Columbia Üniversitesi‘ndeki bilim insanları, yeni geliştirdikleri çipi insan vücuduna enjekte edebiliyor. 0.1 milimetreküp hacmindeki prototip çip şimdilik gövde sıcaklığını ölçebiliyor. Ancak, gelecekte yapılması beklenen geliştirmeler ile kan basıncı, solunum ve üzüm şekeri miktarı gibi değerlerin de ölçüleceği tahmin ediliyor.

TSMC‘nin geliştirdiği ve dünyanın en küçük çipi olma unvanını içeren çip, yalnızca mikroskop altında belli oluyor. Vücuda enjekte edilebilen çip, geleneksel yöntem olan radyo frekansı yerine ultrason teknolojisi ile çalışıyor. Kablosuz iletişimin sağlandığı çip, vücuttaki sıcaklık bilgilerini araştırmacılara iletiyor.

Bilim adamlarının belirttiklerine kadar, geleneksel elektronik çipler hacim açısından epeyce atıl. Dahası bu çipler çoğunlukla aniden fazla parçaya ihtiyaç duyuyor ve çipe enerji karşılamak için batarya gerekiyor. Ancak ultrason yöntemi ile çipe kablosuz yolla enerji veriliyor. Bu sayede boyuttan tasarruf ediliyor.

Çalışmanın lideri Ken Shepard, ne dek ufak bir çip yapabileceklerine dair sınırları sıkmak istediklerini belirtti. Shepard’ın belirttiğine göre, geliştirilen ürün başka hiçbir parça içermeyen ve tamamen tek başına çalışan bir çip.

Çipin özellikle şeker hastalarını kayda değer ölçüde rahatlatacağı belirtildi. Öyle fazla şeker hastası, kanlarındaki dekstroz miktarını değerlendirmek için parmaklarına iğne yardımıyla ufak bir delik açıyor. Bu da uzun süreçte hastaların canını oldukça sıkıyor.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/siringayla-vucuda-enjekte-edilebilen-cip-gelistirildi
Yorumlar