Sizlikiş'in kurucuları Güneş Günay ve Begüm Karslıoğlu kariyeri Covid-19 pandemisiyle değişenlerden... 20'li yaşlarının ortasında olan iki genç girişimcinin yolları üniversite için gittikleri ve pandeminin etkilerinin en yoğun yaşandığı İtalya'da kesişiyor. Günay, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan daha sonra lisans eğitimi için İtalya'daki Università Bocconi'ye gidiyor. Kültür Sanat Ekonomisi ve İşletmesi bölümünden mezun oluyor. Ortağı Karslıoğlu ise Eyüboğlu Koleji'nden mezun olduktan sonra Ekonomi ve İşletme alanında lisans diplomasını alıyor. Mezuniyet sonrası ikisinin de planları pandemi engeline takılıyor.

Begüm Karslıoğlu bir araya gelme hikayelerini şöyle anlatıyor: "Güneş ile üniversitede okurken tanıştık. Girişimcilik hikayemiz kendimize fırsat yaratmakla başladı. Pandeminin ilk başladığı aylarda ben İtalya'daydım. Güneş de bir etkinlik için Türkiye'ye dönmüştü. bununla beraber kendisi İtalya'da meslek arama sürecindeydi. O dönem ben de bir otelde çalışıyordum.  sonra pandemi ile beraber Türkiye'ye döndüm."

Güneş Günay ise meslek fikrinin filizlerinin Begüm'ün karantina boyunca kaldığı bir KYK yurdunda atıldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: " Türkiye'ye dönerken bizim gibi gençlere bir fırsat yaratabileceğimizi düşündük ve çabuk aksiyona geçtik."

İki girişimcinin de henüz üniversitedeyken aklının bir köşesinde kendi işini yerine getirmek varmış. Begüm Karslıoğlu, "Okuldayken tekrar tekrar aklımın bir köşesinde bir meslek yapmak vardı. Bunu defalarca düşünüyordum. Ama hep lafta kaldı. Ardından işi bir sorunu çözmeye yok de bir fırsat yaratma üstüne kurmaya başlayınca işin rengi değişti. Aksiyon, fırsatı yakaladığım zaman geldi" diyerek nasıl girişimci olmaya karar verdiğini anlatıyor

İkisi de İtalya'da okumanın tecrübe açısından bir üstünlük olduğunu düşünüyor. Girişimciler, orada okurken ne etnik kökenlerinden ne de cinsiyetinden ötürü hiçbir şekilde ayrımcı davranışa maruz kalmadıklarının altını çiziyor. Karslıoğlu, "İtalyancayı da öğrenince oranın kültürüne olan yatkınlığımız arttı" diye konuşuyor. Günay ise orada edindikleri dört yıllık deneyimin kendilerini girişimcilik konusunda cesaretlendirdiğini belirtiyor.

Sizlikiş, Mart 2020'de bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlıyor. Amaçları insanların daha iyi hayatlara sahip olmaları için idareli fırsatlar yaratan, şirketlerin ve freelancerların potansiyellerini ortaya çıkararak yeni yöntemlerle çalışmalarını karşılamak. Bunu da kaliteli iş gücüne erişim, performans yönetimi ve süreç kontrolünü kapsayan yeni nesil enerjik egzersiz tarzıyla yapmayı hedefliyorlar. Birkaç ay içinde çapı genişleyen meslek, Mayıs 2021'de şirketleşiyor. Platform dijital, kreatif, araştırma, inceleme, yazılım, mühendislik ve back ofis gibi takriben 40 alanda hizmet veren devingen freelancer ekiplerini KOBİ'lerle bir araya getirmeye başlıyor. Şirketin portföyünde 800 freelancer bulunuyor. 2022'de yurt dışına açılmayı hedefleyen şirketin ilk durağı İtalya olacak. 

Ekosistemin iki kayda değer kolu: Yatırım ve yatırımcı profili

Yatırım arama sunumlarında kadın popülasyonunun eksik olmasına şaşırdıklarını söylüyorlar. Lakin bu durumun onları asla olumsuz etkilemediği görüşünde birleşiyorlar. Aksine meslek yapma konusunda hırslandıklarını sözlerine ekliyorlar. Yaş bariyeri konusunda ise yaşadıklarını Begüm Karslıoğlu şöyle anlatıyor: "Telefonda ya da yazışmalarda genç olduğumuz belirlenmiş olmuyor. Ama ilk kez onlarla karşı karşıya geldiğimizde 'Aaaaa! Ne değin gençmişsiniz!' diyen çok oldu."

Güneş Günay ise konuyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Daha eksik meslek deneyimimiz olması ve yaşımız sebebiyle önyargıyla bize yaklaşıldığını hissettiğimiz zamanlar oldu. Bunun yanına egzersiz düzeninde yapmayı hedeflediğimiz değişikliği artı ve imkansız bulanlar da oldu. Ama karşımızdaki birey önyargısız olarak bizi dinlediğinde ne yapmaya çalıştığımızı anlıyor. Bütün tersi gençliğimizi, heyecanımızı bizimle paylaşıp fikri destekleyenler daha fazlaydı. Biz de ayrım ettik oysa dürüst şeyleri dürüst zamanda dürüst şekilde aktarmayı başarabilmişiz."

İkisi de girişimcilik dünyasında onlar gibi kadınların daha fazla olması gerektiği görüşünde. Yatırımcılık tarafının da bu noktada gelişmesinin manâlı olduğuna inanıyorlar. Şimdiye kadar işini yapan ve meslek fikirlerine takviye olan kadınlarla birlikte olduklarını bildiren girişimciler, ekosistem içinde en önemli iki kolun yatırım ve yatırımcı profili olduğunu söylüyor. Bu profillerdeki dinç kadınların artması ve erkeklerle eşdeğer sayıya gelmesi fazla kritik. Karar herif mekanizmalarda daha çok kadın görmeye başladıkça kadın girişimcilerin daha da rahatlayacağı konusunda birleşiyorlar. Güneş Günay, "Çünkü bu mekanizmaları bir kadın yönetiyorsa işler çok daha hızlı çözülüyor. Orada yaşanan dayanışma bir motor görevini görüyor" diyerek konuyla ilgili görüşünü dile getiriyor.

Sizlikiş'in Arya Retreat 2021'da sunum yapan 5 girişim arasında yer aldığını hatırlatalım.

Kadınlar Anlatıyor serisinin diğer röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/18/sizlikis-kuruculari-girisimcilik-dunyasinda-daha-fazla-kadin-girisimci-ve-yatirimcinin-soz-sahibi-olmasi-gerektigini-dusunuyor