İngiltere merkezli dijital banka Zopa, SoftBank'ın Vision Fund 2 liderliğinde 300 milyon dolar yatırım aldı. Tura mevcut yatırımcılar IAG Silverstripe, Davidson Kempner Capital Management LP, NorthZone ve Augmentum Fintech de katıldı. Şirketin değerlemesi yeni yatırım ardından 1 milyar dolara (750 milyon sterlin) ulaştı. Bu da Zopa'yı unicorn şirketler sınıfına yükseltti. 

Zopa, 2004 yılında Dave Nicholson, Giles Andrews, James Alexander, Richard Duvall ve Tim Parlett göre hayata geçirildi. Zopa borç verenlerin ve borç alanların ilk elden birbirleriyle anlaşmalarını karşılayan ve aracı olarak hareket eden bankaları ortadan kaldıran bir P2P borç verme hizmeti olarak etkinlik gösteriyor. Şirket şu şekilde çalışıyor; Zopa önce borçlunun kredi notlarını A*, A, B, C veya Y derecesine kadar sınıflandırıyor, daha sonra borç verenler, kişiler için para miktarına ve süreye kadar değişen teklifler yapıyor. 

Zopa, taraflar aralarında para yaymak, hukuki evrakları bitirmek, borçlu kimlik/kredi kontrollerini gerçekleştirmek ve borç veren için kaçırılan ödemeleri takip eden bir tahsilat acentesi uygulamak gibi sorumlulukları üstleniyor. Şirket hem, aylık otomatik ödeme geri ödemesini gerekli kılarak, borç alanların hukuki bir kontrat imzalamasını sağlayarak ve borç verenlerin bireysel borçlulara minik parçalar halinde borç vermelerine izin vererek borç verenler için riski azaltıyor. Misal atamak gerekirse; 1000 sterlin borç veren birinin parası, 100 borçluya dağıtılıyor. Şirket, borç alanlar için değişmez bir aidat ve borç verenler için yıllık yüzde 1 ücret alarak para kazanıyor.

Zopa, kısa bir vakit sonradan halka arza hazırlanıyor, o sebepten şirketin aldığı bu yatırım oldukça kayda değer. Zira Zopa, bu yatırımı halka talep öncesi tur olarak tanımlıyor ve anladığımız kadarıyla bu halka talep, bir sorun yaşanmadığı takdirde 2022'nin 4. çeyreğinde gerçekleşecek

Son dönemde dijitalin yükselişi ile keza Avrupa'da keza de globalde fintech'lere olan ilgide ciddi bir artma yaşandığını söyleyebiliriz. Dün de sizlerle "yeni cins mobil banka" olarak tanımladığımız Berlin merkezli N26'in 900 milyon dolar yatırım aldığı bilgisini paylaşmıştık. Şirketin değerlemesi bu yatırım ardından 9 milyar doları geçmişti.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/19/300-milyon-dolar-yatirim-alan-dijital-banka-zopa-1-milyar-dolar-degerlemeye-ulasti