Güzellik kavramı kişiden kişiye toplumdan topluma değiştirme gösteriyor. Dünyanın değişip dönüşmesiyle alımlılık, 1900'lü yılların başından itibaren Avrupa'da bir sektör haline geldi. O Kadar oysa görünümü güzelleştirmek için dışarıdan uygulanan ürünlere olan alaka her geçen gün arttı. Kozmetik sektörünün 2024 yılında 750 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Bir taraftan sektör içinde Covid-19 salgının etkisiyle metamorfoz ve mutasyon başladı. Suni zeka (AI) ve artırılmış realite (AR) teknolojileriyle bu alanda yeni bir dönem başlattı. Techno Beauty, yani tekno güzellik diye adlandırılan cereyan çatısı aşağıda dünyanın dört bir yanından kozmetik firmaları teknolojiye yatırım yapmaya başladı.

Çünkü kozmetik şirketlerinin amacı geleceğin alımlılık ürünlerini ve deneyimlerini yaratmak için en iyi teknolojiyi geliştirme arkasından... Sanal deri analizleri, sanal makyaj uygulamaları ve online çekicilik koçluğu gibi platformlar rekabeti tekrar şekillendiriyor.

Öne çıkan uygulamalar...

Haut.AI: Estonya merkezli Haut.AI, deri profilleri oluşturmaya olasılık tanıyor. Platform, deri analizi gerçekleştirmek için dijital simülasyon ve algoritmalardan yararlanıyor. Ciltteki ince çizgileri ve kırışıklıkları, dokusunu, nemini ve pigmentasyonunu inceliyor.

Charm: 2019 yılında iki girişimci Christian Rocha ve Toby Padilla göre kurulan Charm, günlük çekicilik ve cilt bakımı, rutinleri ve kişisel bakım için hazır güzellik uygulaması olarak ön plana çıkıyor. Bünyesinde alımlılık uzmanları kadar hazırlanan 50'den artı güzellik rutiniyle ilgili bilgi bulunuyor. Kullanıcıların deri bakım rutinini oluşturmasına takviye ediyor. Cilt tipine kadar analizlerini inceleyerek yeni ürünleri keşfediyor. 

FaceCake: Cilt rengine uyan kozmetik seçmek oldukça deneyim gerektiren bir konu. 2010'da piyasaya sürülen FaceCake kullanıcının ten rengine uyan kozmetik ürünleri buluyor. Zeki telefonlarındaki web kamerasını kullanarak ürünleri canlı olarak denemelerini sağlıyor. aynı zamanda gözlük, takı ve aksesuar takarken görselleştirme imkanı veriyor. 

Fab.by: Farklı saç tipleri, boyama sürecinde çeşitlilik gösterdiğini saç boyama ya da boyatma kendi içinde tehlike taşır. Fab.by uygulaması bu riski ortadan kaldırmak için piyasaya sürüldü. Başvuru, saç boyanmadan önce istenilen rengi hakiki zamanda sanal olarak tanımlıyor. Böylece kullanıcı kendi en yerinde saç rengini seçebiliyor. 

CureSkin: Geçen Mart ayında 5 milyon dolar yatırım alan Hindistan merkezli şirket, Hindistan'da suni akıl destekli alımlılık ve kişisel bakım uygulaması olarak ön plana çıkıyor. 2017 yılında kurulan CureSkin; deri, saç, karoser ve diğer bireysel bakım sorunları için bilirkişi ve kişiselleştirilmiş tedavi uyguluyor. Uygulamaya yüklenen deri görselleri doğru deri analizi yapılabiliyor.

Proven: Her cilt tipi, kişisel ihtiyaç ve sorun için özel olarak planlanmış kişiselleştirilmiş çekicilik bakımları meydana getirmek için çalışıyor. Gelişmiş yapay zeka teknolojilerini kullanan bir teknoloji şirketi olarak ön plana çıkıyor. ABD merkezli Proven'in garip bir projesi var. Şirket, Kasım 2018'de Skin Genome Projesi olarak tanıdık bir suni zeka platformu oluşturdu.

ModiFace: 2018 yılında L'Oreal kadar satın alınan şirket, kullanıcılarına güzellik seviyelerini, deri kusurlarını ve hangi kozmetik ürünleri kullanması gerektiğini belirtiyor. Toronto merkezli teşebbüs, Sephora'dan Estée Lauder'e kadar birçok şirkete hizmet verdiği biliniyor. Parham Aarabi kadar kurulan Modiface, deneyimi yaratmak üzere manuel bir şekilde 22 binden artı yüz görseli ekledi.

Beauty Mirror: Kozmetik alanında artırılmış realite ve yapay zekayı teknolojisini birleştiren teknolojiler piyasaya sunmaya başladı. Bunların başında gelen birincil ürün akıllı aynalar... Mirror da bunlardan biri.  Özel ışık fonksiyonu doğru az daha bir ayna işlevi görüyor. 

NakedPoppy: Suni zeka teknolojisi kullanarak kullanıcıların yaşını, cilt tipini, göz ve saç rengine kadar toksin içermeyen bireysel kozmetik ürünleri sunuyor. Jaleh Bisharat kadar kurulan şirket, 3 dakikalık bir anket baştan sona bu verilere ulaşıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/07/son-donemde-one-cikan-tekno-guzellik-uygulamalari