Nisan ayında Spotify CEO'su Daniel Ek, bir sonraki "Hikayeler" özelliğinin canlı sesli içerikler olacağını ve gelecekte her platformun kendi canlı sesli içerik özelliğine sahip olacağını paylaşmıştı. Şirket, Mart ayında Clubhouse ile aynı bir şekilde çalışan Locker Room'u satın alarak, sesli içerik formatını güçlendirmeye karar vermişti. 

Spor, kültür ve müzik gibi alanlarda sesli canlı yayınlar yapılmasına olasılık tanıyan Locker Room, Spotify Greenroom adı aşağıda hizmet vermeye başlayacak.Spotify Greenroom, iOS ve Android uygulamaları, 135 pazarda kullanıcıların ilgisine sunuldu. Şu an için yalnızca İngilizce  dilinde kullanıma açılan uygulamanın Spotify'ın aktif olduğu 178 pazara yayılması bekleniyor. 

Spotify Greenroom'un öne meydana çıkan özellikleri

Spotify Greenroom, dünyanın her yerinden Spotify kullanıcılarının canlı ses odaları oluşturmasını ve oluşturulan bu canlı ses odalarına katılmasını sağlıyor. Bundan Başka laf konusu ses odaları ardından podcaste dönüştürülebilecek. 

Spotify, bu yeni platform ile birlikte içerik üreticilerini cesaretlendirmek için hayata geçirdiği yeni fonu  Creator Fund'ı da duyurdu. Spotify'ın bu yaklaşımı, Clubhouse'un büyümesini devam ettirmek adına kısa süre içinde duyurduğu fonlarla benzerlik gösteriyor. 

Gelelim Spotify Greenroom'un teknik özelliklerine. Spotify Greenroom, Locker Room'un kodunu kullanıyor. Hatta Locker Room kullanıcıları, uygulamayı açtığında bugünden itibaren Greenroom markası ve farklılaştırılmış Greenroom deneyimi ile karşılaşacak. Bu noktada Locker Room'un beyaz ve kırmızı renklerinin yerini Spotify marka kimliğine bıraktığını söyleyebiliriz. 

Spotify kullanıcı bilgileriniz ile Spotify Greenroom'a antre yapabilirsiniz. Bu Nedenle alaka alanlarınıza tarafından, kişiselleştirilmiş bir deneyim ile karşılaşmanız olası. 

Daha önce spor odağında gruplara sahip olan Locker Room, bundan böyle bu odağı geride bırakmış durumda. Ses odalarını peşine düşüp takip etmenin en basit yolu ise gruplara katılmak. Oysa ilerleyen dönemde Spotify'ın kişiselleştirme teknolojisi, kendini Greenroom'da da göstermeye başlayacak. Bu bağlamda Spotify'da takip ettiğiniz Podcast yayıncılarılarının, Greenroom'da düzenlediği programlar size bildirim olarak düşebilecek. 

Benzer şekilde uzun vadede dinlediğiniz müzikler ve podcastlere tarafından Spotify'ın size Greenroom'da öneriler sunması da imkan kapsamında. 

Spotify Greenroom'un özellikleri daha önce Clubhouse'da gördüğümüz özelliklere dayanıyor. Bu noktada uygulamayı Clubhouse klonu olarak tanımlamak yanlış olmaz. öte yandan aynı tanımı Twitter Spaces ve Facebook Live Audio Rooms için de kullanabiliriz. Ses odalarında konuşmacıların profil resimleri üst kısımda yer alırken, dinleyiciler daha küçük profil resimleri ile altında kısımda bulunuyor. 

Tıpkı Clubhouse'da olduğu gibi Sessize alma, moderasyon özellikleri ve dinleyicileri hatip olarak konumlandırma özellikleri de mevcut. Ses odalarının binden pozitif kişiye konut sahipliği yapabildiğini de ekleyelim. Önümüzdeki aylarda Spotify, iştirakçi sayısını artırmayı planlıyor. 

Rakiplerden ayrışan özellikler 

Spotify Greenroom'un mesajlaşma özelliği ile rakiplerinden ayrıştığını söyleyebiliriz. Sesli odalardaki sunucular, mesajlaşma özelliğini diledikleri süre açıp kapatabiliyorlar.

Keza sunucular, oturum bittiğinde, oturumun ses dosyasını isteyebiliyor. Böylece bu ses dosyasını düzenleyerek, podcast olarak yayınlama imkanına kavuşuyorlar. Bu noktada Spotify'ın podcast içeriklerini artmak için bir yol seçtiğini söyleyebiliriz. 

Buna ilave olarak Spotify'ın bütün oturumları kaydettiğini belirtmekte menfaat var. Sosyal ağların esas problemi olan moderasyon, böylece daha idare edilir bir hal alıyor. Moderasyon ise Spotify'In mderasyon ekibi göre üstleniliyor. 

Oyunlaştırma öğeleri gelire dönüşebilir 

Daha önce Locker Room'da bulunan konuşmacıları bahşetme özelliği, Spotify Greenroom'da da varlığını sürdürüyor. Dinleyiciler beğendikleri konuşmacılara cevher (gem) gönderebiliyor. Konuşmacıların sahip olduğu cevherler, sesli oturum baştan başa profil resminin yanında sergileniyor. Cevherler şu lahza için kazanç elde etme yöntemi olarak konumlanmıyor. 

Oysa YouTube, Facebook ve Instagram'da aynı mekanizmalarda gördüğümüz üzere, kullanıcı tabanı genişledikçe, oyunlaştırma öğeleri birere gelir modeli olarak kullanılabilir. Clubhouse ise belki de mahsul geliştirme sürecine oyunlaştırmayı dahil etmeden, aracısız gelir modeli üreterek bu işi en hızlı hayata geçiren sosyal ağlardan biri oldu. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/17/spotify-greenroom-ile-clubhouse-a-rakip-oluyor