Yapay zeka, artırılmış gerçeklik ile içerik oluşturucuların bir araya gelmesi, yüksek kaliteli içeriklerin üretilmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu teknolojiler, bilhassa son yıllarda hızla gelişmiş ve birbirleriyle entegre edilerek yaratıcılık alanında köklü değişiklik yaratan yeni fırsatlar sunuyor. Yüksek nitelikli içeriklerin üretimi, herhangi bir sektörde başarmak için büyük tartı taşıyor. böylece, suni akıl ve artırılmış realite gibi teknolojilerin kullanımı, içerik oluşturucuların daha çabuk, daha etkin ve daha yüksek kaliteli içerikler üretmelerine olanak sağlıyor.

20 ülkeden sanatçılar, 4 öbür dilde hizmet

Bu alanda faaliyet belirten New York ve İstanbul merkezli girişim Phoyer, hem performans hem de medya prodüksiyon kalitesi yüksek olan içerik üreticilerin eserlerini kategoriler ve izleme listeleri biçiminde bulabileceğiniz bir platform. Tek kanaldan Phoyer sanatçılarının hizmetlerini rezerve edebiliyorsunuz, ürünlerini satın alabiliyorsunuz. Platformun içerik üreticilere imal kolaylıkları sağladığımız bir takım modülleri bulunuyor. 

Phoyer, video streaming ve AR alanında halihazırda var olan altyapıları kendi koduna benzersiz bir şekilde entegre ediyor, bu da maliyet ve performans konusunda kendilerine çok ayrıcalıklı bir konum sağlıyor. Girişim, derhal 20 ülkeden sanatçıyı bünyesine katmış durumda. 4 dilde hizmet veren teşebbüs, 5. dil olarak Rusçayı da platforma entegre etmeyi planlıyor. 

Phoyer'ın kuruluş hikayesi

Hemen Şimdi yatırım arayışına başlamayan ve 14 karakter ekibiyle faaliyet bildiren girişimin kuruluş hikayesi de dikkate bedel. Phoyer, kurucusu Pırıl Gündüz'ün 2014'te New York'ta kurmuş olduğu birincil şirketinde edindiği içgörülerin sonucunda gelişti. Williamsburg, Brooklyn'in en işlek caddesinde, Apple Store'a komşu olan 5 katlı bir binada sanat merkezi kuran Pırıl Gündüz, değişik sergiler ve özel ve kamusal meslek birliklerinin yanı sıra milletlerarası bir usta network'üyle ve izleyicilerle birebir çalıştı.

Ressam residency yani sanatkâr misafirhanesi meslek modeliyle kurduğu sanat merkezinde sanatçılar proje talebinde bulunup seçildikten sonradan 3 ya da 5 ay süreyle konaklıyor, üretiyor, sergiliyorlardı. Bu tecrübe farklı alanlara yönlendirilmiş içgörüler ve veriler elde etmesine de sebep oldu. Mesela; sanatçıların, herkesin hesap açıp paylaşım yaptığı YouTube, Instagram gibi User-Generated-Content sitelerine eserlerini yüklemediklerini, daha ziyade müze, galeri ve festival gibi prestijli ortamlarda sergilemek üzere harici disklerinde beklediklerine sıklıkla tanık oldu. Bir diğer içgörü ise binanın giriş katının performans stüdyosu olarak hizmete girmesiyle elde edildi.

Keza provalar alınan keza gösteriler düzenlenen stüdyoda, Juilliard gibi ABD'nin en prestijli konservatuarlarından dansçı ve performansçılara konut sahipliği yaparken, özellikle performans sanatçılarının kazanç yaratmakta zorlandıkları, bu sebeple mutlaka workshop gibi ya da vasıfsız alt işler gibi kazanç kaynakları yarattıklarını veya Etsy gibi platformlarda seramik, çizim, t-shirt gibi el işleri sattıklarını fark ettiler. Bu Nedenle sanatçıların video, dijital eser, hizmet ve ürünlerini aynı kanaldan sevenlerine sunma fikri de ortaya çıktı.

Phoyer'ı rakiplerinden ayrıştıran noktalar

Creators Economy 104 milyar dolarlık, çoğalan bir pazar. Patreon ve MarqueeTV ilk akla gelenler. Patreon, pazarın en güçlü şirketlerinden biri. Patreon'da bir bir kişilere aza oluyorsunuz, mesela bir kişinin içeriğine erişmek ayda 3 dolar, bir diğerinin ayda 5 dolar. Phoyer'de ise Mubi, Netflix gibi üyelik aidatı karşılığında tüm havuza erişim sağlayabiliyorsunuz. MarqueeTV tarzı platformlar ise filarmoni orkestraları, devlet bale ve operalar gibi büyük prodüksiyonların sahne performanslarını profesyonel ekiplere kayıt ettirip, bu kayıtları abonelerine servis ediyor. Phoyer'ın seçkisi ise bambaşka. Phoyer, performansın kaydını yani performasın belgesini kabul etmiyor. Kamera için, ekran ile izlenecek, video sanatının gramerini işine yedirmiş sanatçıları seçiyor ve kabul ediyor. Yani herhangi biri hesap açıp paylaşım yapamıyor.

Phoyer, abonelikler, satış komisyonları, listeleme ücretleri ve Premium kullanıcı hesaplarından gelir elde ediyor.

Phoyer ekibi

Pırıl Gündüz, Avrupa'nın farklı alanlara yönlendirilmiş ülkelerinde ve ABD'de marka elçiliğini yapmak isteyen sanatçıların mevcut olduğunu;  global lansman stratejilerini geliştirdiklerini söylüyor. Algoritmalar yüzünden estetik çizgilerinden ödün vermeden gelir kaynağı yaratabilecekleri bir platform geliştiren Phoyer, yarıdan fazlasının kadın olduğu içerik üreticisi popülasyonunun, infleuncer'lara değiştirmek zorunda kalmadan mesleklerini idame edebilecekleri sosyal etkisi de olan bir iş modeline sahip. İzleyiciler ise, küratörler kadar derlenen izleme listeleri ile ellerine kumanda almadan, arkalarına yaslanarak, yeni yaratıcılar keşfedebilecekleri, ünlüler yemek yemek programları, haberler taraftarından bölünmedikleri sanatsal, estetik ya da sakinleştirici bir izleme deneyime ulaşabiliyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/21/video-performans-sanatlari-yaratim-ve-izleme-odakli-artirilmis-gerceklik-platformu-phoyer/