bir sesli sohbet ürünü üzerinde çalışıyor. Görünen o oysa ses tabanlı ağ uygulaması Clubhouse sosyal medyanın geleceğini etkileyecek gibi görünyor.

Ayrıca Silikon Vadisi girişimcisi Paul Davison ve eski Google çalışanı Rohan Seth tarafından geliştirildiğini ve Mayıs ayında yatırım şirketi Andreessen Horowitz'den yatırım aldığını hatırlatalım

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/19/ses-tabanli-ag-uygulamalari-sosyal-medyanin-gelecegi-mi/