Çocukluğundan beri büyük bir keyifle zamanını çeşitli icat ve görüşler geliştirmeye adadığını söyleyen Usersdot Kurucu Ortağı ve CEO'su Şevin Ballıktaş daha fazla küçükken, karanlık korktuğu için zorunlu olarak mobil ışıklandırma cihazı tasarladığını anlatıyor. Ballıktaş, bu ilgisi doğrultusunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'ne girdiğini söylüyor. 2011'de mezun olan girişimci, sonra NLP, koçluk, iletişim eğitimleri aldığını kaydediyor.

Ne okulda ne de kurumsal hayatta cinsiyet üzerinden herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadığını belirtiyor. Bu konuda şanslı olduğunu söyleyen Ballıktaş, "Rahatlıkla söyleyebilirim ama ODTÜ'nün de ODTÜ'lünün de ruhunda ayrımcılık yoktur. Bilakis herkesin olduğu gibi kabul edildiği bir kampüs ortamı ve kültürden söz edebiliriz. Daha demin üniversite son sınıftayken P&G'nin kadın liderler yetiştirmek üzere açtığı “Kadınlar Satışta” programı ile iş hayatına adım attım. Sonrasında kadına fazla ayrımcılık yapılan Philips, NN, Colgate gibi şirketlerde egzersiz fırsatım oldu. Sayılarla kendini emin eden, senelerdir süregelmiş eşitsizliği derlemek için günümüzde çoğu şirket bundan böyle kadına karşın fazla ayrımcılık yapıyor. Tam da böylece, bir kadın işe alım ya da terfi sürecinde benzer yetkinlikte bir erkekle son aşamaya kaldıysa, tercih edilme olasılığı daha yüksek" diye konuşuyor. Girişimci, bu şirketler içinde e-ticaret, ticari pazarlama, inovasyon ve dijital pazarlama alanlarında çalıştığını anlatıyor. 

"Kadınlar tüm zorlukları aşabilir"

Kendisini hiçbir zaman meslek hayatında bir bayan olarak konumlandırmadığını ve içinde bulunduğu durumları her zaman meslek insanı olarak cinsiyetten egemen değerlendirdiğini anlatıyor ve ekliyor: "Sanırım benimle çalışanlar da aynı şekilde düşündüler." sonra 2020 yılının Haziran ayında Şevin Ballıktaş, ortağı Kamil Emre Erciyas ile Usersdot'u kurdu. Şirket, çok kanallı platformlar için gerçek zamanlı, aksiyona dönük data (bilgi) sağlayıcı hizmet sunuyor. Yatırımcılar gözünde bayan girişimcilere aleyhinde önyargı olup olmadığı sorusunu tek bir cümleyle cevaplıyor: "Neden olsun fakat?"

Bunun sebebini ise şöyle anlatıyor: "Usersdot'ın kuruluşuna paralel dönemde en yakın arkadaşlarımdan biri anne oldu. Onu gözlemledikçe girişimcilikteki birincil günlerimin arkadaşımın yaşadığı lohusalık sürecine epeyce benzediğini fark ettim. Uyumayan gecelere karşın kelimelerin eksik kaldığı mutluluk, memnun etme, heyecan ve içinizde hissettiğiniz bitmeyen bir zor. Kendimce kadınlar biyoloji ile ilgili olarak bütün zorlukları aşabilecek nitelikte... Bu sebeple yatırımcıların da kadınlara aynı fazla ayrımcılıkla yaklaşabileceğini ve bundan asla pişman olmayacaklarını düşünüyorum."

Teknoloji sektöründe kuşkusuz daha çok kadının olması gerektiğini düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Natürel ki bunu “olmalı” deyip bırakamayız. Bu konudaki gelişim için hepimizin aksiyon almasında yarar var. Mesela ben iki üniversiteli genç bayan arkadaşımıza sektöre hazırlanmaları konusunda destek veriyorum. Usersdot ekibini de çabucak büyüttüğümüz bir süreçteyiz ve önceliğimiz sektöre hemcinslerimi de kazandırmak. İnanıyorum fakat etki alanlarımız çerçevesinde hepimizin yapabileceği çok şey var."

Kadınlar Anlatıyor yazı dizisinin diğer yazılarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/02/22/sevin-balliktas-teknoloji-sektorunde-daha-cok-kadinin-yer-almasi-icin-hepimizin-aksiyon-almasinda-yarar-var/