Orman yangınları son birkaç gündür gündemimizi oluşturuyor. Toplumun endişesi sürerken sosyal medyada iddialar çok çabuk yayılıp panik oluşturabiliyor. Bu iddialar arasında gerçekliği en fazla merak edilen sorulardan biri drone’la çıkarılan yangın görüntülerinin gerçek olup olmadığıydı. Güvenlik Genel Müdürlüğü (EGM), buna ilişkin izah etme yaptı.

Orman yangınları: İklim mi, sabotaj mı?

Drone ile çıkarılan orman yangını görüntüleri yalanlandı

Son günlerde sosyal medyada “ateş püskürten drone” görüntüleri görmekteyiz. Son yıllarda savaşlar için bile tasarlanabilen droneların orman yangınlarında kullanılmış olması bir ihtimaldi. Emniyet Genel Müdürlüğü göre gelen açıklamaya tarafından o görüntülerin Türkiye’deki yangınlarla bir ilgisi yok. Yapılan yazılı açıklamanın tam hali ise şu şekilde:

“Ülke genelinde yaşanan orman yangınlarının sebebi gibi gösterilmeye çalışılan söz konusu görüntüler, yabancı menşeili bir filmden gücenmiş ve gerçekmiş algısı yaratılmaya çalışılarak servis edilmiştir.”

Sosyal medyada orman yangınları ile ilgili böylece çok yanlış bilgi paylaşılmış durumda. Yangın söndürme çalışmalarıyla ilgili veri almaya çalışırken yalan haberlere kurban olmamak için her görüntüye itibar etmemelisiniz. Orman yangınları gibi gündemde olmasıyla panik yaratan ve ihtilaflı konularda provokasyon çalışmaları insanların duygulandıran beslenir.

Orman yangını ile mücadelede son şart ne?

Türkiye'de orman yangınları ve sebebi28 Temmuz 2021 gününe ait küresel yangın haritası. (Kaynak; NASA)

Yetkililer yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini bildiriyor. Başta Antalya’nın Manavgat ilçesi edinmek üzere yurdun o kadar fazla yerindeki yangınlar, NASA’nın uydu görüntülerinden de peşine düşüp takip edilebiliyor. Görüntüleri nasıl canlı takip edebileceğinizi aşağıdaki haberde anlattık.

Orman yangınları, NASA’nın uydu görüntülerine yansıdı

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/sosyal-medyadaki-orman-yangini-goruntuleri